Ga naar de inhoud

Gemeente Moerdijk verruimt regeling voor muziekles

De gemeente Moerdijk vindt het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met muziek en cultuur. Muziekonderwijs is goed voor brein- en talentontwikkeling, de mentale gezondheid van de jeugd en de doorstroom naar muziekverenigingen. Om het individueel muziekonderwijs te stimuleren en toegankelijk te maken voor Moerdijkse jongeren zijn er voor muzieklessen per cursusjaar subsidies beschikbaar. Met muzieklessen wordt bedoeld instrumentaal muziekonderwijs, zang of theorielessen bij een daarvoor bevoegde docent. Er kan voor maximaal één instrument door ouders/verzorgers een aanvraag gedaan worden voor een bijdrage van de gemeente voor instrumentaal of vocaal muziekonderwijs aan kinderen en jongvolwassenen tot en met 21 jaar.

Muziekonderwijs toegankelijk voor alle kinderen

Vanuit de cultuur- en erfgoednota 2024-2027 heeft de gemeente Moerdijk de subsidieregeling voor muziekonderwijs geëvalueerd. De evaluatie is uitgevoerd in samenwerking met harmonie-, fanfare- en symfonieverenigingen, stichting Cultuur Moerdijk, meer Moerdijk en kennisinstellingen zoals Kunstloc Brabant en het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA).

In de herziene regeling vanaf 1 augustus 2025 (start cursusjaar 2025/2026) continueren we de subsidie van maximaal 50% van de leskosten met een maximumbedrag van €600 (bij de start van de regeling in 2013 was dat €200) per aanvraag. “Ouders/verzorgers mogen naast onze bijdrage ook gebruik maken van andere fondsen, zoals het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Zo blijft het muziekonderwijs toegankelijk voor alle kinderen. We verhogen de maximum leeftijd van 18 naar 21 jaar en we versoepelen de docentvoorwaarden”, licht wethouder Bennie Blom toe.

Gebruik regeling

Het gebruik van de regeling is de afgelopen periode afgenomen van 278 aanvragen in 2018-2019 naar 85 aanvragen in 2023-2024. De voornaamste redenen hiervan zijn de coronaperiode en stijgende leskosten. Door de verruiming van de regeling en aandacht hiervoor bij scholen, ouders en jongeren verwachten we een toename van het aantal aanvragen. “Muziekonderwijs speelt een essentiële rol in de brede ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert niet alleen hun creativiteit en muzikaliteit, maar draagt ook aantoonbaar bij aan hun sociaal-emotionele groei. Als cultuurcoach/intermediair zien wij dagelijks hoe kinderen door muziek meer zelfvertrouwen krijgen, beter leren samenwerken en zich gezien en gehoord voelen. Ze ervaren plezier, ontdekken nieuwe talenten en vinden aansluiting bij leeftijdsgenoten. Bovendien biedt muziekonderwijs een opstap naar het actief meedoen van culturele activiteiten, bijvoorbeeld via lokale muziekverenigingen. Hiermee leggen we de basis voor een leven lang genieten van kunst en cultuur én versterken we de sociale samenhang binnen onze gemeente. Investeren in muziekonderwijs is dus investeren in onze kinderen, hun toekomst én een levendige samenleving”, lichten San Vermaas (intermediair) en Linda den Hollander (cultuurcoach) vanuit meer Moerdijk toe.


Deel via: