Aart-Jan Moerkerke voorgedragen als nieuwe burgemeester van Moerdijk

Geplaatst: 19-4-2021

De gemeenteraad van Moerdijk heeft Aart-Jan Moerkerke voorgedragen als nieuwe burgemeester van onze gemeente. Aart-Jan Moerkerke is nu nog burgemeester in Papendrecht. In het openbare gedeelte van de vergadering werd het besluit van de gemeenteraad bekendgemaakt.

Aart-Jan Moerkerke (56) volgt Jac Klijs op die per 1 juni 2021 zijn ambt neerlegt. Klijs kondigde in september 2020 zijn vertrek aan. De gemeenteraad vroeg de samenleving mee te denken over de profielschets. Ruim 1.000 reacties kwamen binnen van inwoners, bedrijven, verenigingen en stichtingen. Mede op basis daarvan maakte de gemeenteraad een profielschets. In totaal reageerden 27 mensen op de vacature.

De afgelopen maanden voerde de vertrouwenscommissie de sollicitatiegesprekken. “Een betrokken en daadkrachtige burgemeester daar waren we naar op zoek”, aldus Bert Schreuders, voorzitter van de vertrouwenscommissie. “Met Aart-Jan Moerkerke denken wij een nieuwe burgemeester binnen te halen die uitstekend past in dit profiel.” 

In een eerste reactie zegt Aart-Jan Moerkerke dat hij ernaar uit ziet in Moerdijk aan de slag te gaan en ook zo snel als mogelijk naar Moerdijk te willen verhuizen.

Over de nieuwe burgemeester
Aart-Jan Moerkerke is momenteel burgemeester in Papendrecht. Hiervoor was hij, tot de naderende herindeling, burgemeester in Strijen. In de periode ervoor was hij 8 jaar wethouder in Capelle aan den IJssel en een jaar senior adviseur integrale veiligheid bij BMC.

Vervolg
Vandaag maakte de gemeenteraad de voordracht bekend tijdens een openbare raadsvergadering. De aanbeveling gaat nu naar de minister van BZK. Na een gesprek met de minister en de nodige onderzoeken volgt de definitieve benoeming. Koning Willem-Alexander moet die bekrachtigen. Als het Koninklijk Besluit binnen is, is de benoeming formeel een feit. Vervolgens wordt de nieuwe burgemeester tijdens een bijzondere en feestelijke raadsvergadering geïnstalleerd en door de commissaris van de Koning beëdigd. De gemeenteraad hoopt dat dit op 7 juni 2021 het geval is. Wethouder Schoneveld zal vanaf 1 juni tot aan de installatie van de nieuwe burgemeester de honneurs waarnemen.