Zo doen we dat

Van Langeweg tot Heijningen en van Fijnaart tot Zevenbergschen Hoek: in de gemeente Moerdijk is het fijn thuiskomen. We groeten elkaar op straat, maken een praatje en als het nodig is, steken we de handen uit de mouwen. Samen zorgen we ervoor dat onze dorpen en steden fijne plekken blijven om te wonen en te leven. Zo doen we dat, in Moerdijk.

Verstopt riool voorkomen

Een verstopte riolering geeft veel ellende. Reparatie is vaak duur. Terwijl je het goed kunt voorkomen. Vet en doekjes zorgen voor de meeste problemen. Spoel dus nooit (frituur)vet door de wc of de gootsteen. Haal een keukenpapiertje door een vette koekenpan voordat je hem afwast of in de vaatwasser zet. En gooi nooit doekjes in de wc. Alle doekjes horen in de afvalbak. Dat geldt óók voor vochtig toiletpapier. En zelfs voor doekjes die volgens de verpakking doorspoelbaar of biologisch afbreekbaar zijn. Want zulke doekjes lossen weliswaar op, maar dat gebeurt niet snel genoeg. Daardoor zorgen ze alsnog voor verstopping.

Meer over doekjes

Schone straat

Als het zonnetje doorbreekt, schiet het onkruid uit de grond. Gelukkig zijn er veel mensen die niet alleen hun eigen voortuin bijhouden, maar ook onkruid weghalen op de stoep, of bijvoorbeeld de brandgang vegen. Zo doen we dat in Moerdijk, en daar zijn we erg blij mee! 

Vraag een Buurtbezem aan

Hou ook jij samen met je buren de stoep of brandgang netjes? Vraag de gratis Buurtbezem aan! De bedoeling is dat die gezamenlijk wordt gebruikt om de straat netjes te houden. Aanvragen kan per mail via info@moerdijk.nl. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer en vertel kort waarvoor jullie de Buurtbezem gaan gebruiken.

Schone straat-stoeptegels

Als je samen voor je buurt zorgt, mag je daar trots op zijn! Wist je dat mensen in een opgeruimde buurt minder rommel op straat gooien? En dat ze zelf ook vaker onkruid weghalen als de rest van de straat er netjes uitziet? Met de "Samen voor een schone straat"-stoeptegel laat je zien dat jullie samen zorgen voor je buurt. Meld jouw straat aan via info@moerdijk.nl, dan leggen we die toffe tegel binnenkort ook bij jullie in de stoep!  

Onkruid! Wat doet de gemeente eraan?

Zwerfafval

Elk jaar belandt er in ons land zo’n 90 miljoen kilo afval op straat in plaats van in een container. Dat afval verontreinigt de bodem en het water en maakt (huis)dieren ziek. Om een idee te geven: voordat een bananenschil is afgebroken, ben je al snel een jaar verder, een peuk blijft zeker twee jaar liggen en een plastic flesje verbrokkelt wel, maar breekt nooit af. Kortom: weg met zwerfvuil!

In actie tegen zwerfafval

Afval scheiden

De afgelopen jaren zijn we in Moerdijk ons afval steeds beter gaan scheiden. Dat is mooi voor het milieu! En minder restafval bespaart je weer een loopje naar de ondergrondse container. Toch is dat scheiden soms best lastig: waar laat je oude nagellak, of die gebroken DVD? En mag die chipszak nou wel of niet bij het plastic?

Wat mag waarbij?

Wat doet de gemeente?

Samen zorgen we ervoor dat het fijn thuiskomen blijft in onze dorpen en steden. De gemeente heeft haar verantwoordelijkheden: voldoende prullenbakken, afvalcontainers op tijd legen, het groen onderhouden, ga zo maar door. Maar Moerdijk is groot en uitgestrekt: de mannen en vrouwen van de gemeente kunnen niet overal tegelijk zijn. Als we allemaal een handje toesteken en een beetje zorgen voor onze eigen buurt, maken we Moerdijk samen mooier.

Zelf aan de slag

Goed nieuws: jouw buurt een beetje fijner maken kan heel makkelijk. Juist de kleinste dingen hebben een groot effect als we het met zijn allen doen.

Lees verder

Mijn dorp/stad

Wil je weten wat er gebeurt in jouw woonplaats om het een nog fijnere plek te maken? Vraag er eens naar bij jouw dorps- of stadstafel via de website gebiedsplannen.nl. Op die site kun je ook vragen stellen en ideeën aandragen.

Wil je zwerfvuil rapen? De meeste Moerdijkse dorpen en steden hebben een zwerfvuilcoördinator die opruimacties organiseert en waar je materiaal kunt lenen, zoals een grijper of vuilniszakhouder.

