Medische keuring en gezondheidsverklaring

Het kan zijn dat u medisch gekeurd moet worden bij de aanvraag of vernieuwing van een rijbewijs. Voor deze keuring heeft u gezondheidsverklaring nodig.

Aanvragen

U kunt op de volgende manieren aan een Gezondheidsverklaring komen:

  • Mijn CBR voor het online kopen en invullen van een Gezondheidsverklaring. Inloggen op Mijn CBR gaat via DigiD met sms-controle en betalen gaat via iDeal;
  • De CBR webshop voor een papieren Gezondheidsverklaring. Dit kost 10 euro extra. De verklaring is zonder DigiD te bestellen en wordt binnen 5 werkdagen verstuurd. Betalen gaat via iDeal;
  • Het CBR-examencentrum in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven en Rijswijk voor een papieren Gezondheidsverklaring;
  • Vraag online bij de gemeente de Gezondheidsverklaring 75+ aan.

Lange wachttijden medische beoordelingen

Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daarom is het verstandig om op tijd, maar niet te vroeg de Gezondheidsverklaring in te vullen. Dat betekent vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan adviseert het CBR om vijf maanden van tevoren uw Gezondheidsverklaring in te vullen, omdat u dan waarschijnlijk als onderdeel van de beoordeling ook naar een arts of specialist wordt doorverwezen.

Het CBR kan u helaas niet sneller helpen als u de verklaring eerder indient. Het digitaal indienen van de Gezondheidsverklaring kan het proces wel versnellen. Daarnaast kunt u digitaal op Mijn CBR de status van uw aanvraag op elk moment bekijken. Op de website van het CBR leest u meer over de stand van zaken bij het CBR.

Voorwaarden

U moet medisch gekeurd zijn bij de aanvraag of het vernieuwen van een rijbewijs als:

  • Uw huidige rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt;
  • U heeft een rijbewijs met beperkte geldigheid (bijvoorbeeld vanwege een medische situatie);
  • Bij het halen of vernieuwen van het rijbewijs met categorie C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E;
  • Bij het halen van een trekkerrijbewijs (T-rijbewijs), motor rijbewijs, autorijbewijs (eventueel met aanhanger);
  • Bij omwisseling van een rijbewijs uit de voormalig Nederlandse Antillen of een ander land waar Nederland afspraken mee heeft gemaakt voor de omwisseling. De lijst met landen vindt u op de website van de rdw.

Voor de medische keuring heeft u een gezondheidsverklaring nodig. Gemeente moerdijk verkoopt alleen een papieren gezondheidsverklaring voor personen van 75 jaar en ouder. U kunt op de website van het CBR de overige gezondheidsverklaringen online kopen.

Kosten

Gezondheidsverklaring: € 44,50 (betaling met iDEAL)

Gerelateerde producten