Het Mauritshuis is vernieuwd

Geplaatst: 15-7-2021

Het is zo ver! De afgelopen maanden toverden we het Mauritshuis in Willemstad om tot een waar bezoekerscentrum waarin het Mauritshuis, Willemstad, de Stelling van Willemstad en de Zuiderwaterlinie centraal staan.

Vanaf deze maand opent Bezoekerscentrum Het Mauritshuis zijn deuren voor publiek. Ook als inspirerende trouw- en vergaderlocatie of tijdelijke expositieruimte is het vernieuwde Mauritshuis de ideale locatie.

Wie het Mauritshuis binnenstapt, wordt direct begroet door een levensgrote Prins Maurits (1567-1625). Dit moderne standbeeld gemaakt van ‘afvalplastic’ is in 3D geprint en zorgt voor een warm welkom in het nieuwe bezoekerscentrum.

Volg de tijdlijn op de wanden en wandel mee door de geschiedenis van Prins Maurits, Willem van Oranje en de Stelling van Willemstad. Aan de vestingtafel vertellen Prins Maurits, Menno van Coehoorn, een boer en Spaanse soldaat en een inwoonster uit Willemstad ieder hun eigen verhaal over de vesting. Hoe ziet jouw vesting eruit? Bouw interactief de vesting op een scherm en ontdek daarmee de bezienswaardigheden in Willemstad.

Speel mee en zie hoe men bij vloed het land rondom Willemstad lieten vol lopen. Zo hielden zij, door inundatie, de vijand op afstand. Altijd al over het Hollands Diep willen roeien? Stap in de roeiboot en laat je meevoeren over het Hollandsch Diep en langs de Zuiderwaterlinie.

In het Watersnood belevingskabinet beleef je het indrukwekkende verhaal van Burgemeester Cor van der Hooft van Willemstad tijdens die gedenkwaardige nacht van de watersnoodramp van 1953. Geniet in de burgemeesterskamer van de kunstwerken en de geschiedenis van onze koninklijke familie.

In de minibioscoop beleef je in een prachtige film van 12 minuten de geschiedenis van Willemstad door de jaren heen. Van Willem van Oranje tot de oorlogen tegen de Fransen en Spanjaarden en tot de 1e en 2e wereldoorlog.
Bekijk hoe de Gouverneur de vijandelijke troepen ziet naderen en wat de beschietingen aanrichtten en beleef samen met hem zijn angstige momenten. Waan je in de militaire kazerne die het Mauritshuis ooit was. In het militair hospitaal luister je naar het mooie verhaal van de verpleegster uit die tijd.

De raadzaal is omgetoverd met fraaie afbeeldingen van de vader des vaderlands, stadhouder Willem van Oranje en zijn zoon Prins Maurits door de jaren heen. In de Oranjekamer vinden wisseltentoonstellingen plaats over geschiedenis, kunst en andere culturele onderwerpen.

Heemkundekring ‘De Willemstad’ laat zien hoe de mensen door de eeuwen heen leefde in en rond Willemstad. Van kruidenierswinkel tot woonkamer met keuken en een bedstee. Van schoenmaker tot paardensmid. Van visser tot scheepsbouwer. Dit vind je allemaal op de zolder van het pand! Ook krijg je uitleg over de scheepsbouw, visserij, vlasserij en je vindt er een fraaie verzameling van prachtige relikwieën uit het verleden.

Stap eens binnen en beleef het zelf!