Afvoer stinkt

Ruikt u een rioollucht in huis? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Vaak kunt u het makkelijk zelf oplossen.

Een rioollucht in huis kan onschuldig zijn, maar het kan ook een teken zijn van grotere problemen. Zoek dus altijd uit waar de lucht vandaan komt.

Stank in één ruimte

Ruikt u de rioollucht in één ruimte, bijvoorbeeld in de badkamer of de bijkeuken? Dan is de kans groot dat het stankslot van een afvoer in die ruimte niet goed werkt. Het stankslot is die bochtige buis onder het putje. Andere namen voor stankslot zijn de zwanenhals of sifon. In het stankslot hoort altijd een beetje water te staan. Dat water zorgt ervoor dat de rioollucht niet het huis binnenkomt.

Soms staat zo’n stankslot droog. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een wastafel of douche een tijdje niet is gebruikt, of als in de straat aan de riolering is gewerkt. De oplossing is eenvoudig: laat wat water in de afvoer lopen. Dan werkt het stankslot weer. Als u even ventileert, blijft de rioollucht daarna weg.

Verstopping

Ruikt u een rioollucht en werkt de afvoer niet goed? Maak dan de zwanenhals schoon of gebruik een plopper. U leest hierover meer op de pagina Verstopping oplossen

Stank in het hele huis

Ruikt u een rioollucht op meerdere plekken in huis? Dat kan komen doordat de riolering onder uw huis verstopt zit, lekt of niet goed ontlucht wordt. Zeker als u de afvoer hoort borrelen of bubbelen, is er vaak iets mis met de ontluchting.

Ontluchten gebeurt meestal via de regenpijp en de dakgoot. Soms is er een aparte ontluchtingspijp op het dak: dit is vooral bij nieuwe huizen. U kunt bekijken of de uitgang van de regenpijp bij de dakgoot, of de ontluchtingspijp op het dak, vrij is.

Ook kunt u bijvoorbeeld in de kruipruimte inspecteren of de leidingen dicht zijn en netjes onder afschot liggen (een beetje schuin zodat het water de goede kant op kan stromen).

Schakel eventueel een rioolbedrijf in. Op deze pagina leest u tips hoe u een goede vakman (of -vrouw) vindt. 

Wie is verantwoordelijk voor het riool?

Heeft u een koophuis? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het riool dat in en onder uw huis ligt. Heeft u een huurhuis en heeft u last van stank die u niet zelf kunt verhelpen? Meld dit dan bij de verhuurder.