Column burgemeester Klijs - We doen allemaal wat we kunnen

Geplaatst: 18-3-2020

‘Het zijn geen dagkoersen, maar uurkoersen’ hoorde ik een deskundige afgelopen week zeggen over de stand van zaken met betrekking tot het coronavirus. Hij bedoelde daarmee dat de ontwikkelingen soms zo snel gaan, dat plannen regelmatig moeten worden bijgesteld of nieuwe maatregelen nodig zijn die eerdere overbodig maken. Het betekent ook dat het moment dat u deze column leest sommige dingen waar ik het over heb alweer ingehaald kunnen zijn door de actualiteit.

Afgelopen weken zijn er maatregelen afgekondigd die ons allemaal raken. Scholen en horeca dicht, zoveel mogelijk thuiswerken, afgelasten van bijeenkomsten en evenementen, en het advies om onze sociale contacten tot een minimum te beperken, om er maar een paar te noemen. En natuurlijk is er discussie over of de genomen maatregelen wel goed en afdoende zijn. Heel begrijpelijk. Maar besef wel dat we niet zomaar wat doen en steeds alle belangen zorgvuldig tegen elkaar afwegen. Allemaal om te zorgen dat het coronavirus zo weinig mogelijk kans krijgt om zich te verspreiden en de meest kwetsbaren om ons heen zo goed mogelijk te beschermen.

Veel groepen in onze samenleving worden nu geraakt. Als je bijvoorbeeld ondernemer bent en je zaak tijdelijk moet sluiten is dit een buitengewoon onzekere periode. Maar ook als je opvang voor je kinderen moet regelen. We doen ons uiterste best om te kijken hoe we iedereen zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Toch merk ik ook dat veel mensen behoorlijk nuchter blijven en zich niet gek laten maken. En ik zie allerlei geweldige initiatieven, mensen bijvoorbeeld die zich spontaan als kinderoppas aanbieden. M’n complimenten daarvoor. Bij een crisis als deze wordt echter weer eens duidelijk dat niet alles zo maakbaar is als we zouden willen. Logisch dat we daar weleens onzeker van worden, of dat het vragen oproept. Toch zou ik willen zeggen: vertrouw op de kennis en expertise van de officiële instanties waarop we varen, zoals het RIVM, de GGD en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Volg de officiële nieuwssites voor de laatste ontwikkelingen. En hou de mensen om ons heen die tot de kwetsbare groepen behoren een beetje in de gaten, bijvoorbeeld ouderen en zij die een verminderde weerstand hebben. Dan kunnen we er samen voor zorgen dat de gevolgen van het virus zoveel mogelijk binnen de perken blijven.