Nieuwe plek voor bomen centrum Zevenbergen

Geplaatst: 24-10-2017

Ruim 20 bomen die nu nog aan de Noordhaven en Zuidhaven in Zevenbergen staan, verhuizen binnenkort naar een nieuwe stek in de gemeente. Het is de volgende stap in de voorbereidingen voor de terugkeer van het water in het centrum van Zevenbergen.

De bomen gaan naar De Kuringen (16 exemplaren) en de Van Steelandstraat/Prins Hendrikstraat (7 exemplaren). Een duurzame oplossing, vindt wethouder Jaap Kamp. “Met het verplaatsen redt de gemeente Moerdijk de bomen van een definitieve kap. Bovendien krijgen de genoemde locaties mooie, volwassen bomen in plaats van jonge kleine bomen. Zouden deze flinke bomen geheel nieuw aangeschaft moeten worden, dan zou dit een behoorlijke kostenpost betekenen. Het is zodoende een slimme en duurzame manier om de bomen te ‘hergebruiken’”.    

Juist deze periode

Het verplaatsen van de bomen gebeurt  juist in november omdat nu de sapstroom in de boom langzaam tot stilstand komt en de groei daardoor tijdelijk stopt. Omdat de grond nu nog wat warmer is, is verplanten makkelijker. De wortels kunnen nu nog even doorgroeien. De boom kan zich zo goed voorbereiden op het nieuwe groeiseizoen.

Nieuwe bomen

Eerder dit jaar verhuisden al acht bomen van de Noordhaven naar de Kasteeltuin. Wanneer de haven in het centrum klaar is en alle werkzaamheden zijn afgerond, worden er aan beide kanten van het water weer nieuwe bomen geplant. “De aanbestedingsperiode voor het opengraven van de haven is verlengd, maar de voorbereidingen gaan ondertussen wel gewoon door”, legt wethouder Thomas Zwiers uit.