Ga naar de inhoud

Moerdijk.nl is vernieuwd

Welkom op onze vernieuwde website. Wij hebben hard gewerkt om onze site zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Mocht u toch een foutje zien of iets niet kunnen vinden, laat het ons dan weten via het formulier tips of opmerkingen. Samen maken we moerdijk.nl nog beter.

Huize Roville

Kenmerken

AdresZuiddijk 1a en Zuiddijk 1b
Postcode/plaats4771 PB Langeweg
Kadastraal bekendgemeente Zevenbergen, sectie N nummers: 1a: 1800 1b: 1801
Huidige functieWoning
Oorspronkelijke functieWoning / buitenplaats
BouwjaarEind 19e eeuw
MIP-code

Redengevende omschrijving

Historie

De vermoedelijke voormalige buitenplaats is gelegen in de oksel van de Zuiddijk en Pootweg. Deze locatie was voorheen gelegen aan het adres Pootweg 15 Langeweg (gemeente Terheijden). Op het Kadastrale Minuutplan 1811-1832 staat op de locatie al bebouwing ingetekend. De bebouwing op het Kadastrale Minuutplan is dichter naar de hoek Pootweg – Zuiddijk gesitueerd. Dit is vermoedelijk de voormalige hofstede. Pas rond 1900 verschijnt er op de kadastrale kaarten de vorm zoals deze nu nog herkenbaar is.

Architectuur- en kunsthistorische kenmerken:

Exterieur

Het object kan als neoclassicistisch gekenmerkt worden en is voorzien van een dak met kruispannen met een Keulse goot (omlopend dakschild) en heeft een dakruiter. Uit het MIP blijkt dat hier vroeger een klok op stond. Het object is van baksteen en is voorzien van gietijzeren sierankers. Het heeft zesruits schuiframen en een omlijste ingang. Kruispannen. De dakkapellen zijn oeils-de-boeufs. Rondom het huis staan oude bomen.

Algemeen belang

Het object is van algemeen belang. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde omdat de oeils-deboeufs zeer uniek zijn voor het West-Brabantse kleigebied. Het object is sober maar voorzien van subtiele monumentale details. 

Het is straatbeeldbepalend. Het landhuis met een buitenhuis-karakter is als “stads” element in het landelijk gebied aan te merken. In de Noordwesthoek van Noord-Brabant bouwden herenboeren statige woonboerderijen met vrijstaande opslagschuren. Notabelen vestigden zich destijds meer in de woonkernen. Er is in de gemeente Moerdijk geen traditie bekend met betrekking tot de bouw van buitenplaatsen of landgoederen. De ligging in het open polder gebied is bijzonder.

Staat van onderhoud

De algemene staat van onderhoud is goed. Alhoewel er door woningsplitsing een tweede (gelijkvormige en – kleurige) ingangspartij aan Noordoostelijke zijde is gerealiseerd, is het object goed herkenbaar gebleven.

Bescherming

De bescherming betreft het pand aan de Zuiddijk 1a en 1b in Langeweg. De hoofdaspecten van de monumentaal beschermingswaardige onderdelen die in relatie staan tot de monumentale waarden van het gehele object, zijn opgenomen in de redengevende omschrijving. Voor het pand Zuiddijk 1a en 1 b te Langeweg gaat het om relevante onderdelen van het exterieur en (delen van) aanzichten die vanuit openbare ruimten zichtbaar zijn, in dit geval de noordoostelijke, zuidelijke en zuidwestelijke gevels (voor- en zijgevels) met bijbehorende dakvlakken en de genoemde elementen in de redengevende omschrijving. 

Van bescherming uitgezonderd zijn: de aangebrachte serre, de niet-authentieke dakvensters en de zonnepanelen die op het dakvlak zijn aangebracht.

Toekomstige veranderingen of aanpassingen zullen hieraan getoetst worden.toetst worden.cht (noordoostzijde) en het rechter
zijaanzicht (noordwestzijde) en de genoemde elementen in de redengevende omschrijving. Toekomstige veranderingen of aanpassingen zullen hieraan getoetst worden.

