Eerste schep de grond in op Zevenbergse haven

Geplaatst: 24-4-2019

Met een ferm gebaar steekt Zevenbergenaar Jan Barel zijn schep in de grond van de haven waarvan hij 50 jaar geleden zelf de demping startte. De onthulling van een bouwbord met daarop een impressie van de Zevenbergse haven getekend door zijn 8-jarige plaatsgenote Lieke Verwijmeren completeerde vanmiddag de feestelijke start van het graafwerk. Wethouder Désirée Brummans: “Nieuwe historie voor Zevenbergen breekt aan.”

Het was Jan Barel (80) die als Prins Jan 1 in 1970 eigenhandig de demping van de Zevenbergse haven ter hand nam. Met zijn gevolg overhandigde hij de verbouwereerde gemeenteraad destijds vijftien kleine emmers zand die de raadsleden in de haven mochten werpen. De burgemeester kreeg een maxi-emmer.

Die maxi-emmer mocht de oud-Prins nu zelf weer vullen, geassisteerd door de wethouders Thomas Zwiers en Désirée Brummans. Zevenbergse kinderen schepten vijftien kleine emmers vol. Onder hen de trotse winnares van de tekenwedstrijd, de 8-jarige Lieke Verwijmeren, wier tekening van de haven de komende anderhalf jaar op twee bouwborden prijkt.

Eind van een tijdperk

De korte ceremonie markeert een bijzonder moment: de haven zoals Zevenbergenaren die decennialang kenden, is niet meer. In de komende weken verdwijnt het straatwerk, gaat de sloophamer in de decoratieve muurtjes en krijgt de straatverlichting een nieuwe plek. Eind mei wordt de eerste meter afgegraven en gaan de eerste damwanden de grond in aan de Noordhaven.

Zoet water voor de regio

Eind 2020 stroomt er weer water door de Zevenbergse haven. Dat zorgt niet alleen voor een fraaier stadscentrum, het is vooral ook van belang voor een toekomstbestendige zoetwatervoorziening in West-Brabant, benadrukt wethouder Thomas Zwiers: “Met de heropening van de haven zijn het noordelijk en zuidelijk deel van de Roode Vaart opnieuw verbonden. Zo wordt een extra aanvoerroute gecreëerd van zoet water voor de regio. De extreme droogte van 2018 bevestigde hoe nodig dit is. En bij de verwachte klimaatverandering neemt het belang alleen maar toe.”

Vanwege dit belang wordt de aanleg van de haven medegefinancierd door het waterschap Brabantse Delta, de provincies Noord-Brabant en Zeeland en het Rijk.