Identiteitskaart

Een identiteitskaart vraagt u aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt bij de aanvraag. Uw identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar (met of zonder afspraak). U kunt er ook voor kiezen om uw identiteitskaart te laten bezorgen.

Iedereen vanaf 14 jaar moet in Nederland een eigen legitimatiebewijs hebben. U moet deze kunnen laten zien als daarom wordt gevraagd. Dit heet de identificatieplicht.

Geldigheid

 • Een identiteitskaart voor volwassenen is tien jaar geldig;
 • Een identiteitskaart voor kinderen en jongeren onder 18 jaar is vijf jaar geldig.

Spoedaanvraag

Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag (voor 14.00 uur aangevraagd). U kunt de identiteitskaart meestal de volgende werkdag ophalen. Bent u uw oude identiteitskaart kwijt? Dan duurt de spoedaanvraag langer. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag.

Kwijt of gestolen

Is uw identiteitskaart kwijt of gestolen? Laat het ons zo snel mogelijk weten! U kunt dit online melden. Hiervoor moet u inloggen met DigiD. De vermissing wordt vervolgens zo snel mogelijk geregistreerd. Nadat wij uw melding hebben verwerkt, is het document ongeldig en kan deze niet meer worden gebruikt.

Beschikt u niet over een DigiD? Maak dan een afspraak bij de gemeente voor het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart. U vult een verklaring van vermissing in aan de balie. Daarna vraagt u direct uw nieuwe identiteitskaart aan. U hoeft geen aangifte meer te doen ;bij de politie.

Identiteitskaart toch teruggevonden:
Het document is ongeldig vanaf het moment dat u de vermissing bij ons meldt. Vindt u het document later terug of krijgt u het terug, dan kunt u er geen gebruik meer van maken. Lever het in bij de gemeente. Wij zorgen dat het wordt vernietigd.

Lichamelijke of geestelijke beperking

Bent u door een lichamelijke of geestelijke beperking niet in staat om uw identiteitskaart persoonlijk aan te vragen, dan kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen om uw aanvraag in behandeling te nemen. De gemeente beoordeelt of u niet persoonlijk hoeft te verschijnen. Voor meer informatie kunt u terecht bij de medewerkers van team balie van de gemeente Moerdijk.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam dan zij? Dan levert dit problemen op bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.

Meer informatie

Overige informatie over de identiteitskaart, pasfoto vereisten en meest gestelde vragen vind u op Rijksoverheid.nl - Paspoort en Identiteitskaart.

Nederlandse identiteitskaart:

 • Voor een persoon die 18 jaar of ouder is (geldigheid 10 jaar) € 58,30
 • Voor een persoon onder de 18 jaar (geldigheid 5 jaar) € 30,70
 • Spoedtoeslag € 49,85
 • (Thuis)bezorgen € 15,70

Wij verzoeken u met pin te betalen.

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u woont. U kunt als ouder niet namens uw kind(eren) een identiteitskaart aanvragen. U neemt in dat geval uw kind(eren) mee naar het gemeentehuis.

Voor het aanvragen en ophalen van een identiteitskaart kunt u een afspraak maken!

Meenemen bij de aanvraag:

 • U vraagt de identiteitskaart persoonlijk aan;
 • Alle originele reisdocumenten (identiteitskaart en paspoort) die in uw bezit zijn. Ook als ze zijn verlopen;
 • Heeft u geen reisdocument in bezit, dan een geldig ander legitimatiebewijs;
 • Een pasfoto (niet ouder dan 6 maanden). Let op de eisen: rvig.nl;
 • Bij de aanvraag moet u betalen. Wij verzoeken u per pin te betalen.

Jonger dan 12 jaar? Neem dan mee:

 • Zowel het kind als de ouders/verzorgers.
 • Alle originele reisdocumenten (identiteitskaart en paspoort) van het kind die in bezit zijn. Ook als ze zijn verlopen;
 • Een pasfoto (niet ouder dan 6 maanden). Let op de eisen: rvig.nl;
 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of degene die het gezag heeft. Laat ze het formulier "verklaring van toestemming tot aanvraag paspoort/identiteitskaart minderjarige" invullen;
 • Origineel legitimatiebewijs van beide ouders of degene die het gezag heeft;
 • Bij de aanvraag moet u betalen. Wij verzoeken u per pin te betalen.

Bij het ophalen van een identiteitskaart:

 • Persoonlijk ophalen. Dit geldt ook voor jongeren;
 • Neem uw oude legitimatiebewijs mee.

(Thuis) laten bezorgen

Uw identiteitskaart kan op afspraak worden bezorgd. Uw identiteitskaart kan op ieder gewenst adres in Nederland bezorgd worden (met uitzondering van de Waddeneilanden). U hoeft uw document dus niet meer op te halen.
Het bedrijf Dynasure bezorgt uw document. Meer informatie vindt u op de pagina (thuis)bezorgen.

Formulieren