Ondernemersverhaal: Geen natte voeten meer dankzij M.J. Oomen Moerdijk

Geplaatst: 16-2-2022

M.J. Oomen Moerdijk is gespecialiseerd in rioolinspecties, rioolrenovaties, rioolbeheer en weginspecties. Met hun klantgerichte aanpak leveren zij een goede service en hoge kwaliteit. M.J. Oomen inspecteert en renoveert het ondergrondse leidingstelsel. Hun werkveld hebben zij door heel Nederland en een gedeelte van België. M.J. Oomen is een onderdeel van VolkerWessels en directeur Diederik Winkel neemt ons mee in de wereld van het ondergrondse leidingennetwerk van Nederland.

“We hebben in Nederland zo’n 110.000 kilometer(!) aan hoofdriolering.” Zo begint Diederik Winkel zijn verhaal wanneer we hem vragen wat zijn bedrijf M.J. Oomen nou preciés doet en wat voor invloed corona op zijn bedrijf (gehad) heeft.

Onder bijna iedere weg ligt riolering, waar wij mede verantwoordelijk voor zijn. “Nederland behoort tot de top als het gaat om onderhoud van riolen en infrastructuur, wanneer je dat vergelijkt met de rest van de wereld. Dat vergeten mensen vaak”, zegt  de rioolspecialist. Doordat de wegen onlosmakelijk met de rioleringen verbonden zijn, is M.J. Oomen ook gespecialiseerd in weginspectie. Naar aanleiding van deze inspecties geven zij ook advies over de te nemen maatregelen aan de wegbeheerder.

“Mensen hebben geen idee wat voor werkzaamheden we doen. Ik zeg dan altijd maar dat wij ervoor zorgen dat de mensen naar de wc kunnen en dat ze droge voeten hebben” voegt Diederik toe. “Dát spreekt tenminste tot de verbeelding en klinkt toch anders dan: “inspecteren en renoveren.” Een goede riolering is belangrijk voor de volksgezondheid, het onderhoud hiervan dus ook! “Je wilt niet weten wat wij allemaal vinden in de rioleringen. Zo hebben we een keer oogballen gevonden! Dan sta je toch wel even raar te kijken”, lacht Diederik. Later bleek dat het om koeienogen ging, afkomstig van een medische school. “Wat wij het meeste aantreffen als oorzaak van verstoppingen zijn toch wel de bekende babydoekjes of vochtig toiletpapier, gevolgd vetten die men door het toilet heen spoelt. Doe dit alsjeblieft niet!” is zijn advies. 

Hybride werken, een mooie balans tussen privé, reistijd en werken

“De mensen die de werkzaamheden uitvoeren zijn gecertificeerde inspecteurs die, met één van de vele inspectiebussen die M.J. Oomen bezit, op weg gaan. Behalve in het begin van het “corona tijdperk,” toen hebben we echt een hele week stilgelegen. Er was in die tijd veel te doen om corona en de riolering. Met snel schakelen, zorgen voor goede bescherming voor het personeel en het creëren van thuiswerkplekken voor het kantoorpersoneel, konden we weer snel aan de slag. We werken nu zelfs efficiënter omdat we minder tijd kwijt zijn met reizen van- en naar vergaderingen,” aldus Diederik. “De mensen op de bus openen nu hun laptop op locatie, gebruiken hun telefoon als hotspot, en kunnen nu ter plekke vergaderingen volgen, in plaats van hiervoor naar kantoor te komen”.

Door de corona pandemie is het hybride werken versneld. Hier is Diederik zeer over te spreken. Hij probeert dan ook goed te luisteren naar de flexibiliteit die zijn mensen nodig hebben. Hij probeert op individuele basis wensen in te vullen, bijvoorbeeld in verband met de opvang van kinderen. Tevens heeft het kantoorpersoneel de keus om hybride te werken: 3 dagen op kantoor en 2 thuis bijvoorbeeld. “Want”, zegt Diederik, “dit is belangrijk om je personeel te behouden. “Vertrouw op je mensen en geef ze vrijheid om zelf te bepalen.” Zorg ervoor dat je personeel aangehaakt blijft bij het bedrijf, die verbinding vind ik belangrijk. Als ik op kantoor ben, wacht ik vaak tot de mensen terugkomen zodat ik ze nog even persoonlijk kan spreken. Of ik ga een stukje wandelen met de mensen die op kantoor werken. Hier komen de goede ideeën ook vaak vandaan, die ontstaan niet van achter het bureau maar juist met een “open communicatie met je mensen” sluit Diederik af.