Ondernemen met de kracht van persoonlijke communicatie

Geplaatst: 24-3-2020

“Wat is de kracht achter het succes van onze haven? Korte lijnen en persoonlijke communicatie!”, aldus Willeke Fiere en John van der List. Hun eigen jachthaven De Batterij in Willemstad is al jaren een succes. Als nieuwe exploitant van de voormalige gemeentelijke jachthaven in de Willemstadse vesting zetten zij sinds 1 januari hun authentieke succesformule ook in bij deze haven. Een nieuwe uitdaging met als doel een net zo’n bruisende haven als De Batterij.

Het gesprek met John en Willeke en de uitwerking van hun ondernemersverhaal heeft net voor de uitbraak van de coronacrisis plaatsgevonden. Ondernemers die ook in deze bizarre tijden veerkrachtig zijn en deze periode zo goed mogelijk doorstaan. Lees hier hun inspirerende verhaal!

Willeke en John zoeken het persoonlijke contact op. Daarmee maken ze het verschil voor hun gasten. De exploitanten zijn zowel havenmeester als eindverantwoordelijk. Dat betekent minder procedures en handelen vanuit verbinding met de gast. Gasten komen hier tenslotte in hun vrije tijd voor hun ontspanning. “Daarom is het belangrijk dat ze zich bij ons thuis voelen en de faciliteiten in onze haven op orde zijn”, volgens John.

Eén gezicht naar buiten toe

Nu ze beide havens in Willemstad beheren is hun streven om er één geheel van te maken. Willemstad havenstad als één gezicht naar buiten toe, maar wel met behoud van het eigen karakter van beide havens. De Batterij is sinds 2006 in hun bezit en is een moderne haven, waar over het algemeen wat grotere jachten liggen. De Stadshaven daarentegen is een historische haven waar de ligplaatsen over het algemeen wat kleiner en smaller zijn.

Om de Stadshaven ook te laten bruisen is er naast een nieuwe inrichting van de haven ook aandacht voor een betere samenwerking tussen de lokale ondernemers, de ligplaatshouders en de bewoners van de vesting. Via de korte lijntjes en persoonlijke communicatie die de nieuwe havenmeesters hanteren, wordt de verbinding gezocht met al deze partijen. Net als bij De Batterij willen de nieuwe exploitanten in de Stadshaven hun gasten straks ook allemaal bij naam kennen!

De ideale combinatie

Willeke en John zijn inmiddels al 25 jaar zowel zakelijk als privé een team en volledig op elkaar ingespeeld. Hij komt uit de koopvaardij, zij uit de psychiatrie. Willeke als verbinder, John als de plannenmaker en de technische man die ook gewoon de steigers schoon maakt. De ideale combinatie voor het runnen van een haven van deze tijd. Hun gezamenlijk passie voor zeilen is ontstaan toen ze in Griekenland als flottielje-begeleiders aan de slag gingen. Een periode in hun leven waarin ze veel verschillende mensen hebben ontmoet en persoonlijke contact ook al centraal stond. Een jaar na de geboorte van hun oudste zoon zijn ze teruggekeerd naar Nederland en in Willemstad Tip Top Sailing gestart.

Van de verkoop van zeilvakanties tot jachtverhuur, jachtservice en een zeilschool. “Tip Top had het allemaal te bieden en leverde ons zelfs de titel ‘Ondernemer van het jaar’ op”, vertelt Willeke trots! Vijf jaar geleden hebben ze dit bedrijf verkocht en ligt hun volledige focus op De Batterij en sinds 1 januari dus ook op de Stadshaven. Volgens Willeke en John is het beheer van de jachthavens voor hen een hele fijne manier om hun werkzame leven door te brengen. Het is ondernemend, uitdagend en een heel sociaal gebeuren. De gasten zijn dankbaar en vaak met een klein gebaar al heel blij.

Versterk elkaar en de lokale economie!

Vol vertrouwen gaan ze de toekomst tegemoet. Nu zo ook fysiek in de vesting van Willemstad zitten zijn de lijntjes met de plaatselijk horeca nog korter. Weet de havenmeester dat er toeristen aankomen, dan kan de horeca hier bijvoorbeeld op inspringen qua personeel. Ben je een lokale ondernemer of inwoner van Willemstad en zie je kansen die nog onbenut blijven? Zoek contact met John en Willeke via info@jachthavenwillemstad.nl. Zo versterk je elkaar en de lokale economie!