Vervangen kabels en leidingen vesting Willemstad
De kabels en leidingen in de vesting van Willemstad zijn versleten en hebben te weinig capaciteit voor de toekomst. Daarom worden ze vervangen. Op deze pagina vindt u actuele informatie over de werkzaamheden.
De kabels en leidingen in de vesting van Willemstad zijn aan onderhoud en vervanging toe. Dit is nodig om gas, elektra, water en riolering in de vesting werkend en veilig te houden. Het werk start in mei 2025. De kabel- en leidingbeheerders werken samen, zodat de hele vesting in één grote operatie ondergronds weer toekomstbestendig wordt.

Wat gebeurt er?
Net als in de rest van Nederland, zijn in de vesting van Willemstad werkzaamheden aan kabels en leidingen noodzakelijk. In de hele vesting gaat daarom gewerkt worden, inclusief de toegangswegen Benedenkade en Landpoortstraat.
Vanwege het bijzondere en historische karakter van de vesting, vragen de werkzaamheden om een grondige voorbereiding en een zorgvuldige aanpak. Enexis (gas en elektra), Brabant Water (drinkwater) en de gemeente Moerdijk (riolering) bundelen daarbij hun krachten. De gemeente is geen opdrachtgever, maar neemt als rioolbeheerder deel en coördineert de werkzaamheden.
Voorbereiding
Aannemer Mourik gaat het werk uitvoeren. Sinds januari 2024 zijn de voorbereidingen in volle gang. Dit gebeurt zowel achter de schermen door het bouwteam, als in de vesting zelf, door verschillende bedrijven. Er zijn bijvoorbeeld sleuven gegraven om te controleren waar de kabels en leidingen precies liggen. Ook zijn meterkasten beoordeeld, worden waterputten bekeken en is de staat van de riolering onderzocht. Verder zijn elektriciteitshuisjes in de Achterstraat en Hofstraat aangepast en worden nog twee nieuwe transformatorstations geplaatst om een goede werking van het stroomnet te garanderen.
Overlast
Overlast is onvermijdelijk. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd over een periode van ongeveer 3 jaar. Daardoor is steeds een beperkt deel van de vesting afgesloten. Tijdens de werkzaamheden kunnen straten dicht zijn en kan water, stroom of gas voor (korte) periodes niet beschikbaar zijn. Dit wordt tijdig met bewoners en ondernemers afgestemd. Zodra de planning en aanpak van de werkzaamheden duidelijk is, volgt hierover meer informatie.
In Willemstad staan veel kwetsbare panden. In de voorbereiding voor de werkzaamheden worden die in kaart gebracht door een gespecialiseerd bureau. Dit gebeurt kort voor de start van het werk in een werkvak, zodat de actuele situatie in beeld is. Tijdens de werkzaamheden neemt de aannemer maatregelen zodat schade aan panden wordt voorkomen.
Dijken
Een deel van de vesting is een primaire kering: een dijk die beschermt tegen water van buiten. Van 1 oktober tot 1 april mag er niet worden gewerkt op en rond dijken – dit heet het gesloten seizoen. Een deel van de kabels en leidingen ligt in of bij een dijk. Werk daaraan moet dus gebeuren tussen april en eind september.
Toerisme en horeca
Het zomerseizoen is belangrijk voor de Willemstadse inwoners, ondernemers en toeristen. Overlast en hinder valt niet volledig te voorkomen, maar ook met toeristen en terrassen wordt zo veel mogelijk rekening gehouden in de planning.
In fases
Het werk aan de kabels en leidingen gebeurt in fases per werkvak. Daarbij houdt het bouwteam zo goed mogelijk rekening met zaken die voor inwoners, ondernemers en bezoekers van de vesting belangrijk zijn, zoals de bereikbaarheid van huizen en bedrijven, evenementen, toerisme, het horecaseizoen en uiteraard ook de waterveiligheid.
Maatwerk
Waar mogelijk biedt de aannemer maatwerk. Voordat het werk start in een buurt, kunnen bewoners die dat willen in gesprek over hun persoonlijke situatie – denk bijvoorbeeld aan de bereikbaarheid van een huis met een rolstoel of een rollator. Hoe u contact opneemt over dit soort situaties, staat in de brieven die u krijgt over de werkzaamheden.
