Status en planning

Zijn de plannen al definitief?

Ja. Op 11 mei 2023 om 20.30 uur sprak het college met de gemeenteraad over de opvanglocatie. Het college vroeg wat de gemeenteraad van de plannen voor een opvanglocatie aan de Schansdijk vindt en welke aandachtspunten de raad heeft. Het was een openbare bijeenkomst die ook online te volgen was en is terug te kijken via de website Bestuurlijke Informatie. Zie ook de informatie over de bijeenkomsten. Op 29 juni stond het onderwerp op de agenda van de commissie van de gemeenteraad. Ook dit was een openbare bijeenkomst die online te volgen was en is terug te kijken via de pagina commissievergadering donderdag 29 juni 2023 op de website Bestuurlijke informatie (agendapunt 7.2.1a). Op 13 juli nam de gemeenteraad tijdens een openbare bijeenkomst het besluit dat de opvanglocatie er komt. De bijeenkomst is terug te kijken via de pagina raadsvergadering donderdag 13 juli 2023 op de website Bestuurlijke informatie (agendapunt 9.3).
Op 19 september 2024 is de omgevingsvergunning voor de bouw van de opvanglocatie verleend.

Wat is de planning?

Het COA start zo snel mogelijk met bouwen. De inschatting is dat de eerste bewoners in het voorjaar van 2025 hun intrek nemen.

Hoe lang blijft de locatie?

Wij hebben met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) afgesproken dat de locatie maximaal 15 jaar blijft.

Wanneer ben ik een belanghebbende die een bezwaar kan indienen tegen de verleende omgevingsvergunning?

Op 19 september 2024 is de omgevingsvergunning voor de bouw van de opvanglocatie verleend.

Een belanghebbende kan bezwaar maken tegen een besluit. In de Algemene wet bestuursrecht (Awb) wordt onder belanghebbende verstaan: “degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken”. Wanneer een besluit rechtstreeks aan u is gericht dan bent u direct belanghebbende (het besluit heeft betrekking op u en ook gevolgen voor u). Een besluit kan ook aan anderen dan u gericht zijn, maar u toch in uw belangen raken. In dat geval kunt u derde belanghebbende zijn. In de rechtspraak zijn vijf criteria ontwikkeld om te toetsen of u een derde belanghebbende bent, namelijk:

  1. Objectief bepaalbaar: u mag niet slechts een subjectief belang hebben. Dat is bijvoorbeeld het geval als uw belang alleen een persoonlijke beleving/gevoel/gedachte/idee of mening is; enkel een gevoel van betrokkenheid bij een besluit, hoe sterk dat gevoel ook is, is niet voldoende om belanghebbende te kunnen zijn.
  2. Persoonlijk: uw belang moet zich kunnen onderscheiden van willekeurige andere belangen. In het omgevingsrecht moet er sprake zijn van ‘gevolgen van enige betekenis’, hierbij wordt onder andere gekeken naar de factoren afstand tot, zicht op, planologische uitstraling van en milieugevolgen (o.a. geur, geluid, licht, trilling, emissie, risico) van de activiteit die het besluit toestaat.
  3. Eigen belang: het moet gaan om uw eigen belang en niet de belangen van iemand anders (tenzij u een machtiging van deze persoon heeft);
  4. Rechtstreeks: er mag geen sprake zijn van een afgeleid belang. Het besluit moet voor u direct een gevolg hebben.
  5. Actueel: er dient sprake te zijn van een actueel belang, niet toekomstig, onzeker, mogelijk of te verwachten. Als u verwacht te verhuizen naar een plek, en dicht bij die plek wordt een omgevingsvergunning afgegeven, dan kunt u zich niet melden als belanghebbende. Er is sprake van een toekomstige, onzekere situatie.

 Let op, hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.