Column wethouder Eef Schoneveld - Sport als tweede medicijn tegen het coronavirus

Geplaatst: 9-6-2020

“Eindelijk weer op de mat, weliswaar met aanpassingen maar het was super!” Zomaar een van de vele enthousiaste reacties die ik de afgelopen weken las en hoorde toen het weer was toegestaan om samen buiten te sporten. Nog steeds met allerlei restricties, maar het kán tenminste weer. In veel reacties klonk ook opluchting door. Veel mensen – jong en oud(er) – zijn ontzettend blij en het maakt nog maar eens duidelijk dat sporten erg belangrijk is voor velen van ons. Geweldig natuurlijk, ik kan het als wethouder Sportzaken steeds roepen, maar belangrijk is dat u het zo ervaart en als het even kan ook voldoende beweegt, in welke tak van sport dan ook.

Het betekende de afgelopen weken ook keihard werken voor de medewerkers en vrijwilligers van onze sportclubs en zwembaden, maar ook onze eigen medewerkers en die van ‘MeerMoerdijk’. Want zij moesten allerlei maatregelen treffen om te zorgen dat ‘sporten op afstand’ ook echt weer kan. Er zijn talloze creatieve oplossingen bedacht en ook veel mooie initiatieven. Van ‘Beweeglessen voor senioren’ tot ‘Silent Workout’ en van ‘Buiten Gymles’ tot ‘Aikibudi met 1,5 meter afstand’; het zijn maar een paar voorbeelden. En omdat het niet mogelijk is om dit jaar de populaire Vierdaagse in groepen te lopen zoals we dat gewend zijn, is er al een mooi alternatief: ‘de Avond4daagse home edition’. Je vertrekt vanuit je eigen huis en bepaalt je eigen route met een app (eRoutes). En na afloop krijgt u toch de vertrouwde medaille.

Binnenkort volgt (als de ontwikkelingen het toelaten) de volgende stap: 1 juli is ook binnen sporten weer mogelijk op de sportscholen. Het betekent dat we op allerlei manieren weer kunnen sporten. Dat is niet alleen fijn, maar ook belangrijk, want diverse deskundigen hebben al aangegeven dat juist sporten erg belangrijk is om te zorgen dat we fysiek en mentaal gezond zijn. Zo kunnen we zorgen voor een beter immuunsysteem, en juist nu is dat cruciaal. ‘Sport als tweede medicijn tegen het coronavirus’ las ik ergens. Kijk dus wat tussen al die mogelijkheden en initiatieven de sportvorm is die het beste bij u past en doe het gewoon!

Wilt u meer weten over wat er qua sport wel en niet mag? Check dan: www.moerdijk.nl/coronavirus/sport