Wat mag er bij het plasticafval?

Geplaatst: 29-4-2024

Mag piepschuim bij het plasticafval? Of een lege kitspuit? Het antwoord is twee keer nee.Maar heel veel andere verpakkingen mogen wél bij het PBD.

Bijna alle plastic verpakkingen van eten en cosmetica mogen bij het PBD. Denk aan de fles van saus, siroop, shampoo of wasmiddel. Verpakkingen van kaas, vlees en vis. Een lege tube tandpasta. Bakjes van yoghurt, salade, boter of smeerkaas. Plastic deksels van potjes, zakken van pasta of rijst. Doordrukstrips van kauwgom, chipszakken en soepzakken met een aluminium binnenkant. Plastic plantenpotjes mogen eveneens bij het PBD, net als plastic folie, tasjes en zakjes. Dat geldt ook voor blisterverpakkingen van tandborstels, batterijen of schroefjes.

Wat mag niet?

Alles van hard plastic hoort niet bij het PBD. Denk aan lege kitkokers of plastic speelgoed (hard of zacht). Dingen die je in de tuin gebruikt mogen er ook niet bij, dus geen tuinslangen of touw, geen opblaaszwembaden of tuinmeubels. Ook geen bouw- of afdekzeil, of shopperboodschappentassen. Gooi die bij het restafval of breng ze naar de milieustraat in Klundert: dat is gratis voor inwoners van Moerdijk. Luiers horen natuurlijk ook bij het restafval, of in de luiercontainer. De complete lijst van wat wel en niet bij het PBD mag, vindt u op de pagina plastic, blik, drankenkartons.

Scheiden loont

Afval scheiden is goed voor het milieu én voor uw portemonnee. Restafval is het duurst om te verwerken. Dus als we met zijn allen zo veel mogelijk recyclebaar afval scheiden, houden we de kosten van het dure restafval zo laag mogelijk.