Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt bij de aanvraag. Uw rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar. U kunt een afspraak maken om deze op te halen.

Maak een afspraak

Ophalen rijbewijs

Een rijbewijs is nodig voor het besturen van alle voertuigen, van brommer tot vrachtwagen. Aanvragen of vernieuwen van uw rijbewijs doet u bij uw woongemeente. Bent u geslaagd voor het rijexamen? Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zet uw gegevens in het register. De gemeente kan dit digitaal zien.

Medische keuring en gezondheidsverklaring

Misschien is een medische keuring nodig bij aanvraag of vernieuwing van een rijbewijs. Voor deze keuring is een gezondheidsverklaring nodig. Wilt u weten of dit nodig is? En hoe u dit aanvraagt? Kijk op: Medische keuring en gezondheidsverklaring.

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Uw rijbewijs ligt dan meestal de volgende werkdag klaar. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U kunt uw vermissing digitaal met DigiD doorgeven via het RDW.  Uw rijbewijs wordt dan meteen als vermist geregistreerd. 
Heeft u geen DigiD? Maak dan een afspraak bij de gemeente. Aan de balie vult u een verklaring van vermissing in en vraag u meteen het nieuwe rijbewijs aan. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Vindt u alsnog uw rijbewijs? Lever dit dan in bij de gemeente. Het is namelijk niet meer geldig.

Categorie-uitbreiding

Geslaagd voor een rijexamen in een andere categorie? Dan heeft u een nieuw rijbewijs nodig. Voor sommige categorieën is ook een gezondheidsverklaring nodig.

Rijbewijs voor jongeren onder de 18

Ben je jonger dan 18 jaar? Je mag dan rijden onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas. Aanvragen van een begeleiderspas kan digitaal bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Als de begeleiding geregeld is, vraag je het rijbewijs aan bij je gemeente.

Omwisseling buitenlands rijbewijs

Een buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. Meer informatie staat op de website van de RDW.

Omwisseling militair rijbewijs

De omwisseling van een militair rijbewijs naar een burgerrijbewijs gaat via de gemeente. Bent u (ex)militair? Vraag dan uw rijbewijs gewoon aan bij de gemeente. Bij deze aanvraag overlegt u een verklaring van geschiktheid (VvG). Deze verklaring vraagt u zelf aan bij het CBR.

Brexit en uw rijbewijs

Heeft u een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk en woont u in Nederland? Dan heeft dit mogelijk gevolgen wanneer de Brexit ingaat. Kijk op de website van RDW voor uitleg.

Langer doorrijden met een verlopen rijbewijs

Wist u dat u met een verlopen rijbewijs vaak ook nog een tijdje kunt autorijden? Dit hangt bijvoorbeeld af van de datum waarop uw rijbewijs verliep. Hiervoor gelden nieuwe Europese regels die terugwerken tot en met 1 september 2020. Kijk op Rijksoverheid.nl voor meer informatie. 

Rijbewijs: € 41,00
Extra kosten spoedaanvraag: € 34,10
Gezondheidsverklaring: € 39,30

Bij de gemeente waar u woont vraagt u persoonlijk een rijbewijs aan. Dit geldt ook voor jongeren onder de 18 jaar. Ook uw rijbewijs ophalen doet u zelf. Voor het aanvragen en ophalen van een rijbewijs maakt u een afspraak maken.

Bij het aanvragen of vernieuwen van uw rijbewijs neemt u mee:

  • Geldig origineel legitimatiebewijs (bij eerste aanvraag);
  • Het rijbewijs dat u al heeft;
  • Een pasfoto (niet ouder dan 6 maanden). Let op de eisen: rvig.nl
  • Geld: U betaalt per pin 

Bent u 75 jaar of ouder? Dan neemt u mee:

  • Het rijbewijs dat u al heeft;
  • Een pasfoto (niet ouder dan 6 maanden). Let op de eisen: rvig.nl
  • U moet goedkeuring van het CBR hebben ontvangen;
  • Geld: U betaalt per pin.

Ophalen rijbewijs

  • Neem uw oude rijbewijs mee of een geldig legitimatiebewijs.
  • Neem uw afhaalbewijs mee.

Het kan zijn dat een medische keuring nodig is bij de aanvraag of vernieuwing van een rijbewijs. Voor deze keuring is een gezondheidsverklaring nodig. Wilt u weten of dit nodig is? En hoe u dit aanvraagt? Kijk op: Medische keuring en gezondheidsverklaring.