Aan de overkant!

Geplaatst: 19-5-2022

In deze rubriek nemen wij je mee naar de bezienswaardigheden aan de overkant van het water. Vroeger boden de forten, schansen en redoutes verdediging aan tientallen manschappen, wapens en proviand. Tegenwoordig grazen de schaapjes vredig op de muren van de forten en hebben de proviandkamers ruimte gemaakt voor gezellige horeca. Toe aan meer rust of een gezellig uitstapje met de kids? Even de drukte vanuit de stad ontlopen? Rondom een druk vaartgebied en industrie vind je de rust op de mooiste plekjes. Stap op de fiets en beleef de geschiedenis van stad en land in een gebied waar water en wind nog altijd domineren.

Fort Prins Frederik

Een Nederlands fort met een Franse naam, dat kan natuurlijk niet. Dus het eerste wat de Nederlanders veranderden toen ze in 1813 de Fransen overrompelden en Fort Duquesne innamen, was de naam. Fort Prins Frederik! Het fort zelf werd ook grondig aangepakt. Fort Prins Frederik ligt bij Ooltgensplaat; het hoorde bij de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak. Op de binnenplaats van het voormalig fort Duquesne stond een verdedigingstoren met een plat dak. Handig, het was een geschut- en uitkijktoren ineen. Na de Frans-Duitse oorlog werd er flink verbouwd: om de toren heen kwamen nieuwe geschutopstellingen, remises, en kazematten. En verstopt onder de grond een grote bomvrije kazerne. Begin 20e eeuw stonden er zeven kanonnen op het fort bij Ooltgensplaat: vijf op de rivierfronten en twee op het zuiden gericht. Op dit moment is Fort Prins Frederik voor publiek gesloten. Om Fort Prins Frederik heen kun je prachtig fietsen en wandelen in een groot natuurgebied. Pont Waterpoort vaart vanaf Fort Sabina naar Fort Prins Frederik. Voor actuele informatie kijk op Waterpoort Rondvaart.

Fort Buitensluis

Fort Buitensluis in Numansdorp is nog in perfecte staat. De munitie- en buskruitmagazijnen en piramidebunkers uit de Eerste Wereldoorlog zijn helemaal gaaf en authentiek. Dat is heel bijzonder, maar niet vreemd; een deel van fort Buitensluis is pas net ontdekt! Het staat in Numansdorp, bij Cromstrijen. Vanaf eind 18e eeuw stond er aan het Hollandsch Diep een aarden fort met kanonnen, om de Fransen tegen te houden. Het stond bij de ingang van de ‘Haven vóór de Buitensluis’ – dat verklaart de naam. Later maakte het aarden fort plaats voor een echt fort van steen, en werd het onderdeel van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak. Toen om Nederland heen de Eerste Wereldoorlog woedde, werd fort Buitensluis versterkt met gewapend beton en extra bunkers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers fort Buitensluis in Numansdorp. Fort Buitensluis was tot 2014 militair oefenterrein. Het is nog maar kort open voor publiek. Lijkt het jou leuk om te wandelen bij West-Brabant tussen historische gebouwen en met een prachtig uitzicht op het Hollands Diep? Tussen april en oktober kun je het fort bezoeken voor een mooie wandeling of deelnemen aan een militaire vaartocht. Bekijk de agenda op de website van Fort Buitensluis in Numansdorp. Geniet van het uitzicht op Willemstad en de Haringvlietbrug over het Hollandsch Diep! Vanuit Willemstad bereik je Fort Buitensluis met de fiets via de Haringvlietbrug.

Ontdek Strijensas

Recreëren in Strijensas is hartstikke leuk! Veerdienst Lucretia vaart vanuit dorp Moerdijk vanaf mei tot en met september naar Strijensas. Je kunt ook met een rolstoel of scootmobiel aan boord. Ga voor meer informatie over de dienstregeling naar Veerdienst-Lucretia.nl.

Ontdek Strijensas! Loop door de Oeverlanden via bruggetjes en paden naar het trekpontje waar je zelf kunt overvaren naar het struinpad. De Oeverlanden liggen laag en buitendijks aan het Hollands Diep van Numansdorp tot aan het dorp Strijensas. Hier vind je ongerepte natuur, met verruigde rietlanden, open water, geulen en kreken, buitendijkse natuur en wilgenbossen. Met eb en vloed, wat zeldzaam is op zoet water. Er zijn wandel-, ruiter- en fietspaden en kanoroutes. Ontdek meer op de recreatiekaart van Strijensas.

Natuurgebied Tiengemeten

Een dagje ontspannen op stap met het gezin of samen de rust opzoeken? Ga deze zomer het water op met Expeditie Haringvliet! Dit jaar vaart de expeditie niet alleen weer vanaf Willemstad, nieuw zijn ook rondvaarten vanuit verschillende dorpshavens. Bezoek ook natuurgebied Tiengemeten. In de haven van Tiengemeten stappen dagelijks wandelaars en fietsers van de pont. Hun doel: het eiland ontdekken in één dag. Maar dat is eigenlijk te kort. Er valt hier zoveel te zien en te beleven. Je loopt van een nostalgisch platteland zo de bloemrijke weides in en vandaar weer naar moerassige rietlanden.  Vaar naar een eiland vol ongerepte wildernis en ouderwetse stukjes platteland, waar de bever en de zeearend wonen. Stap het bezoekerscentrum in om de juiste informatie te krijgen voor een mooie wandeling en zoek de beversporen. Bezoek eens het Landbouwmuseum of het Rien Poortvliet museum. 

En... de kids spelen urenlang in de Speelnatuur, zowel de kleine kids als de wat grotere kids. Heb je een picknickmand bij je? Zoek een leuk plekje in Speelnatuur, houd toezicht op de kids of bouw mee aan een vlot. Tussendoor lekker aan de picknicktafel eten en drinken.

Fietsers en wandelaars kunnen in juli en augustus vanaf Willemstad op een scheep stappen om over te varen tussen Hellevoetsluis, Stellendam, Middelharnis en Tiengemeten. Ga je mee op Expeditie? Kijk voor meer informatie op de website van Expeditie Haringvliet