Ga naar de inhoud

Helwijk

Nederland wordt aardgasvrij. In 2050 moeten alle huizen ‘van het gas af’ zijn, heeft de Nederlandse regering afgesproken. Dat betekent dat we nu al moeten beginnen. Daarom gaan gemeenten en woningverhuurders de komende jaren in heel Nederland samen met inwoners kijken hoe de huizen een wijk, of in een heel dorp, op een andere manier verwarmd kunnen worden. In 2024 start de gemeente Moerdijk hiermee in Helwijk.

Waarom aardgasvrij?

In Nederland verwarmen de meeste mensen hun huis met aardgas. Stoken op gas draagt bij aan de opwarming van de aarde. Een warmer klimaat betekent extremer weer: meer hevige buien, maar ook langere periodes met droogte en hitte. Dat zorgt voor problemen, zoals overstromingen en mislukte oogsten. Daarom gaan we van het gas af: heel Nederland wordt aardgasvrij. Hoe langer we wachten, hoe groter het probleem wordt. Dat zorgt ervoor dat we steeds meer dure maatregelen moeten nemen, zoals de dijken verhogen en meer voedsel uit andere landen halen.

Aardgasvrij worden heeft veel voordelen, zeker nu energie steeds duurder wordt en we afhankelijk zijn van gas uit het buitenland. In een goed geïsoleerd en duurzaam verwarmd huis woont u fijner en gezonder. Gemeenten krijgen nu geld van de regering om mensen te helpen hun huis aardgasvrij te maken. Als we op tijd starten, kunnen we samenwerken naar de gunstigste oplossing voor heel Helwijk.

Stap voor stap

In 2024 zijn we gestart met verschillende bijeenkomsten om samen met inwoners van Helwijk te bespreken welke stappen nodig zijn voor een aardgasvrij dorp. Het aardgasvrij maken van een heel dorp is een ingewikkelde taak die goed moet worden voorbereid. Gemiddeld duurt het traject 8 tot 12 jaar. Helwijk heeft kansen voor een gezamenlijke aanpak: veel woningen zijn in dezelfde periode gebouwd en Woonkwartier zal haar woningen sowieso verbeteren.

De gemeente, Woonkwartier en de bewoners van Helwijk werken samen om een geschikte manier te vinden waarop we de woningen kunnen verwarmen zonder aardgas. Het doel is dat iedereen in Helwijk die dat wil, over 10-12 jaar prettig kan wonen in een aardgasvrij huis.

Begin 2025 hebben we een vragenlijst verspreid onder alle inwoners van Helwijk. In deze vragenlijst kon u aangeven wat voor u belangrijk is in de overstap naar aardgasvrij wonen. In totaal hebben 95 inwoners de vragenlijst ingevuld, waarmee we een goed beeld hebben gekregen van wat er leeft in Helwijk. Bekijk hier de volledige rapportage van de vragenlijst. Hieronder leest u de belangrijkste uitkomsten en hoe het proces verder gaat.

De belangrijkste uitkomsten

Over het kiezen van een nieuw warmtesysteem

Veel inwoners blijken goed bekend met duurzame warmtesystemen, maar maken zich zorgen over de kosten en benodigde aanpassingen in huis. Bij een nieuw systeem vinden inwoners vrije keuze van energieleverancier, afwezigheid van geluidsoverlast en betaalbaarheid belangrijk. Betaalbaarheid, betrouwbaarheid en toekomstbestendigheid worden het vaakst genoemd als doorslaggevende factoren.

Over uw huis en uw situatie

Veel woningen in Helwijk hebben al energiebesparende maatregelen zoals isolatieglas, dakisolatie en zonnepanelen. We hebben nu ook een beter beeld van het gemiddelde gas- en stroomverbruik in het dorp, wat essentieel is voor het ontwikkelen van een passend warmtesysteem.

Andere ideeën voor Helwijk

Naast de warmtetransitie waarderen inwoners het groen in en rond het dorp sterk. Ook voorzieningen zoals winkels, een huisarts en andere basisbehoeften worden vaak genoemd als belangrijke elementen voor de toekomst van Helwijk.

Wat gebeurt er nu met uw antwoorden?

Al uw ideeën, zorgen en wensen nemen we mee in het verdere proces om te komen tot een duurzaam warmtesysteem voor Helwijk. De resultaten van de vragenlijst hebben direct invloed op de keuze van 3 warmtesystemen voor Helwijk. In de komende maanden gaan we met deze informatie aan de slag om een plan te ontwikkelen dat zo goed mogelijk aansluit bij wat de inwoners van Helwijk belangrijk vinden.

Het vervolgproces

In de loop van 2025 werken we de 3 warmtesystemen verder uit om te kijken wat dit betekent voor de inwoners, Woonkwartier, de gemeente en de organisatie van de vier systemen. Op basis van deze inzichten wordt een keuze gemaakt die goed past bij wensen en behoeften van inwoners, en wordt gedragen door de gemeente en Woonkwartier.

Vervolgens werken we het gekozen warmtesysteem uit in een uitvoeringsplan. Alle stappen die nodig zijn om tot een keuze te komen en deze te vertalen naar een goed uitvoeringsplan hebben we in 3 fasen ingedeeld. We zitten nu eind fase 1, waarbij we de wensen en behoeften van alle inwoners in kaart hebben gebracht. En met het uitwerken van de 3 warmtesystemen starten we fase 2.

Vragen en antwoorden over de weg naar een aardgasvrij Helwijk