Al geruime tijd werkt TenneT samen met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) aan een tracé voor de nieuwe hoogspanningsverbinding Zuid-West 380 kV Oost tussen Tilburg en Borssele. Deze verbinding is nodig omdat de bestaande verbinding vol zit (maximale capaciteit). Zonder de nieuwe hoogspanningsverbinding kunnen problemen met de elektriciteitsvoorziening ontstaan.
Op de pagina waarom op website van Zuid-West 380 kv leest u meer over de noodzaak van deze verbinding.
Online tracé-kaart
TenneT heeft een kaart van het nieuwe tracé gemaakt, waarin u kunt zien hoe de nieuwe lijn gaat lopen. U kunt in deze kaart ook uw eigen adres opzoeken en via 3D foto’s bekijken hoe de nieuwe lijn in uw omgeving er uit zal zien.
Het proces tot nu toe
Aanvankelijk stelde de minister het zogenaamde voorkeurstracé vast voor de nieuwe hoogspanningsverbinding. Vervolgens is voor 12 locaties, de zogeheten uitwerkingslocaties, gekeken hoe de lijn beter ingepast kon worden. Dit gebeurde samen met direct betrokkenen. Binnen de gemeente Moerdijk ging het om twee locaties: bij Standdaarbuiten en bij Zevenbergschen Hoek. Voor iedere uitwerkingslocatie leidde dit tot varianten op het voorkeurstracé.
Op 6 juni 2019 hebben de Samenwerkende Overheden (zestien gemeenten, één provincie en twee waterschappen) advies uitgebracht aan de minister van Economische Zaken en Klimaat over de uitgewerkte varianten. Download het volledige advies.
Op 24 september 2019 heeft de minister zijn keuze bekend gemaakt. Het gekozen tracé is uitgewerkt in een Rijksinpassingsplan (een bestemmingsplan opgesteld door het Rijk).
Keuze omgeving Standdaarbuiten
Voor de omgeving van Standdaarbuiten (uitwerkingsgebied 5) heeft de minister besloten het advies van de Samenwerkende Overheden te volgen. Voor dit uitwerkingsgebied is gekozen voor variant geel. Deze variant spaart het grootste aantal woningen. Bovendien bundelt deze variant het nieuwe hoogspanningstracé zo strak mogelijk met de bestaande snelweg en de buisleidingenstraat.
Naast het werk aan de nieuwe verbinding reconstrueert TenneT in Standdaarbuiten de oude hoogspanningslijn. Voor deze reconstructie is gekozen voor variant Wit-Geel.
Keuze omgeving Zevenbergschen Hoek
Voor de omgeving van Zevenbergschen Hoek heeft de minister besloten het advies van de Samenwerkende Overheden niet te volgen. De minister kiest voor deze omgeving voor variant Rood, dit is het voorkeurstracé zoals dat in 2017 is gekozen. De minister ziet de maatschappelijke meerwaarde van de variant die door de Samenwerkende Overheden is geadviseerd, maar komt tot de conclusie dat de maatschappelijke meerwaarde hiervan niet opweegt tegen de negatieve effecten en hoge kosten. De variant die werd geadviseerd (variant Geel) scoort negatief op landschap, nettechniek, tijdelijke overlast voor de betrokken omgeving en het aangrenzende gebied, de planning en de kosten. De minister erkent dat er een positief effect is op de leefomgevingskwaliteit omdat 7 tot 8 gevoelige bestemmingen worden vrijgespeeld, maar is van mening dat de voordelen van de geadviseerde variant niet opwegen tegen de nadelen. De minister heeft gelijktijdig Tennet gevraagd bij de uitwerking van het landschapsplan extra aandacht te geven aan dit gebied. Hieraan wordt gewerkt in samenwerking met gemeente en provincie. Inmiddels is een compensatievoorstel uitgewerkt en wordt door het Ministerie gewerkt aan het opstellen van een subsidieregeling, waarmee direct betrokkenen een subsidie kunnen krijgen voor verduurzaming van de woning.
Masttypen
In het advies aan de minister hebben de Samenwerkende Overheden gevraagd om eenduidigheid in masttypes en –posities, die passen bij het landschap. Als gevolg van dit advies heeft de minister TenneT onderzocht om voor de hele nieuwe Zuid-West 380kV Oost-verbinding te onderzoeken welk masttype in combinatie met de bestaande verbinding de beste bijdrage levert aan de milieuaspecten, zoals natuur, landschap en leefomgeving, in verhouding tot de kosten. Tot voor kort werd voor de nieuwe verbinding gesproken over wintrack-masten. Uit nader onderzoek is naar voren gekomen dat nu wordt gekozen voor een ander masttype, te weten de reguliere vakwerkmast (type Moldaumast).
Reageren
Inpassingsplan: Er is in beroep gegaan bij de Raad van State, die doet op een later moment uitspraak.
Uitvoeringsbesluiten: lagen van 31 mei tot 12 juli 2024 ter inzage.
Reacties van de gemeente
- 04-01-2022: Zienswijze ontwerp Inpassingsplan Zuid-West 380 kV Oost
- 24-09-2019: Brief college aan minister Wiebes
- 06-06-2019: Advies van de samenwerkende overheden over de uitgewerkte varianten
- 31-05-2017: Advies van de samenwerkende overheden over het Voorgenomen Voorkeursalternatief
Nieuws en meer informatie
- 04-09-2024: Informatiebijeenkomst van TenneT over aanleg tijdelijke verbindingen Standdaarbuiten
- Projectwebsite van TenneT
Vragen?
De laatste stand van zaken met betrekking tot het proces van de nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding kunt u vinden op de pagina vervolg uitwerking tracé Rilland naar Tilburg op de website van Zuid-West 380 kV.
Contactpersonen vanuit Tennet zijn:
- Stephan Tiemessen (omgevingsmanager)
06-53626108
stephan.tiemessen@tennet.eu - Harriët van der Weele
Harriet.vander.Weele@tennet.eu