Zonne-energie

Gratis energie. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Maar de zon geeft het ons! De zon is een schitterende bron van schone en duurzame energie. Zonne-energie is namelijk hernieuwbaar en raakt dus nooit op. Ook komt er geen CO2 vrij. Dat maakt het milieuvriendelijk en duurzaam.

Lees meer over de mogelijkheden van Zonne-energie voor jouw woning op het online Energieloket van Moerdijk.

Is er subsidie voor zonnepanelen?

Nee, die is er niet. Vanaf 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen 0%. Dit nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geplaatst op woningen of bijgebouwen van een woning.

Daarnaast is er de salderingsregeling. Hierdoor mag u zelfgeproduceerde elektriciteit aan het elektriciteitsnet leveren en wegstrepen tegen uw verbruik op een ander moment. Dit heet salderen en mag tot 1 januari 2025. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd tot 2031. Let op: dit is een voorstel, dus het kan nog veranderen.

Zonnepanelen en monumenten

Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen. In veel gevallen kan dat zonder vergunning. Maar voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten of op gebouwen in het beschermd stadsgezicht van Willemstad gelden bijzondere regels. In de meeste gevallen is een omgevingsvergunning nodig. Om snel de vraag te kunnen beantwoorden of de omgevingsvergunning kan worden verleend, is er een zonnepanelenbeleid vastgesteld. Meer informatie hierover vind je op de pagina 'monumenten en cultuurhistorie'.

Zonnepanelen en bomen

We krijgen wel eens de vraag of bomen in de openbare ruimte verwijderd of gesnoeid kunnen worden omdat de schaduwwerking nadelig is voor (eventuele) zonnepanelen. De gemeente werkt niet mee aan deze verzoeken. Bomen hebben een maatschappelijk belang, ze zorgen voor verkoeling door verdamping en schaduw die essentieel om te beschermen tegen hitte en hittestress. Een boom is daarmee belangrijker dan een eventuele minder opbrengst van zonnepanelen voor een individu. We zetten als gemeente de komende jaren in op meer groen en bomen in de kernen. Daarbij kijken we wel met de plaatsing naar mogelijke interactie en last van schaduw op zonnepanelen en daken.