Column wethouder Bennie Blom

Geplaatst: 8-7-2022

Bijna twee maanden ben ik nu wethouder. Toen ik gevraagd werd of ik dit wilde doen, hebben we er thuis wel even goed over nagedacht. Allerlei vragen kwamen op. Kan ik dat wel? Wat voor effect heeft het op het gezin? Wie worden de nieuwe collega’s?

Hiervoor was ik raadslid en ik had er gewoon een baan naast, die zou ik als wethouder inleveren. Maar als wethouder krijg je wel de kans om in je eigen gemeente op het gebied van welzijn, werk en inkomen én duurzaamheid aan de knoppen te zitten en dingen voor elkaar te krijgen. Dus ja, dat is een mooie en leerzame uitdaging en die kans laat ik niet schieten.

De eerste weken waren meteen al spannend. Naast alle kennismakingen kreeg ik de aankondiging van netwerkbeheerder TenneT op m’n bordje, dat er in Noord-Brabant en Limburg voorlopig geen ruimte is op het stroomnet voor nieuwe bedrijven. Geen gevaar dus voor gewone huishoudens. En ook de bouw van Logistiek Park Moerdijk kan gewoon doorgaan, want die contracten zijn al eerder met de netbeheerder gesloten. Maar het betekent wel dat bijvoorbeeld een nieuwe supermarkt, of een nieuwe school en andere nieuwe grootverbruikers in onze gemeente daarmee te maken kunnen krijgen. Daarom brengen we nu in kaart welke nieuwe projecten hierdoor straks geraakt kunnen worden. In overleg met de provincie kijken we dan welke oplossingen er mogelijk zijn.

Ook ben ik nu bezig met de aanpak van energiearmoede. De stijgende energierekening zorgt ervoor dat mensen die minder geld te besteden hebben, in de problemen dreigen te komen. We krijgen geld van de landelijke overheid, maar hoe besteden we dat het beste? En wat kunnen we misschien nog meer doen?

En natuurlijk is er nog veel meer. Met onder andere werk en inkomen, schuldhulpverlening, sport en cultuur in m’n portefeuille is er wat dat betreft genoeg te doen en te bereiken. En dat wil ik duidelijk en transparant doen. Hopelijk kan ik op die manier ook die Moerdijkers bereiken, die nu niet naar de stembus zijn gegaan. En ze zo te motiveren om dat bij
de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2026 wel te doen.