Verstopping

Een knoeiboel in huis, stank en hoge kosten: niemand wil een verstopt riool. Gelukkig kunt u zelf veel doen om een verstopping te voorkomen.

Poep, plas en wc-papier

Gebruik de wc waarvoor hij bedoeld is: spoel alleen poep, plas en papier door. Andere dingen, zoals etensresten, verf en vet, kunnen voor verstopping zorgen als je ze doorspoelt. Etensresten horen in de gft-bak, verf en vet kunt u gratis kwijt op de milieustraat in Klundert. Ook tampons, maandverband en luiers horen in de afvalbak, niet in de wc.

Geen doekjes

Alleen wc-papier mag door het toilet. Keukenpapier is te dik, gooi dat in de prullenbak. Hetzelfde geldt voor vochtige doekjes en vochtig toiletpapier: die zorgen vaak voor verstopping. Dat geldt ook voor doekjes waarop staat dat ze in de wc mogen.

Hou de afvoer schoon

Maak regelmatig het afvoerputje van douche en bad schoon. Dat geldt ook voor de afvoer van de gootsteen en andere wasbakken. Zo voorkomt u dat bijvoorbeeld haren en zeepresten ophopen in het riool en een verstopping veroorzaken.

Controleer de leidingen

Rioolbuizen kunnen verzakken. Bijvoorbeeld als u in een ouder huis woont, door slijtage of doordat de rioolophanging kapot is. Dat kan zorgen voor stank of verstopping. Controleer daarom zo nu en dan of de buizen die u kunt zien nog in orde zijn, bijvoorbeeld in de kruipruimte.

Schone goten

Het riool kan ook verstopt raken door bladeren en ander afval van buiten. Maak daarom regelmatig uw dakgoten schoon, zodat u regenpijpen open blijven.