Wilt u meedenken over hoe het bouwteam het werk kan uitvoeren met zo min mogelijk overlast voor heel Willemstad? Meld u aan voor het bewonerspanel. Stuur een mail naar ad.fens@moerdijk.nl. Vermeld in uw bericht uw naam en telefoonnummer, of u inwoner en/of ondernemer bent en waarom u graag meedenkt. Als er veel aanmeldingen zijn, maakt het bouwteam een selectie waarbij de verschillende belangen zo goed mogelijk worden vertegenwoordigd in het panel.
Stand van zaken
De werkzaamheden worden grondig voorbereid. Dit gebeurt in 2024 en begin 2025. De uitvoering start in mei 2025 en duurt naar verwachting ongeveer 3 jaar.
Inloopavond 22 april 2025
Op dinsdag 22 april 2025 houdt het bouwteam vanaf 19 uur een inloopavond over de werkzaamheden in buurthuis Irene aan de Grimhoek 15 in Willemstad. Bewoners van de vesting, ondernemers en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.
Planning
De kabels en leidingen worden gefaseerd vervangen. Dit betekent dat steeds maar een deel van de vesting opgebroken is. De stad wordt verdeeld in werkvakken. In zo’n werkvak wordt in een bepaalde periode gewerkt aan gas, elektra, drinkwater en riolering. Is het ene werkvak klaar, dan is het volgende aan de beurt. Op die manier blijft de overlast buiten een werkvak zo beperkt mogelijk.
Door gefaseerd te werken in werkvakken, kan zo veel mogelijk rekening worden gehouden met belangrijke voorwaarden voor Willemstad, zoals de waterveiligheid, maar ook het toeristen- en terrassenseizoen en lokale evenementen.
Glasvezel
Voorafgaand aan de werkzaamheden legt Glaspoort een glasvezelnetwerk aan. Dit werk staat los van de grootschalige werkzaamheden die in 2025 starten. Waarom het glasvezelnet niet wordt gecombineerd met de andere werkzaamheden, leest u op de pagina over glasvezel.
Contact
Tijdens de werkzaamheden is omgevingsmanager Mike Warnawa van het bouwteam het eerste aanspreekpunt bij vragen of klachten. Mike is bereikbaar via:
- Tel. (085) 401 82 97
- E-mail: vestingwerk@mourik.com
- BouwApp: Vestingwerk Willemstad
Volg het project via de BouwApp. Download deze (gratis) app op uw telefoon. Ga vervolgens naar ‘Ontdek’, typ ‘Vestingwerk Willemstad’, selecteer het project en klik op ‘Volgen’.
Nadeelcompensatie
Lijdt u schade door de werkzaamheden, bijvoorbeeld doordat u veel minder klanten krijgt in uw winkel of doordat u uw pand niet kan verhuren? Dan heeft u mogelijk recht op nadeelcompensatie. Welke voorwaarden hiervoor gelden, staat in de Verordening Nadeelcompensatie gemeente Moerdijk.
Voldoet u aan de voorwaarden voor compensatie of heeft u vragen over de regeling? Stuur dan een mail naar info@moerdijk.nl. Vermeld als onderwerp ‘Juridische zaken/nadeelcompensatie’, dan komt uw bericht snel bij de juiste afdeling terecht. Binnenkort kunt u nadeelcompensatie ook online aanvragen.
Heeft u een vraag over het project? Misschien staat het antwoord hieronder. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met omgevingsmanager Mike Warnawa via (085) 401 82 97 of vestingwerk@mourik.com.
Waarom zijn de werkzaamheden nodig?
De kabels en leidingen in de vesting zijn versleten. Daardoor worden ze minder veilig en betrouwbaar. Ze hebben bovendien te weinig capaciteit voor de toekomst: we gebruiken tegenwoordig bijvoorbeeld meer stroom dan vroeger. Daarom is vervanging noodzakelijk.
Wie gaan er aan de slag?
De verschillende partijen die kabels en leidingen beheren – Enexis (gas en elektra), Brabant Water (drinkwater) en de gemeente Moerdijk (riolering) – werken samen in een bouwteam met aannemer Mourik, die de werkzaamheden uitvoert. Aan de telecom-kabels wordt niet gewerkt. In 2024 legt Glaspoort een glasvezelnetwerk aan. Omdat de aanleg van glasvezel veel sneller gaat dan het onderhoud aan de andere netten, is het niet efficiënt om dit te combineren.
Is de gemeente Moerdijk de opdrachtgever?
Nee. Kabel- en leidingbedrijven zijn verplicht om hun netten veilig en betrouwbaar te houden. Ze kunnen dus te allen tijde daarvoor werkzaamheden uitvoeren. De gemeente Moerdijk heeft vanuit haar coördinerende rol georganiseerd dat de werkzaamheden worden gebundeld, zodat de overlast beperkt wordt.
