Interview ondernemer: “Goed voor je pand om te verduurzamen en zelf word je er ook beter van!”

Geplaatst: 7-10-2021

Na 13 jaar kreeg Jessica van Dam, eigenaresse van koffiebar Gedurfd in Zevenbergen, de kans om het pand te kopen waarin haar koffiebar is gevestigd en waar ze zelf boven woont. Een pand met veel achterstallig onderhoud. Vandaar dat ze eerst een bouwkundig onderzoek heeft gedaan, om te kijken wat er allemaal aan moest gebeuren om dit te herstellen en wat ze kan doen om op korte termijn haar investeringen weer terug te verdienen. De Energiescan van Energiek Moerdijk was daarbij een belangrijk hulpmiddel.

Zonnepanelen plaatsen bleek een van de eerste opties, waarmee ze direct haar maandlasten naar beneden kon krijgen. Maar waar begin je dan, in een overvolle markt met allemaal commerciële partijen? Uiteindelijk kwam Jessica via de website van de gemeente Moerdijk terecht bij Energiek Moerdijk (EM). Cees den Heijer, adviseur bij Energiek Moerdijk, ging in februari van dit jaar bij Jessica op bezoek om een Energiescan uit te voeren en te kijken wat de mogelijkheden tot verduurzaming voor het pand zijn. Zowel zakelijk als privé.

Hoe werkt een Energiescan?

Na uitgebreide gesprekken en het bezoek aan het pand van Jessica heeft Cees een gedetailleerd verslag en advies geschreven. Er is een aanzienlijke lijst met verbeterpunten en besparingsmogelijkheden uitgekomen waar Jessica de komende jaren mee aan de slag gaat. De zonnepanelen liggen inmiddels al op het dak. Maar denk ook aan verbeteringen als dubbelglas en goede spouwisolatie voor het hele pand.

Voordelen Energiescan van Energie Moerdijk

Een Energiescan geeft inzicht in het energieverbruik en de verbeterpunten van je pand. Daarnaast zijn er subsidiemogelijkheden waar je gebruik van kunt maken als je je pand verduurzaamt. Energie besparen is ook geld besparen, dus zeker de moeite waard om te onderzoeken. In de coronatijd is er aan de Energiescan ook nog een ventilatiecheck van de ruimtes toegevoegd. Zeker voor de horeca belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie, zodat je klant weet dat ze bij jou veilig binnen kunnen komen. Investeren in goede ventilatie, zonnepanelen, dubbel glas etc. valt ook onder de regeling Energie Investerings Aftrek (EIA). 

Welke slimme maatregelen zien bedrijven vaak over het hoofd?

De investeringen die uit de Energiescan van Jessica kwamen zijn best flink. Maar er zijn ook kleine en slimme maatregelen die iedere ondernemer sowieso kan nemen. Denk aan je apparatuur die continu draait, zoals koelkasten en vriezers. Maar ook je verlichting. Oude halogeenverlichting kost bijvoorbeeld veel meer dan ledverlichting. Deze zogenoemde vervangingsinvesteringen leveren je voordeel op in je verbruik en zijn ook aftrekbaar van je belasting.

Energiek Moerdijk adviseert tegenwoordig ook bij de overstap naar een steeds meer gasloos pand. Dit advies is echter wel afhankelijk van hoe de gemeente hier op termijn op inspeelt. Dit traject is ingezet, maar het is nog niet helder welke kant het op gaat. Binnen nu en twee jaar zal hier meer duidelijkheid over zijn. Ook de regio wordt hierin meegenomen.

Waarom koffiebar Gedurfd voor Energie Moerdijk heeft gekozen

Jessica is erg blij dat ze Energiek Moerdijk heeft ingeschakeld om haar te helpen en is zeer tevreden over de samenwerking met Cees. Hij is inmiddels al tien jaar met pensioen, maar draagt vol passie zijn kennis en inspiratie over als vrijwilliger bij Energiek Moerdijk. Een echte vakfanaat die het milieu graag ondersteunt. ”Cees helpt ons enorm, een man met passie die alles tot in de puntjes uitwerkt voor ons”, legt Jessica uit. “Het onderzoek is gratis en we krijgen alle tijd en ruimte om alles in ons eigen tempo en op onze eigen manier op te pakken. Ik kan het iedereen aanraden om een Energiescan te doen. Het is goed voor je pand om te verduurzamen en zelf word je er ook beter van!”

Meer weten?

Kijk dan op Energiekmoerdijk.nl.