Ontstoppingsstuk

Soms is de oorzaak van een verstopping niet duidelijk. Dan is het belangrijk om te weten: zit de verstopping op uw terrein, of bij de gemeente? Dat kunt u zien als het ontstoppingsstuk opgraaft.

Het ontstoppingsstuk is een stuk rioolbuis met een dop die open kan. Het ontstoppingsstuk ligt meestal op uw terrein, vlakbij de grens met de gemeentegrond, op zo’n 60 tot 80 cm diepte in de grond. Als u dit ontstoppingsstuk openmaakt, kunt u in de riolering kijken. In de video wordt dit duidelijk uitgelegd.

  • Staat er water in het ontstoppingsstuk? Dan zit de verstopping ná het ontstoppingsstuk, dus waarschijnlijk bij de gemeente. Bel dan de gemeente.
  • Is het ontstoppingsstuk droog? Dan zit het probleem dus vóór het ontstoppingsstuk, dus op uw terrein. Dan moet u het zelf (laten) oplossen.

Waar ligt de riolering?

Weet u niet waar de riolering ligt? Op de website van Riool info vindt u hierover meer informatie. U weet dan waar u moet graven.

Als de riolering in de afgelopen 10 tot 20 jaar is aangelegd of vernieuwd, is er bijna altijd een ontstoppingsstuk. U kunt dan ook de gemeente bellen voor informatie over de ligging.

Geen ontstoppingsstuk, wat nu?

Soms is er geen ontstoppingsstuk. Of zit het ontstoppingsstuk te ver van de erfgrens, bijvoorbeeld bij de voordeur. U kunt dan de rioolbuis opgraven bij de erfgrens en zelf een ontstoppingsstuk maken. Een goede plaats voor een ontstoppingsstuk is een halve meter op eigen terrein vanaf de erfgrens. Op YouTube vindt u video’s hoe u zelf een ontstoppingsstuk aanlegt. Doe dit alleen als u verstand van zaken heeft, anders kunt u de rioolproblemen erger maken.

Lukt het niet?

Lukt het niet om het ontstoppingsstuk op te graven? Of wilt u hiervoor een rioolbedrijf inschakelen? Bel dan eerst de gemeente voor overleg.