Zo doen we dat

Van Langeweg tot Heijningen en van Fijnaart tot Zevenbergschen Hoek: in de gemeente Moerdijk is het fijn thuiskomen. We groeten elkaar op straat, maken een praatje en als het nodig is, steken we de handen uit de mouwen. Samen zorgen we ervoor dat onze dorpen en steden fijne plekken blijven om te wonen en te leven. Zo doen we dat, in Moerdijk.

Zwerfafval

Elk jaar belandt er in ons land zo’n 90 miljoen kilo afval op straat in plaats van in een container. Dat afval verontreinigt de bodem en het water en maakt (huis)dieren ziek. Om een idee te geven: voordat een bananenschil is afgebroken, ben je al snel een jaar verder, een peuk blijft zeker twee jaar liggen en een plastic flesje verbrokkelt wel, maar breekt nooit af. Kortom: weg met zwerfvuil!

In actie tegen zwerfaval

Afval scheiden

De afgelopen jaren zijn we in Moerdijk ons afval steeds beter gaan scheiden. Dat is mooi voor het milieu! En minder restafval bespaart je weer een loopje naar de ondergrondse container. Toch is dat scheiden soms best lastig: waar laat je oude nagellak, of die gebroken DVD? En mag die chipszak nou wel of niet bij het plastic?

Wat mag waarbij?

Schone straat

Als na een regenachtig voorjaar de zomerzon doorbreekt, schiet het onkruid uit de grond. Niet alleen in de tuin, ook in de plantsoenen en op stoepen groeit het groen vol enthousiasme. De groenaannemer van de gemeente doet zijn best, maar 184 vierkante Moerdijkse kilometers spic en span houden, is een hele klus. Helpende handen zijn dus van harte welkom.

Onkruid! Wat doen we eraan?

Wat doet de gemeente?

Samen zorgen we ervoor dat het fijn thuiskomen blijft in onze dorpen en steden. De gemeente heeft haar verantwoordelijkheden: voldoende prullenbakken, afvalcontainers op tijd legen, het groen onderhouden, ga zo maar door. Maar Moerdijk is groot en uitgestrekt: de mannen en vrouwen van de gemeente kunnen niet overal tegelijk zijn. Als we allemaal een handje toesteken en een beetje zorgen voor onze eigen buurt, maken we Moerdijk samen mooier.

Zelf aan de slag

Goed nieuws: jouw buurt een beetje fijner maken kan heel makkelijk. Juist de kleinste dingen hebben een groot effect als we het met zijn allen doen.

Lees verder

Mijn dorp/stad

Wil je weten wat er gebeurt in jouw woonplaats om het een nog fijnere plek te maken? Vraag er eens naar bij jouw dorps- of stadstafel via de website gebiedsplannen.nl. Op die site kun je ook vragen stellen en ideeën aandragen.

Wil je zwerfvuil rapen? De meeste Moerdijkse dorpen en steden hebben een zwerfvuilcoördinator die opruimacties organiseert en waar je materiaal kunt lenen, zoals een grijper of vuilniszakhouder.

Veelgestelde vragen

Ik zie ineens overal ‘Zo doen we dat’. Hoe zit dat?

Het is toch een taak van de gemeente om alles netjes te houden?

Is dit een bezuiniging van de gemeente?

Ik wil aan slag in mijn buurt, hoe pak ik dat aan?

Ik heb materiaal nodig, kan ik dat bij de gemeente krijgen?