Raad van State: groen licht voor noordelijke randweg Zevenbergen

Geplaatst: 26-4-2019

De provincie Noord-Brabant en de gemeente Moerdijk kunnen door met hun plannen voor de aanleg van de noordelijke randweg Zevenbergen. Vandaag verwierp de Raad van State de beroepschriften die waren ingediend door twee grondeigenaren. Daarmee is het bestemmingsplan onherroepelijk.

De grondeigenaren vroegen de Raad van State om het plan van de randweg te verwerpen omdat de gemeente te weinig rekening zouden houden met hun belangen. De Raad van State ging niet mee in hun argumenten en stelde de gemeente in het gelijk.

Ruimte voor groei

Met de uitspraak is de aanleg van de noordelijke randweg een stap dichterbij. Wethouder Thomas Zwiers is er blij mee: “De randweg zorgt ervoor dat het verkeer in en rond Zevenbergen straks een stuk beter doorstroomt. Bovendien is de weg belangrijk voor de ontwikkeling van Zevenbergen Noord en de verbinding van dit gebied met het Zevenbergse centrum. Daarom ben ik blij dat we door kunnen. Al snappen we natuurlijk dat het een ingrijpend project is voor de omgeving.”

Toekomstbeeld

De randweg, die wordt aangelegd in opdracht van de provincie Noord-Brabant, wordt zo’n 2 kilometer lang en loopt met een boog om het noordelijk deel van Zevenbergen heen. Zodra deze nieuwe 80-kilometerweg er ligt, wordt de huidige provinciale weg die vlak langs Zevenbergen loopt afgeschaald tot een gemeentelijke weg. In die weg komt een brug, waarmee de Zevenbergse haven die op dit moment wordt aangelegd voor boten bereikbaar wordt.

Planning

De provincie Noord-Brabant is in overleg met grondeigenaren over de aankoop van de benodigde gronden voor de aanleg van de weg. Komen de partijen er samen uit, dan start de aanleg van de randweg naar verwachting in 2020. Lukt de aankoop niet, dan volgt onteigening. De start van het werk zal dan op zijn vroegst in 2021 zijn.