Veelgestelde vragen

Ik zie ineens overal ‘Zo doen we dat’. Hoe zit dat?

Het is toch een taak van de gemeente om alles netjes te houden?

Is dit een bezuiniging van de gemeente?

Ik wil aan slag in mijn buurt, hoe pak ik dat aan?

Ik heb materiaal nodig, kan ik dat bij de gemeente krijgen?

De ambassadeurs

Zo doen we dat ambassadeur Bart van Gils

Bart van Gils

Vele handen maken licht werk

Langeweg is een klein dorp, het is er rustig, gezellig en relaxt wonen. Inwoners kennen elkaar bijna allemaal, de sociale controle is groot. Het blijft belangrijk daarin te blijven investeren, bijvoorbeeld door samen dingen te doen.
Het is superbelangrijk geworden goed om te gaan met wat we hebben, om ervoor te zorgen dat we daar nog heel lang van kunnen genieten. Dat gaat niet vanzelf, dat kunnen we ook niet alleen maar van anderen verlangen. Daarvoor moeten we zelf ook aan de slag, want vele handen maken licht werk. Dat wil ik graag uitdragen. Duidelijk toch?

Zo doen we dat ambassadeur Sjaak van Beek

Sjaak van Beek

Samen zorgen we voor een ander aanblik in de wijk

Helwijk bevalt mij zeer goed omdat het kleinschalig en landelijk is. Daardoor is mijn drijfveer om mee te doen ook; als ik op dit moment door de wijk heen loop valt mij op dat er veel kan veranderen op het gebied van de groenvoorziening. Als iedereen nou zijn eigen stoep en gangpad achter het huis schoon zou houden geeft dat al een heel ander gezicht. Als je het bijhoudt kost het heel weinig tijd maar geeft het wel een heel ander aanblik in de wijk

Zo doen we dat ambassadeur Elly Ackermans

Elly Ackermans

Samen houden we Zevenbergschenhoek leefbaar

Ik woon 45 jaar in Zevenbergschenhoek, een klein dorp waar je elkaar nog kan aanspreken. Samen kunnen we er een leefbaar dorp van maken. Ik doe mee voor een schoon en net dorp, zonder zwerfafval en hondenpoep. Als we als dorpsbewoners daar allemaal aan mee werken, houden we er een leefbaar dorp aan over

Zo doen we dat ambassadeur Marieke Goossens

Marieke Goossens

Als iedereen wat doet krijgen/houden we een schoner Willemstad

Willemstad is een rustige stad. De omgeving vind ik fantastisch! Ik krijg altijd een gelukkig gevoel als ik de snelweg af kom en dan door de weilanden naar huis rijden. Het is heerlijk om te wandelen door de Singel, de wallen of langs het water.

Ik vind het belangrijk om meer met het milieu bezig te zijn. Er moet echt iets gebeuren om ervoor te zorgen dat onze kinderen ook fijn kunnen leven. Vooral het zwerfafval vind ik belangrijk aandachtspunt.

We leven in een fijne stad met elkaar en dit kan je alleen zo houden als je het met elkaar aanpakt. Door alleen te klagen zal het niet verbeteren, maar als iedereen wat doet zullen we een schoner Willemstad krijgen en houden.

Zo doen we dat ambassadeur Jolanda Schreuders

Jolanda Schreuders

We willen toch allemaal wonen in een schone omgeving?

In Klundert is het fijn wonen omdat het een mooie groene omgeving is die redelijk rustig is. Bewoners letten hier op elkaar.

Mijn drijfveer is door zelf mee te doen weet je wat er speelt in je stad(je). En kunnen we samen zoeken naar oplossingen. Kijk je kunt klagen maar daar wordt het niet schoner of netter van!

Ik heb meegelopen met een groenschouw en weet nu wat de standaard is van al het onkruid wat er staat. Nu probeer ik zelf zo goed mogelijk mijn stoepje onkruid vrij te houden. Een hele klus maar als er meerdere aansluiten wordt de straat of de wijk of ons dorp toch netter.

Als we het samen doen zal het netter blijven, want dan durven we elkaar ook aan te spreken en wordt het een normale gewoonte. Je troep ruim je op, wat je meeneemt vanaf thuis gooi je thuis weer weg en valt niet ergens "per ongeluk" langs de weg of in het plantsoen. Thuis scheid je je afval zodat een deel kan hergebruikt worden. En thuis maak je je stoep schoon en houd die onkruidvrij.

We willen toch allemaal een schone leefomgeving, nu maar ook over heel wat jaren!

