Vlagprotocol

Jaarlijks hangen we in Nederland een aantal keer de Nederlandse vlag uit. Voor nationale feestdagen en de verjaardagen van de leden van de Koninklijke familie. Maar ook wanneer iemand geslaagd is voor school of als er een andere bijzondere gebeurtenis plaatsvindt in uw omgeving.

Voor u gelden er geen strikte regels waaraan u zich moet houden tijdens het hijsen en neerhalen van de Nederlandse vlag. Toch zijn er wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. U mag de vlag pas uithangen na zonsopgang. Voor zonsondergang moet u hem weer neerhalen. De Nederlandse driekleur mag echter blijven hangen, als deze zo verlicht wordt, dat het rood, wit en blauw duidelijk te zien is.

Daarnaast mag u geen versieringen of andere toevoegingen aanbrengen op de vlag en mag u hem niet alleen als versiering aan bijvoorbeeld uw gevel gebruiken. Een vlaggendoek voor versiering, bijvoorbeeld in de vorm van draperie├źn, mag wel worden gebruikt.

De oranje wimpel

Met Koninginnedag en op de verjaardagen van de leden van het Koninklijk Huis mag u de vlag met oranje wimpel hijsen. Bij alle andere gelegenheden hijst u de vlag zonder oranje wimpel.

Halfstok vlaggen

Wanneer een lid van het Koninklijk huis is overleden mag u de vlag halfstok hangen. Ook op 4 mei (nationale dodenherdenking) mag u na 18.00 uur de vlag halfstok hangen tot aan zonsondergang.