Paspoort

Een paspoort vraagt u aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt bij de aanvraag. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar (met of zonder afspraak). U kunt er ook voor kiezen om uw paspoort te laten bezorgen.

Om naar het buitenland te reizen, heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig. Een paspoort is over de hele wereld geldig. Een paspoort is ook geschikt als binnenlands legitimatiebewijs. Dit is relevant als u bijvoorbeeld een bankrekening wilt openen.

Geldigheid

 • Een paspoort voor volwassenen is tien jaar geldig;
 • Een paspoort voor kinderen en jongeren onder 18 jaar is vijf jaar geldig.

Vingerafdrukken

Bij uw aanvraag voor een paspoort nemen wij twee vingerafdrukken af.

Spoedaanvraag

Hebt u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag (voor 14.00 uur aangevraagd). U kunt het paspoort meestal de volgende werkdag ophalen. Bent u uw oude paspoort kwijt? Dan duurt de spoedaanvraag langer. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag.

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? Laat het ons zo snel mogelijk weten! U kunt dit online melden. Hiervoor moet u inloggen met DigiD. De vermissing wordt vervolgens zo snel mogelijk geregistreerd. Nadat wij uw melding hebben verwerkt, is het document ongeldig en kan deze niet meer worden gebruikt.

Beschikt u niet over een DigiD? Maak dan een afspraak bij de gemeente voor het aanvragen van een nieuw paspoort. U vult een verklaring van vermissing in aan de balie. Daarna vraagt u direct uw nieuwe paspoort aan. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. 

Paspoort toch teruggevonden

Het document is ongeldig vanaf het moment dat u de vermissing bij ons meldt. Vindt u het document later terug of krijgt u het terug, dan kunt u er geen gebruik meer van maken. Lever het in bij de gemeente. Wij zorgen dat het wordt vernietigd.

Lichamelijke of geestelijke beperking

Bent u door een lichamelijke of geestelijke beperking niet in staat om uw paspoort persoonlijk aan te vragen, dan kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen om uw aanvraag in behandeling te nemen. De gemeente beoordeelt of u niet persoonlijk hoeft te verschijnen. Voor meer informatie kunt u terecht bij de medewerkers van team balie van de gemeente Moerdijk.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam dan zij? Dan levert dit problemen op bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.

2e paspoort

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk naast uw nog geldige paspoort een 2e paspoort aan te vragen:

 • Wanneer u regelmatig verschillende landen bezoekt en de stempels in uw paspoort problemen kunnen veroorzaken bij de toelating in een ander land;
 • Wanneer u regelmatig reist naar visumplichtige landen en u niet tijdig over uw paspoort kunt beschikken, omdat het paspoort ter visering bij de ambassade van het betreffend land ligt;
 • Uw eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn;
 • U moet door middel van bewijsstukken aantonen dat u in aanmerking komt voor een tweede paspoort. Dit kan aan de hand van het huidige (tweede) paspoort door analyse van het reisgedrag (stempels, visa en dergelijke). Is dit niet mogelijk dan kunnen andere bewijsstukken gevraagd worden. Bijvoorbeeld: bewijs van een boeking van een reis naar een land dat volgens de lijst van Buitenlandse Zaken conflicteert met een land waarvan in het eerste paspoort een visum zit of een boeking van een reis én een bewijs van een buitenlandse vertegenwoordiging waaruit blijkt dat een paspoort ter visering onder haar is.

Zakenpaspoort

Als u veel reist en daardoor veel stempels in uw paspoort krijgt kan het gebeuren dat uw paspoort 'vol' raakt en u een nieuwe moet aanvragen voordat deze is verlopen. Om dat te voorkomen is het mogelijk een 'zakenpaspoort' aan te vragen. Een zakenpaspoort is een gewoon paspoort, maar heeft meer bladzijden voor het plaatsen van stempels.

Vreemdelingenpaspoort

Heeft u een geldige verblijfsvergunning, maar niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u in sommige gevallen een vreemdelingenpaspoort krijgen. Lees verder

Vluchtelingenpaspoort

Heeft u een geldige verblijfsvergunning (type III of IV), geen Nederlandse nationaliteit en bent u erkend als vluchteling? Dan kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen. Lees verder

Noodprocedure

Als u uw paspoort bent kwijtgeraakt en u moet onmiddellijk op reis dan kunt u een noodpaspoort aanvragen op of in de buurt van vliegvelden of andere grensposten. Kijk op de website van de Koninklijke Marechaussee voor meer informatie.

Nationaal paspoort, zakenpaspoort of faciliteitenpaspoort:

 • Voor een persoon die 18 jaar of ouder is (geldigheid 10 jaar) € 73,20
 • Voor een persoon onder de 18 jaar (geldigheid 5 jaar) € 55,35
 • Spoedtoeslag € 49,85
 • (Thuis)bezorgen: € 15,70

Wij verzoeken u met pin te betalen.

U moet de Nederlandse nationaliteit hebben. U vraagt het paspoort aan in de gemeente waar u woont. U kunt als ouder niet namens uw kind(eren) een paspoort aanvragen. U neemt in dat geval uw kind(eren) mee naar het gemeentehuis.

Voor het aanvragen en ophalen van een paspoort kunt u een afspraak maken.

Meenemen bij de aanvraag:

 • Alle originele reisdocumenten (identiteitskaart en paspoort) die in uw bezit zijn. Ook als ze zijn verlopen;
 • Heeft u geen reisdocument in bezit, dan een geldig ander legitimatiebewijs;
 • Een pasfoto (niet ouder dan 6 maanden). Let op de eisen: rvig.nl
 • Wij verzoeken u per pin te betalen.

Bij de aanvraag van een 2e paspoort neemt u naast bovenstaande gegevens het volgende ook mee:

U moet door middel van bewijsstukken aantonen dat u in aanmerking komt voor een tweede paspoort. Dit kan aan de hand van het huidige (tweede) paspoort door analyse van het reisgedrag (stempels, visa en dergelijke). Is dit niet mogelijk dan kunnen andere bewijsstukken gevraagd worden. Bijvoorbeeld: bewijs van een boeking van een reis naar een land dat volgens de lijst van Buitenlandse Zaken conflicteert met een land waarvan in het eerste paspoort een visum zit of een boeking van een reis én een bewijs van een buitenlandse vertegenwoordiging waaruit blijkt dat een paspoort ter visering onder haar is.

Jonger dan 18 jaar, dan neem je mee:

 • Jezelf. Je vraagt je paspoort persoonlijk aan de balie aan;
 • Al je originele reisdocumenten (identiteitskaart en paspoort) die in je bezit zijn. Ook als ze zijn verlopen;
 • Een pasfoto (niet ouder dan 6 maanden). Let op de eisen: rvig.nl
 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of degene die het gezag heeft. Laat ze het formulier "verklaring van toestemming tot  aanvraag paspoort/identiteitskaart minderjarige" invullen
 • Origineel legitimatiebewijs van beide ouders of degene die het gezag heeft;
 • Wij verzoeken u per pin te betalen.

Bij het ophalen van uw paspoort

 • Persoonlijk ophalen. Dit geldt ook voor jongeren onder de 18 jaar;
 • Neem uw oude legitimatiebewijs mee.

Paspoort (thuis) laten bezorgen

Uw paspoort kan op afspraak worden bezorgd. Uw paspoort kan op ieder gewenst adres in Nederland bezorgd worden (met uitzondering van de Waddeneilanden). U hoeft uw document dus niet meer op te halen. 
Het bedrijf Dynasure bezorgt uw document. Meer informatie vindt u op de pagina (thuis)bezorgen.

Formulieren