Zo doen we dat ambassadeur Dylan Vogelaar

Dylan Vogelaar

Wat mij betreft is het vanzelfsprekend dat iedereen een steentje bijdraagt

Heijningen is een klein dorp waarin zo’n beetje iedereen elkaar kent. Er zijn in het dorp relatief veel verenigingen, die zorgen dat er voor jong en oud wat te doen is. De sfeer is gemoedelijk en men maakt makkelijk een praatje met elkaar. Het dorp is daarbij mooi gelegen tussen de polders.

Ik doe mee aan de campagne #zodoenwedat omdat het doel mij aanspreekt: zorgen dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Dat kan op vele manieren en het hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Zeker niet als iedereen een bijdrage probeert te leveren, want vele handen maken licht werk.

Wat mij betreft zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat iedereen zijn steentje bijdraagt, niet alleen in Heijningen, maar overal. Participatie van inwoners is noodzakelijk om een dorp leefbaar te houden. Als voorzitter van de voetbalvereniging in Heijningen weet ik hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor een vereniging en hoe moeilijk het is om voldoende vrijwilligers te vinden. Het zou mooi zijn als deze campagne ertoe leidt dat nog meer mensen hun steentje bijdragen aan de leefbaarheid in Heijningen.

Zo doen we dat ambassadeur Olaf Knook

Olaf Knook

We houden Fijnaart alleen mooi als we het samen doen

Fijnaart is een gezellig en maatschappelijk betrokken dorp. Grote steden en drukke straten, dat is niks voor mij. Daarom voel ik me hier op mijn gemak. Iedereen in de Fendert staat klaar voor je.

In de gemeente Moerdijk moet iedereen zich thuis voelen. Het zijn de kleine dingen die het doen. Ik wil op deze manier bijdragen aan een gevoel van verbondenheid.

We houden Fijnaart alleen mooi als we het samen doen. Afval hoort in de prullenbak en niet op straat. Ook hondenpoep ruim je op. De Fendert is een dorp voor en door de inwoners!

Zo doen we dat ambassadeur Yvonne Peters

Yvonne Peters

Een kleine inspanning kan grote impact hebben

Ik woon graag in Zevenbergen, omdat het een mooi centrum heeft, goede voorzieningen en openbaar vervoer.
Ik doe mee aan deze actie, omdat ik werken aan duurzaamheid en milieu heel belangrijk vind. Tenslotte willen we de wereld beter achterlaten voor de jeugd.
Iedereen kan een steentje bijdragen, een groot of klein steentje. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Een kleine inspanning kan grote impact hebben.

Zo doen we dat ambassadeur Ageeth van der Velden

Ageeth van der Velden

Met elkaar bereik je meer

Met de rust, de ruimte en het vele groen is het in Noordhoek heerlijk wonen.
Ik werk mee aan de campagne #zodoenwedat omdat dit extra bijdraagt aan wat we al doen om de omgeving schoner te krijgen en te houden. Met elkaar bereik je meer dan alleen en het geeft ook een gevoel van verbondenheid als we het met elkaar doen.

Zo doen we dat ambassadeur Nel van Meel

Nel van Meel

Samen staan we sterk en houden ons dorp mooi

Ik woon sinds 44 jaar in Moerdijk en geniet van de rust, de gemoedelijkheid en de dorpse sfeer.
De campagne #zodoenwedat is voor mij een verlengstukje van de schoonloopdag die ik al een aantal jaren organiseer, waarbij we zwerfafval opruimen. We proberen hier ook de jeugd in mee te krijgen en dit lukt best goed.
Ik erger me soms aan wat men allemaal laat vallen. Als iedereen een beetje helpt, ziet het dorp er veel mooier uit. Dit geld voor afval, hondenpoep en ook onkruid. Samen staan we sterk, en houden ons dorp mooi.

Zo doen we dat ambassadeur Jaco Santing

Jaco Santing

Het is gewoon een kwestie van anders denken

Ik vind het fijn wonen in Standdaarbuiten omdat ik er al 44 jaar woon en het mooi rustig dorp vind met een hecht verenigingsleven en een aantal leuke evenementen , Verlichte Optocht , Dorpsweek en de Polderchallenge.

Waarom doe ik mee ? Omdat ik mezelf ook irriteer aan het vuil wat iedereen "zomaar" uit de autoramen gooit , terwijl het een kleine moeite is om het thuis in de juiste bakken te gooien.

Ik vind dat een ieder mee kan doen aan de campagne #zodoenwedat omdat het veel makkelijker is om je vuil thuis weg te gooien dan in de natuur, er staan immers genoeg vuilbakken en andere mogelijkheden om vuil weg te gooien. Het is gewoon een kwestie van anders denken.