Plaatsen airco/buitenunit warmtepomp

In sommige gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van een airco of buitenunit warmtepomp. Bij voorwaarden leest u wanneer er een omgevingsvergunning nodig is en aan welke vereisten een unit moet voldoen

Voorwaarden

  • Het geluid van de unit mag in het huis van uw buren maximaal 30 dB zijn, gemeten volgens NEN 5077. Vraag uw verkoper of uw apparaat hieraan voldoet. Buiten mag het geluid van de unit maximaal 40 dB op de perceelgrens zijn. Voor de geluidsnormen buiten dient te worden gemeten volgens de Handleiding Meten en Rekenen Industrielawaai. Houdt u er rekening mee dat een geluid van 30dB en 40dB nog steeds duidelijk hoorbaar is en dat een lager geluidsniveau voor uzelf en uw woonomgeving wenselijk kan zijn. Deze geluidseisen gelden sinds 1 april 2021.
  • Plaatst u een unit op de grond, dan mag dit mogelijk zonder vergunning. Uw unit mag dan  maximaal 1 meter hoog zijn en een oppervlakte hebben van niet meer dan 2 m2. Staat uw woning in een beschermd stadsgezicht? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig als u de unit plaatst aan de voorzijde van uw woning, aan de zijkant van uw woning of als u de unit plaatst aan een zijde van uw woning die grenst aan openbaar toegankelijkgebied. Is uw woning een monument? Vraagt u dan een omgevingsvergunning aan.
  • Wilt u een unit aan uw gevel plaatsen? Dan heeft u geen omgevingsvergunning nodig indien de unit (inclusief de bevestiging/frame/andere zaken) 50 centimeter of minder uitsteekt. Dit geldt ook als u de unit op uw balkon zet, tegen de gevel van uw woning aan. Zorgt u er sowieso voor dat de unit zo klein mogelijk blijft. Let op, zorgt u er voor dat u de grens tussen het perceel van u of uw buren/openbaar gebied niet overschrijdt. Staat uw woning in een beschermd stadsgezicht? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig als u de unit plaatst aan de voorzijde van uw woning, aan de zijkant van uw woning of als u de unit plaatst aan een zijde van uw woning die grenst aan openbaar toegankelijk gebied. Is uw woning een monument? Vraagt u dan een omgevingsvergunning aan.
  • Wilt u een unit op uw dak plaatsen? Dan heeft u geen vergunning nodig indien de unit (inclusief de bevestiging/frame) 50 centimeter of minder uitsteekt. Staat uw woning in een beschermd stadsgezicht? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig als u de unit plaatst op het dak aan de voorzijde van uw woning of als de unit te zien is vanuit de openbare ruimte. Heeft u een plat dak? Vraagt u dan een omgevingsvergunning aan. Is uw woning een monument? Vraagt u dan een omgevingsvergunning aan.
  • Kiest u bij voorkeur een unit die zo min mogelijk opvalt. U kunt hierbij denken aan materialen en kleuren die afgestemd zijn op de omgeving.

Huurt u een woning?

Zorg er dan voor dat u toestemming van uw verhuurder heeft voor het plaatsen van de unit. Of u nu wel of niet een omgevingsvergunning nodig heeft.

Bespreek u uw plannen met uw buren

Wij adviseren u om voor het plaatsen van een unit altijd contact op te nemen met uw buren. Een buitenunit voor een airco of warmtepomp wordt vaak als storend ervaren. Door in een vroeg stadium met uw buren en andere omwonenden in gesprek te gaan kunt u vaak in goed overleg en zonder problemen een unit plaatsen (nadat u een eventueel benodigde omgevingsvergunning heeft gekregen). U kunt hierbij denken aan aanvullende afspraken om het geluid van units nog verder te dempen of de afstand tot de erfgrens. Ook kunt u denken aan maatregelen als het plaatsen van een suskast of rubbers om het geluid nog verder te dempen. Leg afspraken die u met uw buren maakt vooral op papier vast om later discussie en problemen te voorkomen.

Gerelateerde producten