Ga naar de inhoud

Eerste bewoners komen aan bij asielzoekerscentrum Zevenbergen

Dinsdag 1 juli opent het asielzoekerscentrum (AZC) in Zevenbergen officieel z’n deuren. De eerste bewoners nemen er dan hun intrek in hun tijdelijke woning. De komende weken arriveren de overige tijdelijke bewoners. Het AZC aan de Schansdijk heeft plaats voor maximaal 200 bewoners.

AZC Zevenbergen is een opvanglocatie voor statushouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen). Deze groep wordt aangevuld met zogenaamde kansrijke vluchtelingen: mensen waarvan de verwachting is dat ze een verblijfsvergunning zullen krijgen. Het is een tijdelijke woonplek waar ze worden opgevangen door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Bewoners van een AZC hebben al meerdere stappen doorlopen in het proces van de asielaanvraag. Het AZC in Zevenbergen is dus geen aanmeldlocatie (zoals bijvoorbeeld in Ter Apel) waar asielzoekers zich na aankomst in ons land melden om asiel aan te vragen. Vanwege de opzet en inrichting van de locatie is de verwachting dat er veel ouders met kinderen komen wonen.

“Ook wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen”

“De gemeenteraad heeft in 2023 besloten om hier een AZC te vestigen omdat ook wij onze verantwoordelijkheid moeten nemen om mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld een thuis te bieden”, legt burgemeester Aart-Jan Moerkerke uit. “De medewerkers van het COA en onze gemeente doen alles om ervoor te zorgen dat het goed verloopt en dat deze mensen hun draai kunnen vinden en meedoen in onze samenleving. Natuurlijk verwachten we ook dat de bewoners van het AZC hun best doen om zich te verdiepen in Moerdijk en hoe wij hier samenleven. Als we elkaar vriendelijk en met respect behandelen gaat dat zeker lukken.”

Hoe ziet het AZC eruit?

Het nieuwe AZC bestaat uit drie woongebouwen met appartementen voor vijf en acht personen en één dienstengebouw. De appartementen zijn gebouwd van materialen afkomstig van een school uit Zweden. Die zijn per boot via Vlissingen naar Zevenbergen gebracht en daar omgebouwd tot woonruimtes. Tussen de gebouwen is een plek waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten met onder andere een speeltoestel, basketbalveld en picknicktafel. Er is niet alleen ruimte om te wonen, er zijn bijvoorbeeld ook gemeenschappelijke ruimtes met banken, een tv en spelletjes. Er is een speelzaal voor kinderen en er zijn ruimtes voor medische zorg, om taallessen te volgen en om te koken.

COA-team van 15 medewerkers begeleidt de bewoners

“De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor hun woning in het AZC”, legt Anouk Engelen uit. Zij is de locatiemanager namens het COA. Dat betekent dat ze leidinggeeft aan het team dat zorgt dat in het AZC alles goed verloopt. “De bewoners koken bijvoorbeeld zelf en doen zelf hun was en dagelijkse boodschappen”, legt ze verder uit. “Onze begeleiding is erop gericht om te zorgen dat ze zelfredzaam zijn, dus zichzelf kunnen redden in hun nieuwe dagelijkse leven.”

Het COA-team dat de bewoners in het AZC begeleidt bestaat uit 15 medewerkers. Met in dat team een locatiemanager, managementassistent, huismeesters, woonbegeleiders, programmabegeleiders, een docent Nederlands en casemanagers die de bewoners in de procedure begeleiden. Op de locatie is ook 24/7 beveiliging aanwezig in de persoon van beveiligingsmedewerkers. Verder zijn er op het terrein diverse veiligheidsmaatregelen genomen. Er hangen bijvoorbeeld camera’s en iedereen die het AZC binnenkomt moet zich melden bij de beveiliging. Voor bewoners geldt een wekelijkse meldplicht.

Inburgeren

“Om te zorgen dat de bewoners zo snel mogelijk mee kunnen doen worden diverse programma’s aangeboden, bijvoorbeeld Nederlandse taallessen. Statushouders en asielzoekers mogen ook werken. Zo kunnen ze ook sneller integreren en dragen ze bij aan het aanbod op de arbeidsmarkt. Statushouders hebben dezelfde rechten als Nederlanders en mogen dus gewoon betaald werk verrichten”, aldus verantwoordelijk wethouder Bennie Blom. Asielzoekers moeten aan een paar voorwaarden voldoen: zij moeten bijvoorbeeld minimaal 6 maanden in de asielprocedure zitten.

Leerplichtige kinderen

Voor de kinderen geldt – net als voor Nederlandse kinderen – dat ze leerplichtig zijn vanaf 5 jaar tot hun 16e verjaardag, of 18 als jongeren op hun 16e nog geen startkwalificatie hebben. Het COA zorgt ervoor dat de kinderen uit deze leeftijdsgroep zo snel mogelijk naar school gaan. Basisschoolkinderen gaan naar De Toren in Zevenbergen. Oudere kinderen gaan naar de Internationale Schakelklas in Breda.

Omwonendenoverleg

Om te zorgen dat er goed contact is met de bewoners in de omgeving van het AZC en de rest van Zevenbergen organiseert het COA regelmatig een Omwonendenoverleg. Tijdens deze overleggen wordt onder meer besproken hoe het gaat, wat de omgeving opvalt en waar meer (of minder) aandacht voor zou moeten zijn. Het AZC is voor vragen en/of opmerkingen bereikbaar via e-mail: fmzzevenbergen@coa.nl. Er volgt nog een telefoonnummer.

Open dag op 27 september

Tijdens de landelijke Open AZC-dag op 27 september kan iedereen tussen 13.00 en 16.00 uur komen kijken op de AZC-locatie aan de Schansdijk. Er worden dan rondleidingen gegeven en men kan kennismaken met bewoners en medewerkers.

Meer weten?

Meer informatie over de asielopvang in Moerdijk en het AZC aan de Schansdijk in Zevenbergen is te vinden op de pagina Asielopvang en de website van het COA (site AZC Zevenbergen is met ingang van 1 juli beschikbaar). Geïnteresseerden kunnen zich hier ook aanmelden voor een nieuwsbrief over het AZC en z’n bewoners.


Deel via: