Veelgestelde vragen Voorkeursrecht Powerport-zoekgebied
Op deze pagina beantwoorden we veelgestelde vragen over het voorkeursrecht op de gronden in het zoekgebied van Powerport.
Gemeentelijk voorkeursrecht wil zeggen: als een grondeigenaar zijn land wil verkopen, moet hij het eerst aanbieden aan de gemeente. Pas als de gemeente geen interesse heeft, mag de grondeigenaar de grond aan iemand anders verkopen.
In de gemeente Moerdijk moet zo’n 400 tot 500 hectare (grofweg 675 voetbalvelden) aan ruimte gevonden worden. Onder meer voor energieprojecten die nodig zijn zodat het elektriciteitsnet kan worden verzwaard, maar ook ruimte zodat de industrie kan verduurzamen en we minder afhankelijk worden van grondstoffen uit het buitenland. Die ruimte wordt gezocht in het gebied ten oosten en zuidoosten van het haven- en industrieterrein Moerdijk.
Vanwege die plannen is de grond rond dorp Moerdijk en LPM interessant voor ontwikkelaars en speculanten: mensen of bedrijven die grond kopen die ze niet willen gebruiken, maar vooral met winst weer willen doorverkopen. Met het voorkeursrecht houdt de gemeente grip op de grond in het zoekgebied.
Nee. Het voorkeursrecht is gevestigd op zo’n 1200 hectare grond in het zogenoemde zoekgebied: het gebied waarin naar ruimte wordt gezocht in de gemeente Moerdijk. Uiteindelijk moet er binnen dat gebied zo’n 400 tot 500 hectare gevonden worden voor Powerport.
Nee, het voorkeursrecht betekent alleen dat de gemeente het eerste recht heeft om de grond te kopen. Of de gemeente de grond ook echt wil kopen, beslist de gemeente als de eigenaar zijn grond aanbiedt. Hierover leest u meer bij vraag 7.
Nee, zeker niet. Bij beslag leggen verliest de eigenaar (tijdelijk) de controle over zijn grond. Bij voorkeursrecht kan de eigenaar zijn grond blijven gebruiken zoals hij gewend is, behalve die grond zomaar aan iemand anders verkopen.
Kaarten van het complete gebied en de deelgebieden waarop het voorkeursrecht geldt, vindt u bij de officiële bekendmaking op de website officiële bekendmakingen. Op de website officiële bekendmakingen staan onder Gerelateerd > Externe bijlagen ook lijsten van de stukken grond (percelen) waarover het gaat. U kunt alle informatie ook bekijken op het gemeentehuis in Zevenbergen.
Als u geen plannen heeft om uw grond te verkopen, dan verandert er niets. U kunt uw land blijven gebruiken zoals u gewend bent. Wilt u in de toekomst uw grond wél verkopen, dan moet u eerst vragen of de gemeente de grond wil kopen. Bij vraag 10 leest u hoe dit werkt. Wil de gemeente de grond niet kopen, dan kunt u de grond aan iemand anders verkopen.
Woningen vallen niet onder het voorkeursrecht. De gemeente heeft ervoor gekozen om vooral grond onder het voorkeursrecht te laten vallen, omdat daarbij de kans op speculatie (zie vraag 3) het grootst is.
Voor alle inwoners van dorp Moerdijk met een certificaat van de Moerdijkregeling en voor alle eigenaren van een voormalige huurwoning in het dorp die na 1 januari 2015 is verkocht geldt de Moerdijkregeling. Voor andere dorpen en voor inwoners in het buitengebied bestaat geen regeling. Ook een vertrekregeling is op dit moment niet aan de orde. Meer informatie over de Moerdijkregeling staat op onze pagina Moerdijkregeling.
Als dit uw situatie is en u wilt verkopen, neem dan contact op met de gemeente Moerdijk voor een oplossing op maat.
Als u grond wilt verkopen waarop de gemeente voorkeursrecht heeft gevestigd, moet u de grond eerst aan de gemeente aanbieden. Hieronder een korte uitleg van de stappen:
- U stuurt de gemeente een aangetekende brief waarin u de grond aanbiedt.
