Column burgemeester Klijs - Wereld van 1,5 meter afstand houden

Geplaatst: 31-3-2020

Nog maar een paar weken geleden zag het er allemaal geweldig uit. We waren op weg in een jaar met een Eurovisie Songfestival en Formule 1-race in eigen land, een Sportzomer met onder andere Olympische Spelen en EK-voetbal, een grootse viering van 75 jaar bevrijding, om maar wat te noemen. Inmiddels is het natuurlijk totaal anders. Al deze evenementen zijn afgelast, net als talloze grote en kleine evenementen en bijeenkomsten in Moerdijk. Onze wereld bestaat nu uit 1,5 meter afstand houden tot elkaar, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken en onderwijs thuis voor scholieren. Maar ook zorgen, om je eigen gezondheid en die van je geliefden, of de toekomst van je eigen zaak, om maar wat te noemen.

Ook ik werk nu hoofdzakelijk thuis, vergaderen doen we zoveel mogelijk digitaal en verder voel ik me gelukkig goed. We doen er alles aan om te zorgen dat onze noodzakelijke dienstverlening gewoon doorgaat zoals u van ons gewend bent. Afval moet gewoon worden opgehaald en een gat in de weg gerepareerd. En komt u in de problemen omdat bijvoorbeeld uw zorgondersteuning wegvalt, of uw zaak tijdelijk moet sluiten, dan proberen we te kijken hoe we u kunnen helpen.

M’n complimenten voor hoe we ons in Moerdijk houden aan de adviezen om zoveel mogelijk thuis te blijven en voldoende afstand te bewaren. Ik zie vooral mensen die gedisciplineerd de aanwijzingen opvolgen. Maar ik zie ook talloze mooie, slimme, creatieve en hartverwarmende initiatieven bijna als paddenstoelen uit de grond schieten. Mensen proberen elkaar op allerlei manieren te helpen waar het kan. We hebben het vaak over die bijzondere saamhorigheid in Moerdijk, nou, dit is ‘m dus.

Ik kan alleen maar hopen dat we dat blijven doen. Ook wanneer dit eventueel een zaak van de langere adem zou worden. Ik hoop ook dat u in elk geval de adviezen van kabinet en RIVM blijft opvolgen. En laten we vooral goed voor elkaar blijven zorgen.