De gemeente Moerdijk

Informatie over de gemeente Moerdijk.

Gemeente Moerdijk bestaat uit 11 karakteristieke plaatsen, mooie stukken polderlandschap en wordt omgeven door water. Het is een gemeente met bijna 37.000 inwoners.

Hemelsbreed van Zevenbergschen Hoek tot Willemstad bijna 25 kilometer. Moerdijk is qua oppervlakte de grootste gemeente van West-Brabant.
De kernen en dorpen die Moerdijk vormen, hebben elk hun eigen karakter. Sommige zijn agrarisch, andere zijn vooral historisch of hebben stedelijke trekjes. Voor elke kern geldt dat er een gemoedelijke en gastvrije sfeer heerst. Met een heel actief en levendig verenigingsleven.

Het is goed wonen in Moerdijk. Wie de verstedelijking zoekt, voelt zich prima thuis in Zevenbergen. Daarentegen stralen de kernen Klundert, Standdaarbuiten, Fijnaart en Willemstad een sfeer van klein-stedelijkheid en landelijke rust uit. Ook historie leeft in Moerdijk.
Vooral in Willemstad en Klundert zijn er goed bewaarde vestingwerken, monumentale gebouwen en sfeervolle straatjes te vinden. Willemstad kreeg daar in de 19e eeuw dankzij Napoleon nog twee forten bij, die nu nog te bezichtigen zijn: Fort Sabina en Fort de Hel. Water speelde door de jaren heen een belangrijke rol en is nog steeds een belangrijke factor. Het vele water in en om Moerdijk biedt watersportliefhebbers volop mogelijkheden.

De ligging van Moerdijk is gunstig. Met Rotterdam op slechts 40 en Antwerpen op 60 kilometer afstand, heeft Moerdijk een centrale ligging. Dankzij eersteklas infrastructuur zijn deze en omliggende steden in een mum van tijd te bereiken. Gemeente Moerdijk is een belangrijke economische motor voor de regio en biedt werkgelegenheid aan ruim 10.000 mensen door de zeehaven, industrie en bedrijvigheid. Moerdijk is niet voor niets de 4e zeehaven van Nederland. Tal van goederenstromen komen hier samen en er vindt productie plaats. We werken met onze partners, lokaal en regionaal, nationaal en internationaal, aan een hoogwaardig logistiek- en industrieel knooppunt. We willen het gebruik van fossiele grondstoffen terugdringen en het gebruik van duurzame en groene energie en grondstoffen  bevorderen. Met onze veiligheidspartners werken we samen aan de veiligheid op en rondom het Zeehaven- en Industrieterrein.

Gemeente Moerdijk is een levendige gemeente waar het uiterst aantrekkelijk is om te werken, te wonen en te recreëren.