Paspoort

Let op! Vanaf 2024 verwachten we een piek in het aanvragen van reisdocumenten. Hierdoor kunnen wachttijden langer worden. Verleng daarom op tijd uw reisdocument.

Om naar het buitenland te reizen, heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig. Een paspoort is over de hele wereld geldig. Een paspoort is ook geschikt als binnenlands legitimatiebewijs, bijvoorbeeld als u een bankrekening wilt openen.

U heeft de Nederlandse nationaliteit. Vraag het paspoort aan in de gemeente waar u woont. Een ouder kan niet namens een kind(eren) een paspoort aanvragen. Neem de kind(eren) mee naar het gemeentehuis.

Aanwezigheidsplicht minderjarige bij aanvragen en afhalen

 • Een minderjarige (ook een baby) tot 12 jaar moet bij het aanvragen en bij het afhalen van het paspoort zelf aanwezig zijn.
 • De persoon of personen met het ouderlijk gezag gaan mee bij het aanvragen en het afhalen. Zij nemen een geldig identiteitsbewijs mee.
 • Vanaf 12 jaar mogen kinderen alleen het document afhalen.

Aanvragen paspoort

Online afspraak maken aanvragen paspoort

Meenemen bij de aanvraag:

 • Alle originele reisdocumenten (identiteitskaart en paspoort) die in uw bezit zijn. Ook als ze zijn verlopen;
 • Heeft u geen reisdocument in bezit, dan een geldig ander legitimatiebewijs;
 • Een pasfoto (niet ouder dan 6 maanden). Lees de eisen op de website van de RvIG.

U betaalt per pin.

Afhalen paspoort

Online afspraak maken afhalen paspoort

Let op: afhalen is alleen nog maar mogelijk op afspraak. 

Bij het (persoonlijk) ophalen van uw paspoort

 • Neem uw oude legitimatiebewijs mee
 • Het afhaalbewijs. 

Voorwaarden

Een paspoort vraagt u aan bij de gemeente waar u woont.

Geldigheid

 • Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig;
 • Een paspoort voor kinderen en jongeren onder 18 jaar is 5 jaar geldig.

Vingerafdrukken

Bij uw aanvraag voor een paspoort zijn 2 vingerafdrukken nodig. Dit geldt niet voor kinderen tot 12 jaar. 

Spoedaanvraag

Paspoort snel nodig? Doe voor 14.00 uur een spoedaanvraag. Het paspoort ligt dan meestal de volgende werkdag voor u klaar.

Bent u uw oude paspoort kwijt? Dan duurt de spoedaanvraag langer. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag.

Paspoort kwijt of gestolen?

Meld dit zo snel mogelijk online. Log in met DigiD. Wij verwerken snel uw melding. Het document is dan ongeldig en niemand kan het gebruiken: 

Heeft u geen DigiD? Maak dan een afspraak bij de gemeente voor het aanvragen van een nieuw paspoort. Aan de balie vult u een verklaring van vermissing in. U vraagt dan meteen een nieuw paspoort aan. Aangifte doen bij de politie is niet nodig.

Paspoort toch teruggevonden

Het paspoort is ongeldig vanaf het moment dat u de vermissing meldt. Vindt u het later terug dan is het niet meer bruikbaar. Lever het in bij de gemeente voor vernietiging.

Lichamelijke of geestelijke beperking

Bent u lichamelijk of geestelijk beperkt en daarom niet in staat om uw paspoort persoonlijk aan te vragen? Een medewerker van de gemeente kan naar u toe komen en uw aanvraag behandelen. De gemeente beoordeelt of u wel of niet persoonlijk moet langskomen. Meer informatie bij de medewerkers van de balie van de gemeente Moerdijk.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Reist u met uw kinderen naar het buitenland? Heeft u verschillende achternamen? Dan geeft dit problemen bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Meer informatie leest u op de website van de Koninklijke Marechaussee.

