Wie zich veilig voelt durft alles

Geplaatst: 15-3-2020

Annemarie Timmermans van Camina haalt arbo uit de zeur-sfeer; het is ineens geen vies woord meer, want het gaat niet over wat je moet, het gaat over jou en je gevoel. De ervaren en gedreven veiligheidsdeskundige neemt je mee in een richting waarin veiligheid voor jezelf en je bedrijf niet als lastig wordt ervaren, maar echt loont en zelfs een goed gevoel geeft!

Hoe kleiner het bedrijf, hoe meer uiteenlopende taken je op je bordje hebt. Je bent goed in je vak en veiligheidskunde is een verplichte bijzaak. Maar wat als je je realiseert dat veilig werken binnen een bedrijf de kapstok vormt voor het ook bespreekbaar maken van andere zaken binnen je bedrijf?! En dat groepsdynamica beslissend is in de keuzes die mensen maken en dus voor je bedrijf?

Je belangrijkste kapitaal

Annemarie nodigt je uit om niet in regels te denken, maar vanuit de wens dat het op alle fronten in je bedrijf goed gaat, dus ook met je mensen en met jouzelf. Je belangrijkste kapitaal. Valt er iemand uit door een werk gerelateerde ziekte, een ongeval of schades, dan kan dat grote gevolgen hebben voor je bedrijfsresultaten.

Investeren in veiligheid loont echt

Allemaal zaken waar je als eigenaar invloed op hebt en het verschil mee kunt maken. Voor jezelf, je medewerkers, je bedrijf en zelfs je klanten. "Investeren in veiligheid loont echt", aldus Timmermans. Maar hoe zorg je er nu voor in een wereld die van regelgeving aan elkaar hangt, dat te doen waardoor de kans zo groot mogelijk is dat je medewerkers en jijzelf iedere avond weer gezond en wel thuiskomen?

Samen maak je je bedrijf veilig

Annemarie werkt met grote partijen, zoals bijvoorbeeld het ministerie van Defensie, maar haar hart ligt vooral bij het MKB. Ze snapt goed dat veiligheid voor kleinere ondernemers een grote uitdaging is en niet altijd prioriteit heeft. Toch weet zij het voor hen behapbaar en leuk te maken. Door het te bekijken vanuit de mens zelf.

Door mensen stil te laten staan bij waar hun grens ligt. Wat betekent veiligheid voor jou? Wat mag er misgaan in jouw ogen? En wat heb jij nodig om je veilig te voelen? Want als je je veilig voelt, dan durf je jezelf te laten zien en horen. Camina richt zich op alle medewerkers binnen een bedrijf. Van de telefoniste tot de directeur. “Samen maak je je bedrijf veilig”, aldus de gedreven eigenaresse.

Geef veiligheid wortels

Het voorkomen van leed bij anderen en ze helpen opstaan bij leed, dat zijn belangrijke drijfveren van Annemarie. Drijfveren die een paar jaar geleden extra versterkt zijn, toen ze slachtoffer werd van stalking en ernstig ex-partnergeweld. ‘Je veilig voelen’ kreeg voor haar hierdoor een extra dimensie. Want hoe mensen met elkaar omgaan, privé of op je werk, is de basis voor hoe jij je voelt of werkt.
Naast haar trainingen heeft ze ook het boek 'Geef veiligheid wortels' geschreven. Door het delen van haar kennis hoopt ze een zaadje te planten, waarmee het jou lukt om veiliger en gezonder werken stevige wortels te geven in jouw bedrijf. Jij wil toch ook dat iedereen gezond blijft, met meer plezier werkt en dat je bedrijfsresultaat beter wordt?!