Samen in actie tegen onkruid

Geplaatst: 20-6-2024

De onkruidbestrijders van de gemeente Moerdijk zijn volop aan de slag. Toch is het niet overal netjes. Hoe zit dat, en wat mag u verwachten?

Het groen in Moerdijk wordt onderhouden door Moerdijk Beheer(t), een samenwerking tussen verschillende bedrijven. Zoals de wet voorschrijft, gaat Moerdijk Beheer(t) het woekerend groen op een milieuvriendelijke manier: geen giftige middelen, maar vooral borstelen en vegen.  

Beeldkwaliteit 

Hoe het groen in de gemeente eruit moet zien, bepaalt de gemeenteraad. Dit heet de beeldkwaliteit. De gemeente is ingedeeld in verschillende gebieden, die hun eigen onderhoudsniveau hebben. Moerdijk Beheer(t) houdt het groen bij volgens dat niveau. De gemeente controleert of de groenaannemer zich aan deze afspraken houdt. Toch ziet het er niet altijd overal even netjes uit. Hoe zit dat?  

Zon en regen 

Allereerst laat de natuur zich niet dwingen. Als na de vele regen van de afgelopen maanden het zonnetje gaat schijnen, gaat alles groeien. Het gras staat hoog, de heggen schieten de lucht in en het onkruid tiert welig. De groenmedewerkers kunnen niet overal tegelijk zijn en de kletsnatte grond waarin machines wegzakken maakt het onderhoud bovendien extra lastig. 

Van A tot C 

Wat veel mensen niet weten, is dat een beetje rommeligheid er ook gewoon bijhoort. Er zijn 5 onderhoudsniveaus die landelijk worden gehanteerd door gemeenten. Deze niveaus gaan van A+ (waarbij de openbare ruimte er perfect bij ligt) tot D (waarbij het echt een rommel mag zijn).  

In Moerdijk werken we met de niveaus A, B en C. Het netste niveau (A+) en het rommeligste (D) gebruiken we dus niet. 

Rommel en onkruid 

Bij de entrees van dorpen en steden en in de centra gaan we voor niveau A. Dit betekent dat er bijvoorbeeld weinig zwerfafval mag liggen (maximaal 3 stuks per vierkante meter) en dat er niet veel onkruid mag staan dat hoger is dan 20 cm. Is dat wel het geval, dan moet Moerdijk Beheer(t) daar dus aan de slag. Voor woonwijken en begraafplaatsen geldt niveau B. Daarbij mag in beperkte mate onkruid en zwerfafval te zien zijn: bijvoorbeeld maximaal 20 stuks onkruid hoger dan 20 cm per 100 vierkante meter. Voor het buitengebied en de industrieterreinen geldt niveau C: daar mag redelijk veel onkruid en (fijn) zwerfafval te zien zijn (tot 25 stuks per vierkante meter). Al met al is gras tussen de stoeptegels of onkruid in een bloemenperk dus heel normaal en voldoet aan het onderhoudsniveau dat de gemeenteraad heeft vastgesteld. Meer hierover leest u op www.moerdijkbeheert.nl. 

Zo doen we dat 

Ziet u de stoep of het plantsoen voor uw huis liever spic en span? Help gerust een handje mee. Als u bijvoorbeeld regelmatig de stoep veegt, krijgt onkruid minder kans. Alle hulp wordt gewaardeerd, samen zorgen we voor een schone straat. Zo doen we dat, in Moerdijk!  

Soms zorgt snelgroeiend groen voor gevaarlijke situaties. Denk aan reuzenberenklauw die woekert bij een wandelpad of aan een heg bij een kruising die te hoog is. Ziet u zo’n situatie? Meld dit bij de gemeente, via de BuitenBeter-app of telefonisch via 14 0162. De groenmedewerkers gaan er dan met voorrang op af.