Ontdek natuurparels tijdens Biodiversiteitsroute Moerdijk

Geplaatst: 17-5-2024

De natuur in de gemeente Moerdijk barst van de plant- en diersoorten. Wilt u die rijkdom leren kennen? Fiets op zaterdag 25 mei de Open Biodiversiteitsroute Moerdijk, georganiseerd door de Moerdijkse klimaatburgemeesters. Een fascinerende ontdekkingsreis voor jong en oud.

De officiële opening van de dag is om 10.30 uur. Klimaatburgemeester Pascal Rijnart vertelt dan in de Bijentuin van imker Wim Rijnart aan de Nieuwe Weg 1 in Zevenbergen over de nieuwe activiteiten en biodiverse plannen, zoals voedselbossen in Moerdijk. Wouter van As, beleidsmedewerker landschap en biodiversiteit bij de gemeente Moerdijk, licht zijn plannen en ideeën rondom biodiversiteit toe.

Route plannen

Aan de route nemen 7 locaties deel. Deze biodiverse plaatsen hebben een eigen bezoektijd. Wilt u er meerdere bekijken, plan uw bezoeken dan slim. De lijst met actuele openingstijden staat op de website van de klimaatburgemeesters

Deelnemers

Op de locaties treft u Moerdijkse imkers en andere natuurorganisaties aantreffen. Op iedere locatie krijgt u uitleg; vraag ernaar bij de organisatoren:

 1. Imkerij Bijeen, Wim Rijnart, Nieuwe Weg 1 in Zevenbergen

  Uitleg over plantenkas en bijen. Open van 10.30 – 16.00 uur.
 2. Voedselbos Molenweg, Dick Ringelberg, Molenweg 17a in Zevenbergen

  Bezoek Voedselbos in aanleg, uitleg over ontwerp en de planten. Parkeer niet in de berm, maar bij de loods Molenweg 17 aan de kant tegenover de schuren, op de verharding. In de loods is een ontvangstruimte, het voedselbos ligt op een klein stukje lopen (tip: neem laarzen mee). Open van 10.00 tot 16.00 uur.
 3. Biodiverse Tuin Natuurvenster.nl, Ronald van der Stroom, Achterdijk 49 in Zevenbergen 

  In 2006 gerealiseerde Biodiversiteitstuin, orchideeënrijk grasland met poel. Ontdek de vele vogels en vlinders in de tuin. Rondleidingen op ieder heel uur. Open van 11.00 tot 14.00 uur.
 4. Imkerij Jac de Swart, Schansdijk 7 in Zevenbergen

  Bijen en biodiversiteit, vraag Jac naar de reeën en bevers die zijn natuurgebied van een halve hectare bezoeken. Open van 10.30 – 16.00 uur.
 5. Wijntuin De Blaak, Catrina van Paradijs, Blaaksedijk 26 in Fijnaart

  In deze kleinschalige wijngaard en voedselbosrand wordt samengewerkt met de natuur. De eigenaren laten zich inspireren door de positieve effecten van syntropische landbouw. Tijdens dit bezoek zie je de diversiteit aan vogels, insecten en spontaan groeiende planten. Open van 10.30 – 16.00.
 6. Camping Markdal, Sylvia Rutte, Molendijk 2 in Standdaarbuiten 

  Op deze camping zie je hoe snel nieuwe natuur zich ontwikkelt. Er zijn plas- en drasbermen aangelegd, net als een moeraszone. Langs de oevers zijn hoekjes ontstaan waar dieren fourageren, verblijven en paaien. Open van 13.00 – 15.00 uur.
 7. Burgerinitiatief Natuurgebied Slobbegorsedijk, Jeanne Rommens, Slobbegorsedijk 26 in Heijningen

  In 2013 namen Michael Daamen en Jeanne Rommens zelf het initiatief om een natuurgebied van 0.8 ha bloemrijk grasland, moeras en voedselbos voor vogels achter hun huis aan te leggen. Het beste zicht op het ontwikkelde natuurgebied is vanaf Slobbegorsedijk 26. De ontstaansgeschiedenis zal op een Informatiebord op de dijk te lezen zijn, maar let op: Jeanne zal niet voortdurend op de dijk aanwezig zijn; Hele dag toegankelijk van 10.30 – 16.00 uur.

Op de fiets

Het meedoen met de route is op eigen gelegenheid en risico. Kom zo mogelijk op de fiets, vanwege het groene duurzame karakter van de dag en mogelijk beperkte parkeermogelijkheden op sommige locaties.

Ontdek nog meer

De Open Biodiversiteitsroute Moerdijk op 25 mei wordt georganiseerd door de klimaatburgemeesters van Moerdijk tijdens de landelijke Week van de Biodiversiteit.

Naast de locaties hierboven zijn er nog veel andere boeiende biodiverse plaatsen te bezoeken in de gemeente Moerdijk, denk aan Fort Sabina, meerdere Tiny Forests, de ecologische verbindingszone waterloop Dintel - Tonnekreek, de bloemrijke akkerranden en bonte bermen, de natuur bij het Havenschap, de kinderboerderij in Zevenbergen en meer. Te veel om op te noemen eigenlijk, de Klimaatburgemeesters kunnen je verder helpen, spreek ze aan!

poster