WaarderingscriteriaSubcriteriaOmschrijving parametersScoreWegingPuntenToelichting
SilhoueteffectSilhouetwaardeBijzondere, beeldbepalende betekenis van het object voor het aanzien van zijn omgeving, wijk, stad/dorp of streek02.00.0
Subtotaal0-60.0 
LiggingEnsemblewaardebijzondere betekenis van het object wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing in relatie tot de historisch-ruimtelijke context10.50.5Object ligt aan de dijk. Aan de overzijde de beemden van rivier de
Mark. Unieke ligging van een buitenhuis die meestal in bossen of
nabij rivieren of trekvaarten werden gebouwd als zomerverblijf
nabij de grote steden.
betekenis van het object als essentieel (cultuurhistorisch, functioneel en/of architectuurhistorisch en visueel) onderdeel van een complex10.50.5Ondanks de namen van hoeve Roville en huize Roville, is er in het verleden geen (bedrijfsmatige) relatie geweest tussen beide objecten. Behalve dat tussen 1896 en 1923 dhr. Lebert eigenaar was van deze panden. De hoeve werd toen verpacht aan derden en het landhuis werd verhuurd aan notabelen en industriëlen. Huize Roville was vroeger een complex met herenhuis, remise, paardenstal, park met vijver en slingerpaden, bomenlaan, twee boomgtaarden waarvan het herenhuis met monumentale bomen resteert.
situationelewaardeMarkante ligging20.51.0in open poldergebied Groote Spiepolder aan Zuiddijk Langeweg (Slikgat)
bijzondere betekenis van het object wegens de wijze van verkaveling/inrichting/voorzieningen20.51.0landhuis met stads karakter in open polder gebied. Ligging is uniek. In Noordwesthoek bouwden herenboeren statige woonboerderijen met vrijstaande opslagschuren. Notabelen vestigden zich destijds meer in de kernen. Er is geen traditie m.b.t. de bouw van buitenplaatsen of landgoederen.
Subtotaal0-63.0 
Vormrepresentativiteitbijzonder belang van het object voor de geschiedenis van de architectuur en/of bouwtechniek en/of het oeuvre van een bouwmeester, architect ingenieur of kunstenaar31.03.0Neo-classicistisch met Keulse goot.
esthetische waardebelang van het object wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp21.02.0dak met Keulse goot/omlopend dakschild is voorzien van dakruiter. Uit het MIP blijkt dat hier vroeger een klok op stond. Object is van baksteen en voorzien van gietijzeren sierankers. Zesruits schuiframen, omlijste ingang. Kruispannen. Dakkapellen en oeils-de-boeuf.
materiaalgebruik en ornamentiekbelang van het object wegens het bijzondere materiaalgebruik, de ornamentiek en/of monumentale kunst31.03.0Oeils-de-boeufs zijn zeer uniek voor het West-Brabantse kleigebied. Object is sober maar voorzien van subtiele monumentale details.
gaafheid/herkenbaarheidbelang van het object wegens de materiële, technische, constructieve en/of architectonische gaafheid en/of herkenbaarheid21.02.0Alhoewel er door woningsplitsing een tweede (gelijkvormige en – kleurige) ingangspartij aan Noordoostelijke zijde is gerealiseerd, is het object goed herkenbaar
zeldzaamheidbelang van het object/complex wegens absolute zeldzaamheid in architectuurhistorisch, bouwtechnisch, typologisch of functioneel opzicht31.03.0Object is zeer uniek voor het West-Brabantse kleigebied.
Subtotaal0-1513.0 
Cultuurhistoriecultuurhistorische waardebelang van het object als bijzondere uitdrukking van (een) culturele, sociaaleconomische, bestuurlijke/beleidsmatige, geestelijke, geografische, landschappelijke, historisch-ruimtelijke, technische en/of typologische ontwikkeling(en)32.06.0De bouw van een buitenplaats/landgoed is zeer uniek voor het West-Brabantse kleigebied.
innovativiteitbelang van het object wegens innovatieve waarde of pionierskarakter01.00.0Geen innovatieve waarde.
herinneringswaardebelang van het object wegens bijzondere herinneringswaarde32.06.0in het landhuis hebben twee Burgemeesters van Zevenbergen gewoond (van Aken (1925-1942) en baron F.W.van der Borch van Rouwenoort (1887-1895)). Ook is Huize Roville waarschijnlijk bewoond geweest door een directeur van N.V. Maatschappij tot exploitatie van steenfabrieken Helena. die in 1895 een steenbakkerij aan de zuidzijde van de Zuiddijk stichtte (nu industrieterrein Hazeldonk).
Subtotaal0-1512.0 
Functieauthenticiteitbelang van het object als nog goed herkenbare uitdrukking van de oorspronkelijke of een belangrijke historische functie32.06.0Buitenplaats is goed herkenbaar.
Subtotaal0-66.0 
Totaal0-4834.0