De Bloemendaalse polderroute op de fiets

Geplaatst: 24-5-2024

Foto door Caroline van Cfoto

Uitgestrekte polders vol grazende koeien, land vol suikerbieten of boomgaarden gevuld met kersen. Het boerenlandschap in gemeente Moerdijk is ruim én divers. Daarmee vormt het voor zowel inwoners als bezoekers een fijne plek om te recreëren. Op de fiets, soms ook te voet. Hoe ontdek jij de Moerdijkse polder? Weet jij wat de agrariërs drijft? En wie zij zijn? Of wat bijvoorbeeld Carbon Farming betekent? Je ontdekt het met de vernieuwde Bloemendaalse polderroute!

Bijna dezelfde route, toch een nieuw concept. Op initiatief van ZLTO Moerdijk is één van de drie Moerdijkse polderroutes vernieuwd: de Bloemendaalse polderroute. De Moerdijkse boeren zijn trots op hun bedrijven en laten je graag zien waar ons voedsel vandaan komt. In hun streekwinkels, maar óók op hun erf. Met borden aan de ingang, QR-codes en de verbindende route laten zij meer zien van hun boerenbedrijf dan ooit!

#dichterbijdeboerderij

De Moerdijkse boeren blijven zich ontwikkelen, en sommigen kozen er helaas voor te stoppen met de verkoop van eigen producten. Daarom was het nu de hoogste tijd onze routes te herzien en aan te passen waar nodig. Herziening gaf ons ook de kans borden voorzien van QR-codes te plaatsen op het erf van de deelnemende boerderijen. Daarmee leer je niet alleen meer over het bedrijf waar je voedsel vandaan komt, je ontdekt dat boeren graag jouw vragen over hun producten beantwoorden!

De QR-codes verwijzen naar Dichterbijdeboerderij.nl. Het platform waar ZLTO jou nóg dichterbij de boerderij brengt. Je vindt hier informatie, recepten en leuke verhalen van de boerenbedrijven in onze regio. Op elk moment van de dag.

Al fietsend door via Bloemendaalse polderroute vind je enorm veel variatie qua producten, zoals de verkoop van bijzondere melk, biologische producten, kersen, appels, peren en aardappelen. Van automaten tot echte winkels met schappen. Het hele jaar door, of seizoensgebonden. Iedere boer verkoopt de streekproducten op een eigen manier.

Moerdijkse polderroutes

De afgelopen jaren trok het evenement Toer de Boer jaarlijks bijna duizend bezoekers per editie. Fietsers, voornamelijk uit de omgeving, gingen massaal naar boerenbedrijven in de buurt om een kijkje te nemen op de boerderij. En kennis te maken met producten vers van het land. Dat smaakte naar meer!

In 2020 lanceerde Visit Moerdijk samen met ZLTO Moerdijk en Petra Wevers van KrachtigBuiten en Fietsenvoormijneten.nl drie polderroutes: de Oude Appelaarse, Ruigenhilse en Bloemendaalse polderroute. Inmiddels zijn deze routes al duizenden keren gefietst. Na de Bloemendaalse polderroute herzien we later ook de andere polderroutes en zullen deze routes ook worden voorzien van bijpassende borden.

Carbon Farming

Wist je dat steeds meer Moerdijkse boeren als enige in Nederland aan Carbon Farming doen? Naast de verkopende boeren delen ook de ‘koolstofboeren’ via borden op het erf informatie over hun bedrijf én vertellen zij je graag over hoe zij extra koolstof binden aan de grond. Daarmee staan de agrarische ondernemers van Moerdijk voor productie van gezond en eerlijk voedsel, waarbij ze een grote bijdrage leveren aan de biodiversiteit, verduurzaming en vergroening van de landbouwsector. Alle Carbon Farmers binnen het gebied van de Bloemendaalse Polderroute zijn op de fietskaart terug te vinden met een speciaal icoontje.

We doen het samen!

Naast Visit Moerdijk werkt ZLTO Moerdijk ook samen met andere partners van wie zij (financiële) steun ontvingen. Zo voorziet Caroline, fotograaf van Cfoto, onze routes en nieuwe borden van passende beelden en hielp ZLTO Communicatie met het ontwikkelen van de borden rondom Carbon Farming.

Dit alles met financiële steun vanuit het toeristische initiatievenbudget van gemeente Moerdijk, de Vitaliteitsregeling van Port of Moerdijk en IBP Vitaal Platteland Zuidwestelijke Delta.

Bekijk de vernieuwde route