Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt bij de aanvraag. Uw rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar (met of zonder afspraak).

Een rijbewijs heeft u nodig voor het besturen van alle voertuigen, van brommer tot vrachtwagen. Voor het aanvragen of vernieuwen van uw rijbewijs kunt u terecht bij uw woongemeente. Bent u geslaagd voor het rijexamen? Het CBR (centraal bureau rijvaardigheidsbewijzen) voert deze gegevens dan in het register in. Deze gegevens kan de gemeente digitaal inzien.

Medische keuring en gezondheidsverklaring

Het kan zijn dat u medisch gekeurd moet worden bij de aanvraag of vernieuwing van een rijbewijs. Voor deze keuring heeft u gezondheidsverklaring nodig. Wilt u weten of dit nodig is? En hoe u dit aan kunt vragen? Kijk dan op: Medische keuring en gezondheidsverklaring.

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag (voor 14.00 uur aangevraagd). U kunt het rijbewijs meestal de volgende werkdag ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Maak een afspraak bij de gemeente. U vult een verklaring van vermissing in aan de balie. Daarna vraagt u direct het nieuwe rijbewijs aan. U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. Vindt u alsnog uw rijbewijs? Lever dit dan in bij de gemeente, dit rijbewijs is namelijk niet meer geldig.

Categorie-uitbreiding

Heeft u een rijexamen behaald in een andere categorie?  Dan moet u uw bestaande rijbewijs vernieuwen. Voor sommige categorieen waarmee u het rijbewijs uitbreidt, heeft u een gezondheidsverklaring  nodig.

Rijbewijs voor jongeren onder de 18

Ben je jonger dan 18 jaar? Je mag dan alleen rijden onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas. Het aanvragen van een begeleiderspas kan digitaal bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Als de begeleiding geregeld is, vraag je het rijbewijs aan bij je gemeente.

Omwisseling buitenlands rijbewijs

Informatie over de omwisseling van een buitenlands rijbewijs vindt u op de website van de RDW.

Brexit en uw rijbewijs

Heeft u een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk en woont u in Nederland? Dan heeft dit mogelijk gevolgen zodra de Brexit ingaat. Op de website van RDW wordt dit uitgelegd. 

Omwisseling militair rijbewijs

De omwisseling van een militair rijbewijs naar een burgerrijbewijs wordt  niet meer via de RDW afgehandeld. Een (ex)militair kan via het reguliere afgifteproces van de gemeente een rijbewijs aanvragen.
Bij deze aanvraag moet een verklaring van geschiktheid (VvG) overgelegd worden. De (ex)militair moet zelf deze verklaring aanvragen bij het CBR. 

Test uw kennis over de verkeersregels

Wist u dat 40% van de verkeersregels in de afgelopen 15 jaar is veranderd? Jaarlijks wijzigen ze een klein beetje. Belangrijk dus om de verkeersregels bij te houden. Doe de test op de website van Veilig Verkeer Nederland en kijk of uw verkeerskennis up to date is, zodat ook u Bewust op Weg gaat!’

Rijbewijs: € 40,65
Extra kosten spoedaanvraag: € 34,10
Gezondheidsverklaring: € 37,80

Bij de gemeente waar u woont vraagt u persoonlijk een rijbewijs aan (dit geldt ook voor jongeren onder de 18 jaar). U dient uw rijbewijs ook persoonlijk op te halen. Voor het aanvragen en ophalen van een rijbewijs kunt u een afspraak maken!

Bij het aanvragen of vernieuwen van uw rijbewijs neemt u mee:

  • Geldig origineel legitimatiebewijs (bij eerste aanvraag);
  • Het rijbewijs dat u al heeft;
  • Een pasfoto (niet ouder dan 6 maanden). Let op de eisen: rvig.nl
  • Wij verzoeken u per pin te betalen;

Als u 75 jaar of ouder bent neemt u mee:

  • Het rijbewijs dat u al heeft;
  • Een pasfoto (niet ouder dan 6 maanden). Let op de eisen: rvig.nl
  • U moet goedkeuring van het CBR hebben ontvangen;
  • Geld: U betaalt bij voorkeur per pin.

Bij het ophalen van uw rijbewijs

  • Neem uw oude rijbewijs mee als u het heeft, of anders een geldig legitimatiebewijs.
  • Neem uw afhaalbewijs mee.

Het kan zijn dat u medisch gekeurd moet worden bij de aanvraag of vernieuwing van een rijbewijs. Voor deze keuring heeft u gezondheidsverklaring nodig. Wilt u weten of dit nodig is? En hoe u dit aan kunt vragen? Kijk dan op: Medische keuring en gezondheidsverklaring.