Uitkeringen en toeslagen

Hier vindt u landelijke regelingen en uitkeringen waar u mogelijk voor in aanmerking komt als u een laag inkomen heeft.

Bijstand

Heeft u geen werk of verdient u te weinig om van rond te komen? Vraag dan een (aanvullende) bijstandsuitkering aan. Deze uitkering kunt u aanvragen bij Werkplein Hart van West-Brabant. Zij helpen u ook graag bij vragen over de bijstandsuitkering.

De bijstandsuitkering is een tijdelijke uitkering die u krijgt terwijl u zoekt naar werk. Heeft u genoeg inkomen om van te leven? Dan stopt de bijstandsuitkering. U gaat dan naar de website van het Werkplein Hart van West-Brabant. Daar vindt u alle informatie over de bijstandsuitkering en hoe u deze aanvraagt.

Huurtoeslag

Heeft u een laag inkomen en huurt u een woning? Dan kunt u misschien huurtoeslag krijgen. Dit vraagt u aan bij de belastingdienst door in te loggen op mijn toeslagen. Ga hiervoor naar de website van de Belastingdienst. Daar vindt u alle informatie en de voorwaarden.

Zorgtoeslag

Een zorgverzekering is niet goedkoop. Daarom is er zorgtoeslag. Dat is een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Wilt u zorgtoeslag? Dan moet u in elk geval een Nederlandse zorgverzekering hebben. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Kinderopvangtoeslag

Wilt u dat uw kinderen goed opgevangen worden terwijl u werkt of studeert? Kinderopvang is duur. Om u te helpen bij deze kosten biedt de belastingdienst een kinderopvangtoeslag. U gaat dan naar de website van de Belastingdienst. Daar vindt u alle informatie. U kunt daar direct de kinderopvangtoeslag aanvragen.

Energietoeslag

De energiekosten zijn de laatste tijd erg gestegen. U kunt een energietoeslag aanvragen, als u aan bepaalde inkomenseisen voldoet. U vraagt de energietoeslag aan bij het Werkplein Hart van West-Brabant. U gaat dan naar de website van het Werkplein Hart van West-Brabant. Daar vindt u alle informatie en de voorwaarden.

Uitkering voor oudere werkloze (IOAW)

Bent u tussen uw 50e en 60e jaar werkloos geworden en heeft u de volledige WW-uitkering ontvangen? Dan kunt u bij het Werkplein Hart van West-Brabant een IOAW-uitkering aanvragen. Dat is de afkorting voor Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werknemers. U gaat dan naar de website van Werkplein Hart van West Brabant 

Steun voor kleine zelfstandigen (bbz)

Als zelfstandig ondernemer kunt u in (tijdelijke) financiële problemen komen. Soms heeft u dan recht op financiële ondersteuning van het Werkplein Hart van West-Brabant. Ook kunnen zij u helpen om vanuit een bijstandsuitkering een eigen bedrijf te beginnen. U gaat dan naar de website van Werplein Hart van West-Brabant.