Isoleren

Woningen die na 1995 gebouwd zijn én vloerverwarming (of laag temperatuur convectoren) hebben kunnen met één ingreep naar aardgasvrij verwarmen: vervanging van de gasketel naar een warmtepomp of andere warmtebron. Voor alle andere woningen zijn er logische tussenstappen. De belangrijkste is isoleren.

Met deze tussenstap bespaar je energie en verminder je de CO2-uitstoot. Maar ook het wooncomfort neemt toe. Als er minder energie nodig is om je huis te verwarmen is de overstap naar een andere warmtebron dan gas (via uw CV-ketel) in de toekomst gemakkelijker en voordeliger.

Het isoleren van de verschillende delen van uw woning (dak, vloer, spouwmuur, glas) is kostbaar en ingrijpend en in sommige gevallen ook technisch ingewikkeld. Ieder huis is anders. Het is daarnaast soms moeilijk te bepalen wat voor u de beste oplossing of aanbieder is. Voor informatie en vragen over isoleren kunt u terecht bij ons online Energieloket.

Wilt u gratis energieadvies van een vrijwillige deskundige uit onze eigen gemeente bij u thuis? Laat dan (gratis) één van de vrijwillige en onafhankelijke energiecoaches van Energiek Moerdijk bij u langskomen om te bepalen hoe u uw woning het beste en goedkoopste kunt isoleren.

Isoleren en de Wet Natuurbescherming

Voordat u gaat isoleren moet u er zeker van zijn dat u geen nesten of verblijfplaatsen van beschermde soorten vleermuizen en vogels in uw woning zitten (voornamelijk in de spouwmuur en dak). U overtreedt namelijk de Wet Natuurbescherming als uw werkzaamheden deze dieren kan verstoren. Verduurzamen - zoals je huis isoleren en zonnepanelen plaatsen - dient een publiekelijk belang. Daarom kun je een ontheffing krijgen op de Wet Natuurbescherming. Om dit makkelijker te maken werkt de gemeente aan een Soorten Management Plan. Kijk voor meer informatie over de Wet Natuurbescherming op Milieu Centraal.