2e paspoort

Bij een 2e paspoort aanvragen gelden enkele voorwaarden:

 • U bezoekt regelmatig verschillende landen en de stempels in uw paspoort geven mogelijk problemen bij toelating in een ander land.
 • U reist regelmatig naar landen met een visumplicht en u heeft niet tijdig uw paspoort. Bijvoorbeeld als uw paspoort bij de ambassade van dat land is.
 • Uw 1e paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig.
 • U toont met bewijsstukken aan dat u in aanmerking komt voor een 2e paspoort. Dit kan door analyse van het reisgedrag (stempels, visa) van het huidige (2e) paspoort. Of door aanvragen van andere bewijsstukken. Bijvoorbeeld: een boeking van een reis naar een land, dat conflicteert met een land waarvan in het 1e paspoort een visum zit (lijst van Buitenlandse Zaken). Of een boeking van een reis én een bewijs van een buitenlandse vertegenwoordiging, waaruit blijkt dat een paspoort bij de ambassade is. 

Zakenpaspoort

Als u veel reist en veel stempels in uw paspoort krijgt raakt uw paspoort 'vol'. Vraag dan op tijd een nieuwe aan. Om te voorkomen dat uw paspoort verloopt is er een 'zakenpaspoort'. Een gewoon paspoort met meer bladzijden voor stempels

Noodprocedure

Bent u uw paspoort kwijt bent en gaat u op reis? Vraag een noodpaspoort aan op of in de buurt van een vliegveld of andere grenspost. Informatie op de website van de Koninklijke Marechaussee.

Kosten

Nationaal paspoort, zakenpaspoort of faciliteitenpaspoort:

 • Voor een persoon die 18 jaar of ouder is (geldigheid 10 jaar) € 83,85
 • Voor een persoon onder de 18 jaar (geldigheid 5 jaar) € 63,40
 • Toeslag voor spoed € 57,05
 • (Thuis)bezorgen: € 18,00

U betaalt per pin

(Thuis) laten bezorgen

Uw paspoort kan op afspraak worden bezorgd. Uw paspoort kan op ieder gewenst adres in Nederland bezorgd worden (met uitzondering van de Waddeneilanden). U hoeft uw document dus niet meer op te halen. 
Het bedrijf Dynasure bezorgt uw document. Meer informatie vindt u op de pagina (thuis)bezorgen.

Paspoort voor een kind

Bij het aanvragen van een paspoort voor een kind tot 18 jaar neemt u mee:

 • Het kind zelf, bij aanvragen én afhalen.
 • Alle paspoorten en/of identiteitskaarten van het kind, ook al zijn ze niet meer geldig.
 • Een pasfoto (niet ouder dan 6 maanden). Lees de eisen op de website van de RvIG.
 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of degene die het gezag heeft. Vul daarvoor het toestemmingsformulier in (deze is 4 weken geldig). Dat kan online of door het pdf-formulier te downloaden.
 • Origineel legitimatiebewijs van beide ouders of degene die het gezag heeft. Als de toestemming online wordt geregeld dan is dit niet nodig. 

De betaling in het gemeentehuis gaat per pin.

Ik ben slachtoffer van identiteitsfraude. Wat kan ik doen?

Als u vermoedt dat u slachtoffer bent van identiteitsfraude, moet u direct een aantal maatregelen nemen.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u overzichtelijke welke maatregelen u moet nemen.

Aanvragen 2e paspoort

U neemt sowieso mee:

 • Alle originele reisdocumenten (identiteitskaart en paspoort) die in uw bezit zijn. Ook als ze zijn verlopen;
 • Heeft u geen reisdocument in bezit, dan een geldig ander legitimatiebewijs;
 • Een pasfoto (niet ouder dan 6 maanden). Lees de eisen op de website van de RvIG.

Daarnaast moet u door middel van bewijsstukken aantonen dat u in aanmerking komt voor een tweede paspoort. Dit kan aan de hand van het huidige (tweede) paspoort door analyse van het reisgedrag (stempels, visa en dergelijke). Is dit niet mogelijk dan kunnen andere bewijsstukken gevraagd worden. Bijvoorbeeld: bewijs van een boeking van een reis naar een land dat volgens de lijst van Buitenlandse Zaken conflicteert met een land waarvan in het eerste paspoort een visum zit of een boeking van een reis én een bewijs van een buitenlandse vertegenwoordiging waaruit blijkt dat een paspoort ter visering onder haar is.