Meest gestelde vragen

Onduidelijkheden? Hieronder staan vragen die vaak gesteld worden over 'trouwen in Moerdijk'. Wellicht staat het antwoord op jullie vraag er ook bij. Mochten jullie toch nog meer willen weten, dan kunnen jullie natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Aan welke voorwaarden moet een alternatieve locatie voldoen?

De voorwaarden voor een alternatieve trouwlocatie zijn:

 • De openbaarheid en toegankelijkheid van de locatie moet gegarandeerd zijn;
 • De veiligheid van de aanwezigen dient gewaarborgd te zijn;
 • Een schip/boot dient tijdens de voltrekking/registratie vast aan de wal te liggen of te zijn aangemeerd;
 • De (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand en de bode moeten bij de ceremonie in staat zijn om op een behoorlijke wijze hun functie te vervullen;
 • De locatie moet aan te duiden zijn middels kadastrale gegevens en kaart, indien geen adresgegevens bekend zijn;
 • Er moet toestemming zijn van de eigenaar of beheerder.

Als er meer dan 50 personen aanwezig zijn, is advies nodig van de afdeling Veiligheid, Vergunningen, Toezicht en Handhaving in verband met brandveiligheid. Vinden er na de huwelijksvoltrekking festiviteiten plaats dan kan het evenementenbeleid van toepassing zijn. Kijk voor meer informatie in onze digitale balie onder 'Evenement organiseren'. Is er een evenementenvergunning nodig of zijn er meer dan 50 personen aanwezig? Vergeet dan niet de volgende informatie bij de aanvraag in te dienen:

 1. Een plattegrond met daarop aangegeven:
  - waar de ceremonie plaatsvindt en met hoeveel (maximaal) personen
  - waar het feest plaatsvindt en met hoeveel (maximaal) personen
  - opstelling van inventaris
  - locatie van vluchtrouteaanduiding 
  - voldoende uitgangen (en breedtes)
  - draairichting van vluchtdeuren
  - kleine blusmiddelen
  - versieringen en aankleding brandvertragend
 2. Als het evenement in een tent (van enige omvang) plaatsvindt moet u een tentboek en de constructiegegevens van de tent bij de aanvraag van de vergunning overleggen. (Een tentboek en constructiegegevens kunt u opvragen bij de organisatie waar u de tent huurt).

Hebben wij een persoonlijk gesprek met de trouwambtenaar?

Dat is, als jullie het willen, wel de bedoeling. Iedereen heeft namelijk specifieke wensen en om jullie dag onvergetelijk te maken is het goed dat jullie duidelijk aangeven waar jullie behoefte aan hebben. De trouwambtenaar neemt tussen de twee en zes weken vóór de huwelijksdatum zelf telefonisch contact met jullie op om een datum en plaats te bepalen waar het persoonlijk gesprek plaatsvindt. Ons advies is: maak hiervan gebruik zodat jullie je wensen kenbaar kunnen maken!

Hoe kan ik de gegevens van de getuigen laten wijzigen?

Voor het wijzigen van gegevens van de getuigen maak je gebruik van het wijzigingsformulier huwelijk/partnerschapsregistratie.  

Hoe kan ik een wijziging doorgeven van de huwelijksdatum, -tijd en -locatie?

Voor het doorgeven van deze wijziging kun je gebruik maken van het wijzigingsformulier huwelijk/partnerschapsregistratie.  

Hoe lang duurt een huwelijksvoltrekking?

Ieder uur is het mogelijk om een huwelijk te laten voltrekken. Het bruidspaar mag zèlf aangeven hoe lang hun huwelijk mag of moet duren, maar altijd binnen dat uur. Dit is inclusief binnenkomst en uitgaan.

Hoe zit het met huwelijkse voorwaarden?

U trouwt niet meer standaard in gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Dit geldt ook voor een geregistreerd partnerschap.
Maak een bewuste keuze wat er met het vermogen van ieder van u moet gebeuren bij: scheiding, overlijden, schulden en/of faillissement, schenkingen en nalatenschappen.
Kijk voor meer informatie op: www.rijksoverheid.nl; www.knb.nl; www.netwerknotarissen.nl; www.trouwenengeldtest.nl; www.verder-online.nl of laat u informeren door een notaris.

Is er een muziekinstallatie op onze trouwlocatie?

