Vraag en antwoord overlijden
Nee, als de begraving heeft plaats gevonden is dit niet meer mogelijk. U kunt wel na 20 jaar de stoffelijke resten uit een algemeen graf laten opgraven, voor herbegraving in een nieuw particulier graf op de begraafplaats of elders of voor crematie. De kosten voor de opgraving en eventuele herbegraving zijn voor rekening van de rechthebbende.
Na herbegraving van de stoffelijke resten op een gemeentelijke begraafplaats van Moerdijk, ontvangt u een nieuwe grafakte. De kosten voor de huur en het onderhoudsrecht (beide voor 20 jaar) worden bij de rechthebbende in rekening gebracht.
Nee, als de begraving heeft plaats gevonden is dit niet meer mogelijk.
U betaalt een bijdrage voor het algemeen onderhoud van de begraafplaats. Dit wordt het onderhoudsrecht genoemd. Hierbij moet u denken aan het knippen van hagen, bladruimen en maaien van het gazon. U betaalt als het ware mee aan het aanzien van de begraafplaats.
De gemeente registreert een rechthebbende bij een particulier graf. De rechthebbende huurt een graf en heeft zeggenschap over wie begraven mag worden in dit graf. De rechthebbende beslist of de grafrechten wel of niet worden verlengd.
De gemeente registreert een belanghebbende (contactpersoon) bij een algemeen graf. Deze persoon mag het graf gebruiken voor het begraven van 1 overledene.
Een adreswijziging kunt u doorgeven via info@moerdijk.nl.
Bij overlijden van de rechthebbende moet er een nieuwe rechthebbende worden aangewezen. U kunt dit online aanvragen.
Online regelen
Het kan ook schriftelijk naar gemeente Moerdijk, tav begraafplaatsadministratie, antwoordnummer 109; 4760 VN Zevenbergen.
De gemeente zoekt niet actief naar een nieuwe rechthebbende. Dit heeft te maken met privacybescherming.
De gemeente beschikt binnenkort over drijvende urnen in de vorm van een waterlelie. Zodra de drijvende urnen beschikbaar zijn, wordt de informatie hierop aangepast.
U vult hiervoor een aanvraagformulier Aanvraag grafuitgifte in. De datum en tijdstip van de plaatsing van de asbus mag u later doorgeven. Meestal wordt de asbus geplaatst als ook de afdekplaat geplaatst wordt. Dit is een zwart marmeren plaat die de nis van de urnenzuil afsluit.
Daarnaast vult u ook het aanvraag gedenkteken plaatsen in.
Beide formulieren mailt u via info@moerdijk.nl of toesturen naar: gemeente Moerdijk, tav begraafplaatsadministratie, antwoordnummer 109; 4760 VN Zevenbergen.
Daarna wordt telefonisch met u contact opgenomen voor het afhalen van een afdekplaat. De plaat kunt u dan laten graveren door een steenhouwer. Als de plaat gereed is, kunt u contact opnemen met de gemeente. We zullen dan met u een datum vastleggen voor het plaatsen van de asbus.
Dit is een gedenkteken en/of vaste grafbeplanting op een graf. U moet een vergunning aanvragen om deze te mogen plaatsen op het graf.
Ja, dat mag als u de rechthebbende bent. U moet hiervoor wel een afspraak maken bij een medewerker van de buitendienst, zodat u niet tegelijk met een begrafenis aan het werk bent. Dit kan telefonisch via 14 0168.
Ongeveer 3 maanden voordat het grafrecht van een particulier graf afloopt krijgt de rechthebbende bericht. Dan wordt een brief gestuurd met de vraag of de rechthebbende wenst te verlengen. Er zitten een antwoordformulier en retourenveloppe bij.
Ja, dat mag. Op het bijgevoegde formulier vult u in dat u het recht niet wenst te verlengen en vraagt u ons de asbus ter beschikking te houden. Dat formulier stuurt u terug. U ontvangt dan een brief waarin staat dat het recht op de urnennis vervalt op betreffende datum en dat u op afspraak de urn en eventueel de gedenkplaat kunt komen ophalen.
Als de rechthebbende afstand heeft gedaan van de grafrechten, heeft hij de gelegenheid om binnen 3 maanden na verloop van het grafrecht de grafbedekking in eigendom te verkrijgen.
Is de grafbedekking niet opgehaald, dan verwijderd de gemeente de grafbedekking in het voorjaar van het volgende jaar. De grafbedekking wordt vernietigd.