Huis zonder tuin

Woont u in een koopappartement of een koophuis zonder voortuin (dus een huis dat meteen aan de stoep grenst)? Bel dan de gemeente als u een verstopt riool heeft.

Woont u in een huurhuis, lees dan verder op de pagina Huurhuis.

Weten wat u moet doen bij een verstopt riool? Rioolbeheerder Francois van de gemeente Moerdijk legt het uit in deze korte video

Oorzaak vinden

Soms werkt één afvoer niet meer. Bijvoorbeeld de wc of de wastafel. Zoek dan de oorzaak. Een prop toiletpapier bijvoorbeeld of een toiletblokje dat klem zit in de wc. Bij een gootsteen of doucheputje kunnen vet en haren de oorzaak zijn.

Zelf doen

Probeer of u de verstopping los krijgt met een plopper. Dat is een ouderwetse ontstopper met een rubberen zuignap, te koop bij huishoudwinkels. Bij een gootsteen of wasbak kunt u de zwanenhals (de sifon) schoonmaken. Als dat niet helpt, kunt u een ontstoppingsveer gebruiken. Op YouTube staan video’s over hoe je een plopper gebruikt en hoe je een gootsteen ontstopt.

Gemeente bellen

Als dit niet helpt, of als er meerdere afvoeren niet werken, dan is het probleem waarschijnlijk groter. De verstopping kan in uw leidingen zitten, of bij de gemeente.

Als inwoner moet u zelf aantonen waar de verstopping zit. Wilt u hiervoor een rioolbedrijf inschakelen? Bel dan eerst de gemeente voor overleg via het nummer 14 0168. Een verstopt riool is een spoedmelding, het nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

Als u zonder overleg met de gemeente een rioolbedrijf inhuurt en kosten maakt, bijvoorbeeld voor een camera-inspectie, worden deze kosten niet vergoed. Ook niet als achteraf blijkt dat de verstopping bij de gemeente zit. Overleg dus altijd met de gemeente voordat u een bedrijf belt.