Ga naar de inhoud

Moerdijk.nl is vernieuwd

Welkom op onze vernieuwde website. Wij hebben hard gewerkt om onze site zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Mocht u toch een foutje zien of iets niet kunnen vinden, laat het ons dan weten via het formulier tips of opmerkingen. Samen maken we moerdijk.nl nog beter.

De Keenesluis

Kenmerken

AdresBarlaaksedijk ongenummerd
Postcode/plaats4793 Standdaarbuiten
Kadastraal bekend
Huidige functieRestanten sluis (doorlaat)
Oorspronkelijke functieSluis (schutsluis)
Bouwjaar1760
MIP-codeBK035-02490

Redengevende omschrijving

Historie

De Keenesluis is een voormalig schutsluis met aflaatkanaal. De sluis is een onderdeel van de afdamming van de Mooie Keene uit 1760. Ter plaatse van de voormalige schutsluis stroomde de Barlake, die verbond de Mark met de Dintel. Smalle schepen met voornamelijk vlas aan boord werden bij de Keenesluis geschut. Het aflaatkanaal is later aangelegd, de bijbehorende sluiswachterswoning is inmiddels afgebroken. 

Locatie

Gelegen in de Barlaaksedijk, nabij Barlaaksedijk nr. 4.

Architectuur- en kunsthistorische kenmerken:

Exterieur

Uit handgevormde gele IJsselsteentjes gemetselde schutsluis met rechte hoge kolk oplopend met de dijk. Het geheel is in slechte staat onder andere de deuren ontbreken, maar de voormalige schutsluis is nog goed te herkennen. Tenminste 3 hardstenen slagstijlen met één ophangbeugel voor de sluisdeur wijzen daarop. Het metselwerk van de oude schutsluis vertoont oplopend met de dijkhoogte: vlechtwerk en de sluismuren zijn allen gedekt geweest met natuurstenen platen. Vermoedelijk is aan het begin van de 20ste eeuw, het aflaatkanaal in de schutsluis aangelegd, in de vorm van een uit machinaal vervaardigde donkerbruine baksteen gemetselde muur, waarin nog een restant van een houten deurtje (wachter) zit. Ook dan wordt het schutsluisje nog gebruikt: haalpennen zijn voor die functie in de muur mee gemetseld. Het deel van het aflaatkanaal onder de verbrede brug heeft een plafond van wulfmuren met ijzeren kubbestijlen, een techniek die in deze streek weinig werd toegepast. Op de dijk staat nog een verroest en verbogen hekwerk van gewalst ijzer uit het begin van de 20ste eeuw, gelijktijdig neergezet met de uitvoering van het aflaatkanaal. De zuidwest zijde van de schutsluis is geheel aangepast aan de huidige inlaatfunctie van de sluis, maar ook hier zijn de handgevormd.

Algemeen belang

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technische en waterstaatkundige ontwikkeling.

Bescherming

De bescherming betreft de sluis in de Barlaaksedijk te Standdaarbuiten. De hoofdaspecten van de monumentaal beschermingswaardige onderdelen die in relatie staan tot de monumentale waarden van het gehele object, zijn opgenomen in de redengevende omschrijving. Voor de sluis in de Barlaaksedijk te Standdaarbuiten gaat het om de onderdelen die zichtbaar zijn, in dit geval zowel de zuidwestzijde, m.u.v. de betonnen moderne onderdelen, als de noordoost zijde van de sluis en de genoemde elementen in de redengevende omschrijving. Toekomstige veranderingen of aanpassingen zullen hieraan getoetst worden.cht (noordoostzijde) en het rechter
zijaanzicht (noordwestzijde) en de genoemde elementen in de redengevende omschrijving. Toekomstige veranderingen of aanpassingen zullen hieraan getoetst worden.

WaarderingscriteriaSubcriteriaOmschrijving parametersScoreWegingPuntenToelichting
SilhoueteffectSilhouetwaardeBijzondere, beeldbepalende betekenis van het object voor het aanzien van zijn omgeving, wijk, stad/dorp of streek22.04.0Beeldbepalend, silhouet redelijk zichtbaar.
Subtotaal0-64.0 
LiggingEnsemblewaardebijzondere betekenis van het object wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing in relatie tot de historisch-ruimtelijke context30.51.5Het gebouw ligt aan de Kadedijk haaks op de Voorstraat, als onderdeel van de historische structuur van het voorstraatdorp.
betekenis van het object als essentieel (cultuurhistorisch, functioneel en/of architectuurhistorisch en visueel) onderdeel van een complex00.50.0Geen onderdeel van een complex.
situationelewaardeMarkante ligging30.51.5Centraal gelegen, verhoogd, op een dijk en is opvallend vanaf de hoofdstraat van Fijnaart, de Voorstraat. Het gebouw is aan een zijde vrijstaand en ligt in een rooilijn.
bijzondere betekenis van het object wegens de wijze van verkaveling/inrichting/voorzieningen30.51.5Het gebouw maakt deel uit van de oorspronkelijke structuur van het voorstraatdorp en ligt in lijn met de historische verkavelingsstructuur. 
Subtotaal0-64.5 
Vormrepresentativiteitbijzonder belang van het object voor de geschiedenis van de architectuur en/of bouwtechniek en/of het oeuvre van een bouwmeester, architect ingenieur of kunstenaar21.02.0Gemeentehuis gebouwd in traditionalistische stijl in de wederopbouwperiode.
esthetische waardebelang van het object wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp21.02.0Het gebouw is in traditionalistische stijl gebouwd en bestaat uit twee lagen en is voorzien van een geknikt schilddak. Het heeft een ingangspartij met bordes en trappen en schuiframen met roedeverdeling en luiken. 
materiaalgebruik en ornamentiekbelang van het object wegens het bijzondere materiaalgebruik, de ornamentiek en/of monumentale kunst2.01.02.0Er zijn enkele sierelementen in het gebouw verwerkt, zoals de ingangspartij met bordes, trappen en luiken. 
gaafheid/herkenbaarheidbelang van het object wegens de materiële, technische, constructieve en/of architectonische gaafheid en/of herkenbaarheid21.02.0Het gebouw is niet geheel gaaf, maar wel herkenbaar en in goede staat. Het is echter in 1980 verbouwd en uitgebreid, met name de voorgevel is in oorspronkelijke staat. 
zeldzaamheidbelang van het object/complex wegens absolute zeldzaamheid in architectuurhistorisch, bouwtechnisch, typologisch of functioneel opzicht21.02.0Typologisch lokaal zeldzaam als voormalig gemeentehuis. 
Subtotaal0-1510.0 
Cultuurhistoriecultuurhistorische waardebelang van het object als bijzondere uitdrukking van (een) culturele, sociaaleconomische, bestuurlijke/beleidsmatige, geestelijke, geografische, landschappelijke, historisch-ruimtelijke, technische en/of typologische ontwikkeling(en)32.06.0Als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling, centrale functie. 
innovativiteitbelang van het object wegens innovatieve waarde of pionierskarakter01.00.0Geen innovatieve waarde.
herinneringswaardebelang van het object wegens bijzondere herinneringswaarde02.04.0Herinnering aan voormalige gemeentehuis Fijnaart en Heijningen. 
Subtotaal0-1510.0 
Functieauthenticiteitbelang van het object als nog goed herkenbare uitdrukking van de oorspronkelijke of een belangrijke historische functie22.04.0Redelijk goed herkenbaar als voormalig gemeentehuis. 
Subtotaal0-64.0 
Totaal0-4832.5