Groendak aanleggen

Een groendak is precies wat de naam zegt: een dak met plantjes erop. Zo’n dak heeft meerdere voordelen en je voor de aanleg kunt u klimaatsubsidie krijgen.

Een groendak houdt water even vast. Dat zorgt ervoor dat het riool tijdens een hoosbui minder snel overbelast raakt. Maar zo’n dak heeft nog veel meer voordelen. Zo biedt het voedsel voor insecten en kan het verkoelend werken in de zomer.

Welk dak is geschikt?

En plat dak dat niet in de schaduw ligt, is het best geschikt voor een groendak. Op een hellend dak kunnen ook plantjes groeien, maar daar drogen ze sneller uit doordat het regenwater wegloopt. Is de hellingshoek groter dan 35 graden, dan is speciale verankering nodig. Zonnepanelen zijn geen probleem: die kunnen ook op een groendak.

Het is zeer belangrijk dat het dak het gewicht van een groendak aankan. Laat dit beoordelen door een specialist, ook als u het groene dak zelf wilt aanleggen. De waterdichte laag op het dak moet bovendien van goede kwaliteit zijn. Het isolatiemateriaal in het dak mag niet zacht zijn (zoals bij steenwol), anders perst het gewicht van het groendak de isolatie samen.

Warmte en geluid

Een groendak isoleert enigszins, maar het is geen vervanging van goede dakisolatie, waarschuwt Milieu Centraal. Zo’n dak warmt wel minder op dan de traditionele dakbedekking met bitumen en isoleert geluid ook beter. Bovendien kan groen op het dak de levensuur van de waterdichte laag verlengen.

Groendak met subsidie

De gemeente Moerdijk geeft subsidie op de aanschaf en aanleg van een groendak én op het constructieve advies dat nodig is om te bepalen of een dak geschikt is (niet op eventuele bouwkundige aanpassingen). Meer hierover staat op de subsidiepagina. Lees de voorwaarden goed door: zo moet u de subsidie bijvoorbeeld aanvragen voordat u het werk inkoopt en/of uitvoert, en moet de uitvoering binnen 8 weken na subsidieverlening plaatsvinden. De volledige voorwaarden staan op de subsidiepagina.

Meer lezen?

  • Milieu Centraal: biedt veel achtergrondinformatie over de mogelijkheden voor groene daken en praktische informatie, zoals een stappenplan om voor het aanleggen van een groendak met sedum.