Op iedere trouwlocatie van gemeente Moerdijk is één JBL geluidsbox aanwezig. Zo kan muziek afgespeeld worden via een mobiele telefoon. Het is niet mogelijk muziek af te spelen via de JBL geluidsbox met een usb stick. Zet de muziek in goede volgorde op uw telefoon!  De trouwambtenaar zal tijdens het kennismakingsgesprek met het bruidspaar vragen aan het bruidspaar één van de gasten aan te wijzen die de geluidsbox kan bedienen tijdens de ceremonie.

Hoe werkt de geluidsbox

Zet de box aan. Verbind de telefoon waar de muziek opstaat via bluetooth met de JBL box. Kies op de telefoon voor JBL Charge 4. Het geluid van de telefoon komt nu door de box.

Is live-muziek toegestaan?

Binnen bepaalde grenzen is alles mogelijk. Bespreek dergelijke zaken altijd met jullie trouwambtenaar.

Kan ons huwelijk voltrokken worden door een trouwambtenaar van buiten de gemeente?

Het is mogelijk om het huwelijk te laten voltrekken door een BABS van buiten de gemeente Moerdijk. Voorwaarde is wel dat deze persoon al (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand is.

Daarnaast is het ook mogelijk om uw huwelijk of partnerschap te laten voltrekken door een familielid of vriend(in). Deze persoon moet voor één dag worden benoemd als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) en worden beëdigd bij de rechtbank. Kijk voor meer informatie op 'eigen trouwambtenaar aandragen'. Daar vindt u ook het aanvraagformulier.

Kunnen wij een voorkeur uitspreken voor een trouwambtenaar?

Natuurlijk kan dat. Maar een voorkeur is geen garantie. De ambtenaar kan immers vrij, op vakantie of ziek zijn. In dat geval wijst de gemeente een andere trouwambtenaar aan.

Mag de huwelijksakte ondertekend worden met “eigen” pennen?

Alleen met een schrijfpen of een ander schrijfmiddel, mits zwarte schrijfinkt wordt gebruikt.

Mag er rijst gestrooid worden?

Nee, dat is niet toegestaan. Dit geldt ook voor confetti. Maar met een beetje fantasie zijn er genoeg alternatieven te bedenken. Overleg wel altijd even van tevoren met de desbetreffende locatie.

Mag iemand anders ook een speech houden?

Alles is bespreekbaar waar het jullie huwelijksvoltrekking betreft. Wel is het zo dat het officiële gedeelte alleen door de trouwambtenaar gedaan kan worden aangezien hij / zij aan wettelijke bepalingen is gebonden en het zijn / haar verantwoordelijkheid is.

Mogen er ballonnen worden opgelaten?

Helaas, vanwege de schade voor het milieu mogen er geen ballonnen opgelaten worden in onze gemeente. 

Mogen er foto's genomen worden?

Natuurlijk mag er door aanwezigen uit jullie gezelschap gefotografeerd en gefilmd worden. Bespreek dit altijd even met jullie trouwambtenaar.

Onverhoeds te laat?

Bij de ingang staat er iemand klaar om u naar de juiste plaats te brengen. U hoeft dus alleen maar op tijd te zijn.

Gebeurt er iets waardoor dat toch niet lukt, dan horen wij dat uiteraard graag. We weten dan dat u alsnog komt. De telefoonnummers:
0168-755211 - trouwlocatie Willemstad
0168-353320 - trouwlocatie Klundert
14 0168 - trouwlocatie Zevenbergen

Waar kunnen wij op onze trouwdag parkeren?

De parkeervoorzieningen zijn per locatie verschillend. Hieronder lezen jullie daarover meer. Voor alle locaties geldt: volg altijd de aanwijzingen van de gastvrouw / -heer op.

Het Mauritshuis in Willemstad

Op het eigen terrein van deze locatie zijn voldoende parkeerplaatsen. De bruidswagen mag voor de ingang geparkeerd worden.

Het stadhuis in Klundert

Er zijn rondom het stadhuis voldoende parkeervakken. De bruidswagen mag voor de ingang geparkeerd worden. De 'Amsterdammertjes' (paaltjes die ongewenst parkeren tegengaan) worden hiervoor neergelaten.

