Gecombineerde geslachtsnaam voor kind

Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt.

Uw achternaam, de achternaam van uw partner of vanaf 1 januari 2024 een combinatie daarvan. Als u dit vóór de geboorte wilt regelen, maakt u een afspraak.

Maak online een afspraak

En anders kiest u bij de geboorteaangifte. In 2024 geldt een overgangsregeling die het mogelijk maakt om voor kinderen die geboren zijn op of na 1 januari 2016 en vóór 1 januari 2024 alsnog voor een gecombineerde achternaam te kiezen.

Tijdelijke regeling al geboren kinderen

Als uw oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kunt u gebruik maken van een overgangsregeling. Het is mogelijk dan alsnog een gecombineerde achternaam te kiezen voor uw kind(eren). Als ouders kiest u samen in welke volgorde u de achternamen wilt laten registreren. De gekozen naam geldt dan voor al uw gezamenlijke kinderen. Gebruik maken van deze overgangsregeling kan tot 1 januari 2025. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid

Aanvragen

Aan de balie in het gemeentehuis

  • Maak een afspraak (erkenning, geboorteaangifte of gecombineerde geslachtsnaam)
  • Kom samen persoonlijk langs

Meenemen

  • Originele geldige identiteitsbewijzen van beide ouders

Voorwaarden

De voorwaarden vindt u op de website van de Rijksoverheid

Kosten

Maakt u gebruik van de tijdelijke regeling al geboren kinderen, dan zijn de kosten:

  • Voor het oudste kind € 75,00
  • Voor elk volgend kind € 50,00

Geldigheid huidige identiteitsbewijs

Heeft uw kind al een eigen identiteitsbewijs dan is deze niet meer geldig na aanpassing van de achternaam. Het identiteitsbewijs moet u daarom inleveren. Vraagt u een nieuw identiteitsbewijs aan, dan kost u dit geld. Voor de aanvraag van een nieuw identiteitsbewijs maakt u een afspraak via Afspraak maken gemeente Moerdijk.