Ondernemersverhaal: Van Financieel Adviseur naar gastheer van de Zuiderwaterlinie

Geplaatst: 25-4-2022

Bart Schuijt wie kent hem niet in Zevenbergen. Ooit een goedlopend assurantiën- en makelaarskantoor gehad. Toch kwam er een omslag. Bart heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Hij neemt je graag mee op pad en vertelt de mooiste verhalen over Zevenbergen als gastheer van de Zuiderwaterlinie.

"Geschiedenis is altijd een rode draad in mijn leven geweest", zegt Bart. Vooral de 80-jarige oorlog en de vestingwerken trokken zijn interesse en zo heeft de voormalige financieel adviseur van zijn hobby zijn "werk" gemaakt. "Voor de Heemkundekring ga ik graag met een groep mensen op pad", vertel de stadsgids. Zevenbergen kent een behoorlijke geschiedenis en dat weten niet veel mensen. Willemstad en Klundert zijn echte vestingsteden. Zij hebben nog oude gebouwen, forten of vestingwerken. Dat heb je in Zevenbergen niet. "Terwijl de Zuiderwaterlinie hier ook doorheen loopt", roept Bart trots. De Zuiderwaterlinie is een megaproject, welke meer dan 300 jaar geleden is ontstaan en met elkaar is verbonden.

Natuur en geschiedenis zijn samen één

Afgelopen maart heeft Bart de INV-cursus gastheer van de Zuiderwaterlinie gevolgd. Tijdens de cursusdagen hebben de cursisten, onder andere Kasteel Maurick, Meden, Heusden en Fort Sabina, bezocht. Een interessante cursus die de geschiedenis verbindt met de natuur. Als je door de polder rijdt besef je niet dat her en der nog oude vestingwerken liggen. De natuur heeft de overhand genomen, maar onder deze gronden bevindt zich een mooie geschiedenis. “Wat ik tijdens deze cursus heb geleerd is goed kijken naar de omgeving”, legt Bart uit.

Verbinden en samenwerken

Daniëlle Kloeg heeft ook de IVN-cursus gevolgd. Tijdens deze cursus zijn wij tot één conclusie gekomen. “Wij moeten onze krachten bundelen om nog meer toeristen naar Zevenbergen en de rest van de gemeente te halen. Daniëlle zit boordevol ideeën en is zeer ruimdenkend", vertelt Bart. Door arrangementen, zoals bustours in combinatie met een stadswandeling of rondleiding op de fiets, samen te stellen en ondernemers met elkaar te verbinden gaan wij ervan uit dat Zevenbergen een toeristische trekpleister wordt. "Het belangrijkste is dat wij samen met de ondernemers om tafel gaan" geeft Bart aan. Iedereen moet met elkaar gaan samenwerken en daarmee hopen zij dat toeristen langer dan een dag in onze gemeente verblijven.

Izi.Travel en straatnamenboek

Onze stadsgids is in zee gegaan met izi.TRAVEL. Diverse historische wandelingen zijn aan de app toegevoegd. Veelal gesproken teksten, maar er zijn ook foto's en filmpjes op te vinden. "Onlangs heb ik de Bakkersroute toegevoegd aan de app", legt de verhalenverteller uit. Zevenbergen kent een behoorlijke geschiedenis. Zo leer ik veel van Ebo Roek van de Heemkundekring. "Ebo is een wandelend geschiedenisboek en elke keer vertelt hij nieuwe verhalen", glimlacht Bart. Niet alleen vertelt Bart zijn verhalen hij is ook aan het schrijven geslagen. In de zomer verwacht hij het straatnamenboek van Zevenbergen uit te brengen, in samenwerking met de Stadstafel: Hoe is een straatnaam ontstaan?

Mooie ontwikkelingen waarin de kracht ligt in goed samenwerken met elkaar. Elkaar iets gunnen zodat Zevenbergen een nog mooier centrum krijgt die veel te bieden heeft voor toeristen. “Alles wat je een ander gunt krijg jezelf twee keer zo hard terug”, sluit Bart af.