Column burgemeester Klijs - Aanpassen

Geplaatst: 28-4-2020

Misschien was het ook voor u best even slikken toen premier Rutte vorige week bekendmaakte dat de meeste coronamaatregelen worden verlengd tot 20 mei. Niet helemaal onverwacht, maar het betekent in elk geval dat we ook de komende weken nog met de inmiddels bekende aanpassingen ons dagelijks leven zo praktisch mogelijk proberen in te vullen.

Gelukkig mogen de basisscholen weer open en krijgen kinderen weer letterlijk de ruimte om buiten te sporten met elkaar. We overleggen nu met sportverenigingen en onze buurtsportcoaches hoe we dit het beste kunnen aanpakken en wat we moeten regelen en kunnen organiseren.

Aanpassen is helaas ook wat we moeten doen als het gaat om Dodenherdenking op 4 mei. Op dit moment kijken we hoe we onze slachtoffers die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen toch op een passende manier eer kunnen bewijzen. En ook de geplande grootse viering van Bevrijdingsdag kan niet doorgaan. Ontzettend jammer, zeker ook voor al die comités die prachtige plannen hadden om 75 jaar bevrijding groots te vieren. Maar het is niet anders. Herdenken en vieren is iets dat we dit jaar ook op (minimaal 1,5 meter) afstand zullen moeten doen.  

We vinden er allemaal iets van: wel of geen versoepeling van de coronamaatregelen. Maar dit is waar u en ik het de komende drie weken mee moeten doen. En dat is zwaar voor sommigen, dat besef ik goed. Zoals ik een commentator ergens hoorde zeggen: ‘ons wacht een oefening in soberheid, en dat zijn we niet gewend’. Er wordt behoorlijk wat gevraagd, maar laten we proberen om samen het nodige geduld en de zelfdiscipline te hebben en het ook voor elkaar te doen.