“We zijn geen politie, geen buurtwacht, geen Superman”

Geplaatst: 24-6-2024

Vijf jaar is Corina Mangelaars alweer lid van Buurtpreventieteam Krooswijk in Zevenbergen. Samen met 23 medebewoners uit de wijk zet ze zich, als coördinator van haar team, in voor een veilige en schone buurt. “Mensen denken soms dat je als lid van een Buurtpreventieteam heel veel moet doen. Welnee”, vertelt ze. “Minimaal een keer per maand een ronde lopen door de wijk, een uurtje. Vaker mag, heel graag zelfs, maar hoeft niet. En je loopt op de dagen die je zelf hebt opgegeven.”

“We doen ons best om zoveel mogelijk in de gaten te houden”, legt Corina uit. “Dat kan echt van alles zijn. Kapotte straatverlichting, kapotte stoeptegels. Iemand die een sleutel in de voordeur heeft laten zitten. Dat melden we dan bij de eigenaar. Diegene is dan blij en zo heb je misschien een inbraak voorkomen. Een poort die openstaat, terwijl de bewoners niet thuis zijn. Of de achterklep van een auto die nog openstaat. Een tijd geleden was een bezorgbusje klemgereden tussen twee paaltjes en toevallig kon een handige collega een handje helpen. Dat zijn zomaar wat voorbeelden van wat we meemaken, dus saai is het allerminst!”

“We zijn ook aanspreekpunt voor inwoners. We kunnen ze advies geven of helpen de juiste instanties te vinden. Onderzoeken tonen aan dat het aantal inbraken, diefstallen en meldingen daalt in een wijk waar Buurtpreventie actief is. Daar wil ik graag samen met het team een bijdrage aan leveren. Als je niks doet dan weet je zeker dat er niks verbetert. Ik ben trots op elk klein dingetje dat we kunnen helpen verbeteren.”

“Gezellig team, met enthousiaste mensen”

“We zijn een gezellig team, met enthousiaste mensen. Variërend in leeftijd tussen 30 en 75. Geen brei- of wandelclub, want tijdens je looprondes moet je echt opletten natuurlijk. Maar tussendoor is het ook gewoon leuk, want je loopt met z’n tweeën. En je bent lekker in beweging. Als je toch al gaat lopen met je hond kun je het meteen combineren. We zijn geen politie, geen buurtwacht, geen Superman. We zijn de ogen en oren in de wijk van de politie en de boa’s. En dat wordt echt gewaardeerd in de wijk.”

Meer weten over Buurtpreventie in uw woonplaats?

Ga dan naar de pagina van de buurtpreventie. 

Hier kunt u zich ook aanmelden voor een Buurtpreventie-team.

Heeft u vragen, of wilt u zich per email aanmelden voor een Buurtpreventieteam? Stuur dan een email naar: veiligheid@moerdijk.nl