Nieuwe Lamgatsebrug officieel geopend

Geplaatst: 28-6-2024

Veel fietsers en wandelaars hebben de brug in de afgelopen dagen al getest, maar donderdagmiddag 27 juni hebben wethouder Bennie Blom en zijn Halderbergse collega Thomas Melisse de Lamgatsebrug officieel geopend.

Wethouder Bennie Blom vertelde bij de opening over de bijzondere historie de brug. Blom en Melisse onthulden vervolgens informatieborden over de brug en de geschiedenis van het Lamgat. De Lamgatsebrug is al meer dan 40 jaar een belangrijke verbinding tussen Moerdijk en Halderberge.

Volgens planning

Directeur Robbert Metter van Meerdink Bruggen, de maker van de brug, vertelde over de bouw en plaatsing van de brug, die ondanks uitdagingen volgens planning verliep. De vervanging van de brug betekende flink omrijden voor fietsers tussen Zevenbergen en Oudenbosch of Hoeven, maar dat hoefde dus niet langer dan noodzakelijk.

82% hergebruik

De vervanging was een duurzaam en circulair project. De nieuwe brug is voor maar liefst 82% gemaakt van hergebruikt materiaal, zoals staal van een oude spoorbrug. Wie goed kijkt, ziet dit nog bij de pylonen (staanders). Het hout van de oude brug wordt hergebruikt in de haven van Oudenbosch en aan beide kanten van de brug staan bankjes die zijn gemaakt van datzelfde hout.