Geven de werkzaamheden overlast?
Ja. Straten worden van gevel tot gevel opgebroken en er wordt diep gegraven. De straat wordt dus tijdelijk een bouwput. Dat is nodig omdat de leidingen over de hele breedte van de stoepen en de straat liggen en op verschillende dieptes.
Kunnen straten meteen worden aangepast? Bijvoorbeeld meer parkeervakken, laadpalen of meer groen?
Nee. De wens is begrijpelijk, maar zo’n combinatie is helaas niet mogelijk.
Herinrichting van straten vraagt om een zorgvuldige aanpak met inspraak van bewoners. Dat kost tijd. Het werk aan de kabels en leidingen is noodzakelijk werk dat niet kan wachten. De uitvoering moet zo efficiënt mogelijk gebeuren, binnen de beperkingen die gelden zoals het gesloten seizoen van het waterschap en met zo min mogelijk overlast voor de bewoners en ondernemers van Willemstad. Dat vraagt om een strakke planning waarbinnen geen ruimte is voor extra werkzaamheden.
Blijft mijn huis of bedrijf bereikbaar?
De kans is groot dat huizen en winkels tijdelijk minder goed bereikbaar zijn als er in de straat wordt gewerkt. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat een pand tijdelijk alleen via een achteringang bereikbaar is, of via loopschotten (planken over een opgebroken straat). Tijdens de voorbereiding wordt de situatie bekeken en waar nodig maatwerk afgesproken, bijvoorbeeld voor mensen die slecht ter been zijn of voor winkels die bereikbaar moeten blijven.
Ik ga zelf verbouwen, hoe gaat dat als mijn straat wordt opgebroken?
Als u gaat verbouwen of andere werkzaamheden uitvoert aan of rond uw huis of bedrijf, dan moet u rekening houden met de werkzaamheden die de komende tijd plaatsvinden in de vesting van Willemstad.
Tot mei 2025 vinden er voorbereidende werkzaamheden plaats. Vanaf mei 2025 t/m medio 2028 wordt in fasen gewerkt aan de kabels, leidingen en riolering. Daarbij zijn steeds delen van de vesting opgebroken, worden straten afgesloten en zijn er omleidingsroutes.
Hou rekening met deze werkzaamheden, bijvoorbeeld als u een container in de openbare ruimte wilt plaatsen. Informeer leveranciers en aannemers over de beperkingen, zodat ook zij maatregelen kunnen nemen.
Wat zou er gebeuren als deze werkzaamheden niet worden gedaan?
Hoe ouder een net, hoe groter de kans op storingen en incidenten, zoals een leidingbreuk. Als dat gebeurt, is acuut ingrijpen noodzakelijk, ook als dat veel overlast voor de omgeving geeft. Daarom heeft tijdig en gepland onderhoud de voorkeur: daarbij kan de hinder zo veel mogelijk worden beperkt in samenspraak met de omgeving.
Had deze grote ingreep voorkomen kunnen worden als in de afgelopen jaren meer onderhoud was gepleegd?
Nee. Kabels en leidingen gaan niet eeuwig mee: vervanging en modernisering is op een gegeven moment noodzakelijk. Door de kabels en leidingen in één operatie grondig aan te pakken, wordt de duur van de overlast beperkt. Na deze ingreep is de vesting weer toekomstbestendig.
Hoe weet ik wanneer mijn straat op de schop gaat?
De planning wordt naar verwachting in het laatste kwartaal van 2024 bekend. Wanneer er werkzaamheden in uw straat gaan plaatsvinden, krijgt u daarover een brief.
Wie is het aanspreekpunt tijdens de werkzaamheden?
De omgevingsmanager van het bouwteam is tijdens de werkzaamheden het aanspreekpunt voor alle vragen en klachten. Er is dus één gezamenlijk aanspreekpunt voor alle partijen die aan het werk zijn. Meer hierover staat bij Contact.
Hoe blijf ik op de hoogte?
Op de hoogte blijven kan op verschillende manieren. Over belangrijke zaken, zoals de planning van werkzaamheden in uw straat, krijgt u altijd een brief. Op deze website vindt u steeds de actuele stand van zaken.
U kunt het project ook volgen in de BouwApp, die u gratis kunt downloaden (de app met de gele bouwhelm). Ga vervolgens naar ‘Ontdek’, typ ‘Vestingwerk Willemstad’, selecteer het project en klik op ‘Volgen’.