Het gemeentehuis in Zevenbergen

Op het terrein van het gemeentehuis zijn volop parkeerplaatsen. De bruidswagen mag voor de ingang geparkeerd worden.

Wanneer kunnen we gratis trouwen?

Op maandagochtend om 09:00 uur en 09:15 uur kunt u kosteloos trouwen in het gemeentehuis in Zevenbergen. Dit is alleen mogelijk voor de inwoners van de gemeente Moerdijk.

Wat kost trouwen in de gemeente Moerdijk?

De kosten zijn verdeeld in categorieën. De categorieën die altijd in rekening worden gebracht zijn:

 1. Melding huwelijk/partnerschap
 2. Huwelijksvoltrekking (locatie)*
 3. Trouwambtenaar*
 4. Eventueel de kosten voor een trouw-of partnerschapsboekje indien u daarvoor kiest

* De kosten die hierbij horen zijn afhankelijk van uw keuze voor de trouwlocatie, -dag en trouwambtenaar.

1. Melding huwelijk/geregistreerd partnerschap

Melden van huwelijk of geregistreerd partnerschap

2. Huwelijksvoltrekking (locatie)

Maandag tot en met zaterdag

 • In behandeling nemen aanvraag en de voltrekking van een huwelijk of geregistreerd partnerschap of ceremoniële omzetting partnerschap op maandag tot en met zaterdag op de locaties Zevenbergen / Klundert / Willemstad / Bijzonder huis: € 316,05
 • Een alternatieve locatie: € 510,50
 • Op maandag op vastgestelde tijden op de locatie Zevenbergen: kosteloze voltrekking
 • Op woensdag op vastgestelde tijden op de locatie Zevenbergen (eenvoudige voltrekking): € 195,-

Zon- en feestdagen

3. Trouwambtenaar

Voor de werkzaamheden van een gemeentelijke Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS) voor de voltrekking van een huwelijk of geregistreerd partnerschap of ceremoniële omzetting partnerschap

 • Op maandag tot en met zaterdag: € 340,70
 • Zon- en feestdagen € 432,75

Voor de eenmalige benoeming van een Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand voor één dag

 • indien de te benoemen babs een geldige benoeming tot ambtenaar van de burgerlijke stand (abs) of babs heeft € 141,15
 • indien de te benoemen babs geen geldige benoeming tot ambtenaar van de burgerlijke stand (abs) of babs heeft en nog beëdigd moet worden € 429,40

4. Trouw/partnerschapsboekje (niet verplicht) 

Normale uitvoering: € 22,55
Luxe uitvoering: € 33,60

Overig

 • Trouwen in het buitenland: een verklaring van huwelijksbevoegdheid € 29,00. 
 • Het in behandeling nemen van een aanvraag tot omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk zonder ceremonie kost € 83,70. 
  • Op maandag op vastgestelde tijden op de locatie Zevenbergen (kosteloze voltrekking)
  • Op woensdag op vastgestelde tijden op de locatie Zevenbergen (eenvoudige voltrekking) € 195,00
 • Gratis omzetten kan alleen voor inwoners van gemeente Moerdijk op maandagmorgen om 09:00 en 09:30 uur. 
 • Bij annulering van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk bestaat aanspraak op teruggaaf van 50% van de geheven leges.

Als feestdagen worden aangemerkt: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, 1e en 2e Pinksterdag, 1e en 2e Kerstdag en de algemeen erkende feestdagen dagen die als zodanig worden aangegeven bij openbare kennisgeving met uitzondering van de vrijdag na Hemelvaartsdag.

Welke documenten moeten wij overleggen voor de melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap?

Wat jullie allemaal nodig hebben kunnen jullie lezen op de pagina melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap.

Wie mogen getuigen zijn bij ons huwelijk en hoeveel getuigen mogen we meenemen?

Iedereen die meerderjarig is (18 jaar of ouder) mag getuige zijn. Bij een huwelijk zijn minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig. Wie dat zijn maakt niets uit, het hoeft geen familie te zijn.

Zijn huisdieren in de trouwzaal toegestaan?

Dit is per trouwlocatie en per dier verschillend. Het is raadzaam om dit vantevoren met de trouwambtenaar of de gastvrouw / -heer te bespreken.

In trouwlocatie Mauritshuis Willemstad zijn huisdieren niet toegestaan.