U stuurt een aangetekende brief naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk. In de brief geeft u aan dat u in principe de grond wilt verkopen aan de gemeente en afspraken wilt maken over de prijs en de voorwaarden. In de brief geeft u duidelijk aan om welke grond(en) het gaat met de gegevens van het kadaster. - U krijgt binnen 6 weken een reactie van de gemeente.
Nadat uw aangetekende brief is ontvangen, laat de gemeente binnen 6 weken weten of ze in principe van uw aanbod gebruik wil maken. Dit heet een beginselbesluit.- Wil de gemeente uw grond kopen? Dan gaat de gemeente met u in gesprek over de prijs en de voorwaarden.
- Heeft de gemeente geen interesse, of neemt de gemeente geen besluit binnen 6 weken? Dan mag u de grond binnen 3 jaar (geteld vanaf het eind van de 6-wekentermijn) aan iemand anders verkopen. Het voorkeursrecht blijft op de grond gevestigd, dus als de nieuwe eigenaar de grond wil verkopen, moet ook die het eerst aan de gemeente aanbieden. Wacht u langer dan 3 jaar met verkopen, dan moet u de grond weer eerst aan de gemeente aanbieden.
- U gaat met de gemeente in gesprek over de prijs en de voorwaarden.
U bespreekt de prijs en de voorwaarden met de gemeente.- Komt u er samen uit, dan sluit u een koopovereenkomst.
- Komt u er niet uit met de gemeente, bijvoorbeeld omdat u de prijs te laag vindt? Dan kunt u het college vragen om binnen 4 weken een oordeel te vragen aan de rechter. De rechter beslist dan welke prijs de gemeente verplicht moet betalen voor uw grond. Vindt u de prijs van de rechter nog steeds te laag? Dan hoeft u de grond niet te verkopen en blijft u gewoon eigenaar. Het voorkeursrecht blijft gelden, dus u mag de grond dan niet aan iemand anders verkopen. De kosten voor de rechter betaalt de gemeente.
Als er gemeentelijk voorkeursrecht op uw grond is gevestigd en u verkoopt de grond zonder dat u het eerst aan de gemeente aanbiedt, dan zal de notaris niet meewerken aan de overdracht. Als u de grond op een andere manier verkoopt of afspraken maakt waarmee u het voorkeursbelang van de gemeente schaadt, dan is dat niet geldig (in juridische taal: dan kan de gemeente de nietigheid van de rechtshandeling inroepen).
Het besluit dat burgemeester en wethouders op 1 juli hebben genomen over het voorkeursrecht, is een voorlopige aanwijzing voor drie maanden. Binnen die tijd moet de gemeenteraad het besluit goedkeuren met een zogeheten aanwijzingsbesluit. Naar verwachting neemt de gemeenteraad op 11 september 2025 een besluit over de definitieve aanwijzing.
Eigenaren van gronden die onder het voorkeursrecht vallen, hebben een brief gekregen over de voorlopige aanwijzing en krijgen opnieuw een brief over het definitieve besluit.
Alle informatie ligt sinds 2 juli 2025 voor 6 weken ter inzage op het gemeentehuis in Zevenbergen. In deze 6 weken kunt u bezwaar maken. Dat doet u per brief aan het college van burgemeester en wethouders. In uw bezwaarschrift geeft u aan waarom u het niet eens bent met het besluit en vermeldt u uw naam, adres en telefoonnummer. Meer informatie vindt u in de Kennisgeving voorkeursrechtbeschikking op de website officiële bekendmakingen.
Wilt u meer uitleg over het voorkeursrecht of heeft u vragen over uw persoonlijke situatie? Stuur een e-mail naar powerport@moerdijk.nl of bel naar 06 24 69 80 79.
Actuele informatie over Powerport vindt u op de pagina Powerport. Op deze website kunt u zich ook inschrijven voor de Powerport-e-nieuwsbrief.