Identiteitskaart

Een identiteitskaart vraagt u aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt bij de aanvraag. Uw identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar. U kunt een afspraak maken om deze op te halen. U kunt uw identiteitskaart ook laten bezorgen.

Maak een afspraak

Toestemming reisdocument minderjarige

Storing op Nederlandse identiteitskaarten uitgegeven tussen 4 januari en 17 maart 2021. Mensen die in deze periode een identiteitskaart hebben aangevraagd ontvangen een brief met informatie over wat zij kunnen doen. Lees hierover meer in het nieuwsbericht

Iedereen vanaf 14 jaar moet in Nederland een eigen legitimatiebewijs hebben. U moet deze laten zien als u die vraag krijgt. Dit heet de identificatieplicht.

Geldigheid

 • Een identiteitskaart voor volwassenen is 10 jaar geldig.
 • Een identiteitskaart voor kinderen en jongeren onder 18 jaar is 5 jaar geldig.

Spoedaanvraag

Heeft u snel uw identiteitskaart nodig? Met een spoedaanvraag voor 14.00 uur kunt u de kaart meestal de volgende werkdag ophalen. Bent u uw oude identiteitskaart kwijt? Dan duurt de spoedaanvraag langer. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag.

Kwijt of gestolen

Identiteitskaart kwijt of gestolen? Laat het ons zo snel mogelijk online weten! Log hiervoor in met DigiD. De gemeente registreert de vermissing zo snel mogelijk. Na verwerking is het document ongeldig en kan niemand deze meer gebruiken.

Heeft u geen DigiD? Maak dan een afspraak bij de gemeente voor het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart. Vul een verklaring van vermissing in aan de balie. U vraagt dan meteen uw nieuwe identiteitskaart aan. Aangifte doen bij de politie is niet nodig.

Identiteitskaart teruggevonden? Het document is ongeldig vanaf het moment dat u de vermissing meldt. Vindt u het document later terug of krijgt u het terug, dan is het ongeldig en onbruikbaar. Lever het in bij de gemeente voor vernietiging.

Inloggen met identiteitskaart via DigiD

Let op! Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de receptie van het gemeentehuis, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op digid.nl.

Lichamelijke of geestelijke beperking

Bent u lichamelijk of geestelijk beperkt en kunt u uw identiteitskaart daarom niet persoonlijk aanvragen? Dan kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen en uw aanvraag behandelen. De gemeente beoordeelt of u wel of niet persoonlijk moet langskomen. Ga voor meer informatie naar de balie van de gemeente Moerdijk.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben bij reizen naar het buitenland. Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u verschillende achternamen? Dan geeft dit problemen bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.

Meer informatie

Informatie over identiteitskaart, pasfoto vereisten en meest gestelde vragen staat op Rijksoverheid.nl - Paspoort en Identiteitskaart.

Nederlandse identiteitskaart:

 • Voor een persoon die 18 jaar of ouder is (geldigheid 10 jaar) € 64,00
 • Voor een persoon onder de 18 jaar (geldigheid 5 jaar) € 32,90
 • Toeslag voor spoed € 50,50
 • (Thuis)bezorgen € 16,05

Wij verzoeken u met pin te betalen.

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u woont. Een ouder kan niet namens kind(eren) een identiteitskaart aanvragen. Neem uw kind(eren) mee naar het gemeentehuis.

Maak een afspraak voor aanvragen en ophalen van een identiteitskaart.

Meenemen bij de aanvraag:

 • U vraagt de identiteitskaart persoonlijk aan
 • Al uw originele reisdocumenten (identiteitskaart en paspoort). Ook als ze zijn verlopen
 • Heeft u geen reisdocument, dan een ander geldig legitimatiebewijs
 • Een pasfoto (niet ouder dan 6 maanden). Kijk voor de eisen op rvig.nl;

U betaalt per pin bij de aanvraag. 

Jonger dan 12 jaar? Neem dan mee:

 • Het kind en de ouders/verzorgers
 • Alle originele reisdocumenten (identiteitskaart en paspoort) van het kind. Ook als ze zijn verlopen
 • Een pasfoto (niet ouder dan 6 maanden). Kijk voor de eisen op rvig.nl;
 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of degene die het gezag heeft. Laat hen het formulier invullen: "verklaring van toestemming tot aanvraag paspoort/identiteitskaart minderjarige" invullen;
 • Origineel legitimatiebewijs van beide ouders of degene die het gezag heeft

U betaalt per pin bij de aanvraag. 

Meenemen bij ophalen van identiteitskaart:

 • Persoonlijk ophalen. Dit geldt ook voor jongeren
 • Uw oude legitimatiebewijs.

(Thuis) laten bezorgen

Uw identiteitskaart bezorgen wij op afspraak. Dat kan op ieder adres in Nederland (behalve op de Waddeneilanden). Het bedrijf Dynasure bezorgt uw document. Informatie staat op de pagina (thuis)bezorgen.

Formulieren